Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Μίλησε μόνο για το ομόλογο, απέφυγε το μαξιλάρι

Μίλησε μόνο για το ομόλογο, απέφυγε το μαξιλάρι | Η Εφημερίδα των ...
Την ικανοποίησή του για τη σημερινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ωστόσο δεν σχολίασε τις πληροφορίες (από κύκλους του Υπουργείου) για χρήση του μαξιλαριού  ασφαλείας, λόγω πανδημίας. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε πως η έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%, αποτελεί «θετική εξέλιξη» προσθέτοντας πως «επιβεβαιώνεται» η εμπιστοσύνη των αγορών στην κυβερνητική πολιτική
.


«Σήμερα η Ελλάδα, μέσα στις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία, βγήκε στις αγορές. Και τα κατάφερε! Η έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%, αποτελεί θετική εξέλιξη.

View image on Twitter

85 people are talking about this
Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε μεταξύ άλλων πως υπήρξε «καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές. Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό και πολιτικό εγχείρημα πέτυχε!».


Αξίζει να σημειωθεί πως η έξοδος της Ελλάδας συνέπεσε με δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας στη χώρας μας. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτίμησε πως το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης θα εκτιναχθεί στο 200,9% του ΑΕΠ, ενώ ο ΙΟΒΕ προέβλεψε βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος προσδιορίζοντας το ύψος από 5% (ελάχιστο) έως 10% (μέγιστο).

Ο υπουργός, πάντως, απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα του μαξιλαριού ασφαλείας, όπως ζήτησε νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπενθυμίζεται πως παρά τις πρόσφατες και περί του αντιθέτου δηλώσεις του υπουργού, κύκλοι του Υπουργείου ανέφεραν πως ξεκίνησε μέσα στον Απρίλιο να αξιοποιείται μέρος από το μαξιλάρι, για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου