Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Πέντε νεκροί στην Εύβοια: Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει - Απροετοίμαστο το επιτελικό κράτος

Ανθρώπινες απώλειες και κατεστραμμένες περιουσίες μετράει για μία ακόμη φορά η χώρα μας, λόγω καιρικών φαινομένων. Δεν λειτούργησε το 112 παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ.

Πέντε ανθρώπινες ζωές χάθηκαν από την σδοφρή κακοκαιρία που έπληξε περιοχές της Εύβοιας τα ξημερώματα της Κυριακής με την βροχή να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της.

Πέντε νεκροί στην Εύβοια: Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει - Απροετοίμαστο το επιτελικό κράτοςΣύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7 από το ΕΚΑΒ, στην τραγική λίστα, δίπλα στους δύο 85χρονους και το 8 μηνών βρέφος, προστίθεται και ένας 70χρονος.

Σε δηλώσεις που έκανε από την Εύβοια όπου μετέβη το μεσημέρι της Κυριακής, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι οι νεκροί ανέρχονται σε πέντε ενώ δύο άνθρωποι αγνοούνται.

Και ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ήδη από την Πέμπτη προειδοποιούσε για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να πλήξουν την Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής, ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ανεπαρκής να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.

Κακοκαιρία στην Εύβοια
Κακοκαιρία στην Εύβοια  LAMIAREPORT
Πολλές είναι οι καταγγελίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι ο πολυδιαφημισμένος αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 δεν λειτούργησε, με τους κατοίκους να υποδέχονται απροετοίμαστοι και έκθετοι την κακοκαιρία. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές ο αριθμός έκτακτης ανάγκης δεν απαντούσε καν στις κλήσεις των πολιτών.

"Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη, έχουμε 5 νεκρούς τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια" σημείωσε, εξερχόμενος από το δημαρχείο των Βασιλικών όπου συμμετείχε σε συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή.


«Το 112 της Πολιτικής Προστασίας το καλούσα, και όλο βούιζε. Εμείς πήραμε τηλέφωνο το 112 και άλλες υπηρεσίες, καλούσαν και δεν το σήκωνε κανείς. Με έσωσε ο κουνιάδος μου με το τρακτέρ, αλλιώς θα πνιγόμουν. Το αυτοκίνητό μου δεν το βρήκα», ανέφερε κάτοικος από το Μπούρτζι μιλώντας στο Mega.Στιγμιότυπο από την περιοχή Μπούρτζι της Εύβοιας EUROKINISSI

Mια γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών με Αναπηρία, κατήγγειλε στην σελίδα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, ότι τα ξημερώματα η πυροσβεστική δεν απάντούσε στις συνεχείς κλήσεις της, ενώ κινδύνευε η ίδια και τα παιδιά της μέσα στο σπίτι.

Η πυροσβεστική απεγκλώβισε τελικά την συγκεκριμένη οικογένεια μετά τις 11 το πρωί. Στην ίδια ανάρτηση του Περιφερειάρχη, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες για απουσία του κρατικού μηχανισμού, με την Πολιτική Προστασία να μην απαντά στα τηλέφωνα των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου