Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Βενιζέλος: Συνολική στρατηγική δεν φαίνεται να υπάρχει - Κριτική στη συμφωνία με Αίγυπτο

Τι αναφέρει σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός εξωτερικών, πρώην υπουργός Άμυνας.
Για έλλειψη συνολικής στρατηγικής εγκαλεί την κυβέρνηση με αφορμή τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Συνολική στρατηγική δεν φαίνεται να υπάρχει όταν μια εβδομάδα πριν δηλώνεις έτοιμος να υπερασπιστείς στρατιωτικά έναντι της Τουρκίας την πλήρη επήρεια του νησιωτικού συγκροτήματος Καστελόριζου και μάλιστα σχεδόν στο απώτατο γεωγραφικά σημείο και μια βδομάδα μετά αφήνεις το νησιωτικό συγκρότημα Καστελόριζου εκτός της συμφωνίας οριοθέτησης με την Αίγυπτο», σημειώνει στο άρθρο του με τίτλο «Οριοθετημένος διάλογος για την οριοθέτηση».

Γράφει χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος:

«Η δε ελληνική αντιπροσωπεία στις διερευνητικές εντολές με την Τουρκία, πρέπει να είναι έτοιμη να εξηγήσει στην άλλη πλευρά επί του χάρτου πώς εννοεί η Ελλάδα τους βασικούς κανόνες της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής και της πλήρους επήρειας των νησιών στο υπάρχον πλέον προηγούμενο της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας… Όλες βεβαίως οι επιλογές μπορεί να θεμελιωθούν αρκεί να εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική. Τέτοια συνολική στρατηγική δεν φαίνεται να υπάρχει όταν μια εβδομάδα πριν δηλώνεις έτοιμος να υπερασπιστείς στρατιωτικά έναντι της Τουρκίας την πλήρη επήρεια του νησιωτικού συγκροτήματος Καστελόριζου και μάλιστα σχεδόν στο απώτατο γεωγραφικά σημείο και μια βδομάδα μετά αφήνεις το νησιωτικό συγκρότημα Καστελόριζου εκτός της συμφωνίας οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Ελπίζω ότι τώρα καθίσταται συνείδηση η επείγουσα ανάγκη να υπάρξει αυτή η συνολική στρατηγική…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου