Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Στον «αέρα» η παγκόσμια υγεία - Αμείωτα κρούσματα και θάνατοι από τον νέο κορονοϊό

Περισσότερο από πιθανά φαντάζουν πλέον τα άσχημα σενάρια για τις επιπτώσεις από την πανδημία σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων αυξάνεται καθημερινά, με ΗΠΑ, Βραζιλία και Μεξικό σταθερά στις τρεις πρώτες θέσεις. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ξεπεράσει πλέον τα 20,65 εκατομμύρια (20.651.113), ενώ τα θύματα τα 750 χιλιάδες (750.030)

Δείτε εδώ τον χάρτη με τους πιο πρόσφατους αριθμούς σε όλο τον κόσμο.


►1.459 θανάτους κατέγραψαν τις προηγούμενες 24 ώρες οι ΗΠΑ, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα να φθάνει πλέον τους 166.063 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η οποία βασίζεται στις ανακοινώσεις των υγειονομικών αρχών των πολιτειών.


Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 51.848 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν να ανέρχεται σε 5,22 εκατομμύρια, σύμφωνα με την καταμέτρηση.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη από την πανδημία σε απόλυτα μεγέθη, τόσο ως προς τον αριθμό των νεκρών, όσο και ως προς αυτόν των μολύνσεων.

Άλλοι 1.175 θάνατοι διαπιστώθηκαν στη Βραζιλία τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ επιβεβαιώθηκαν 55.155 κρούσματα.

►Η Βραζιλία, η χώρα της Λατινικής Αμερικής που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο χτύπημα στην υφήλιο εξαιτίας της πανδημίας, καταγράφει επισήμως έως αυτό το στάδιο 104.201 θανάτους επί συνόλου 3.164.785 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

AP Photo/Silvia Izquierdo

►Άλλοι 737 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, στο Μεξικό, ενώ επιβεβαιώθηκαν ακόμη 5.858 κρούσματα.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε τους 54.666 νεκρούς επί συνόλου 498.380 μολύνσεων. Με τον τρέχοντα ρυθμό, το Μεξικό θα ξεπεράσει τα 500.000 κρούσματα εντός του προσεχούς 24ώρου.

Το Μεξικό παραμένει στην τρίτη θέση της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

►Απαγορεύονται μέχρι νεοτέρας οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Περού και επεξέτεινε τα περιοριστικά μέτρα σε άλλες πέντε περιφέρειες της χώρας των Άνδεων, εν μέσω νέας έξαρσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Οι 15 από τις 25 περιφέρειες του Περού ήδη υποβάλλονταν σε κυλιόμενες καραντίνες.

Ο Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε επίσης την επανεπιβολή της γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας τις Κυριακές, την ώρα που τα επίσημα δεδομένα αποκαλύπτουν αύξηση κατά 75% των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.

Τις τελευταίες ημέρες το Περού καταγράφει κατά μέσον όρο 200 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 7.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 την ημέρα.

Συνολικά ως προχθές Τρίτη το περουβιανό υπουργείο Υγείας κατέγραφε 21.501 θανάτους, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί ανερχόταν σε 489.680.

►Ρεκόρ μολύνσεων σε ημερήσια βάση κατέγραψε σήμερα η Ινδία, με 66.999 νέες να επιβεβαιώνονται τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό πλησίασε έτσι τα 2,4 εκατομμύρια. Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης στην υφήλιο, πίσω μόνο από αυτούς που έχουν ανακοινωθεί στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία.

Η Ινδία καταγράφει πάνω από 50.000 μολύνσεις ημερησίως επί 15 συνεχόμενες ημέρες. Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασε εξάλλου σήμερα τους 47.000, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο.

►Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 5.057 νέα κρούσματα, εξέλιξη που ανεβάζει τον αριθμό των περιστατικών στη χώρα σε 907.758 --ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων στον κόσμο.

Η ρωσική ομάδα δράσης για τον νέο κορονοϊό ανακοίνωσε ότι 124 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, με τον επίσημο αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 15.384.

►Αριθμό – ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κατέγραψε την Τετάρτη η Ουκρανία, με 1.592 νέα περιστατικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό συμβούλιο ασφάλειας και άμυνας.

Τους δύο τελευταίους μήνες οι αρχές χαλάρωσαν κάποιους περιορισμούς, επιτρέποντας σε καφέ και εκκλησίες να ξανανοίξουν και σε δημόσια μέσα μεταφοράς να ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγιά τους. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 86.140 συμπεριλαμβανομένων 1.992 θανάτων.

►Άλλοι 4 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα επιβεβαιώθηκαν άλλα 1.445 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα να ανέρχεται σε 9.211 νεκρούς επί συνόλου 219.964 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

AP Photo/Martin Meissner

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 1.212 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 244.392, γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 18 ασθενείς υπέκυψαν, με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει επισήμως τους 5.891 νεκρούς, ενημέρωσε ο Κότζα μέσω Twitter.

►Στις Φιλιππίνες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 4.002 νέα κρούσματα και άλλους 23 θανάτους. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα έφθασε τα 147.526, ο υψηλότερος στη νοτιοανατολική Ασία, ενώ οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ανήλθαν σε 2.426.

Οι Φιλιππίνες σχεδιάζουν να αρχίσουν κλινικές δοκιμές για το ρωσικό εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, τον Οκτώβριο.

►Την ίδια ώρα, η Ινδονησία ανακοίνωσε 2.098 νέα κρούσματα σήμερα, με τον συνολικό τους αριθμό να φθάνει τα 132.816, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκαν 65 νέοι θάνατοι, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 5.968.

►19 κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κίνας, αριθμό μειωμένο από τα 25 της προηγουμένης, διευκρινίζοντας ότι τα 11 από αυτά ήταν «εισαγόμενα». Τα κρούσματα εντόπιας μετάδοσης επιβεβαιώθηκαν όλα στην επαρχία Σιντζιάνγκ, συμπλήρωσε.

Εντοπίστηκαν παράλληλα 20 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, ισάριθμοι με αυτούς της προηγουμένης, σύμφωνα με την ίδια πηγή και δε διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός, τον περασμένο Δεκέμβριο, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς — ο αριθμός τους παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο — επί συνόλου 84.756 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

►Οι αρχές στη Βικτόρια, την πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν ακόμη οκτώ θανάτους και 278 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μία ημέρα αφού αποκάλυψαν τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό ως αυτό το στάδιο (21 νεκρούς) και 410 μολύνσεις.

Η πολιτεία, όπου η πόλη της Μελβούρνης έχει μετατραπεί στο επίκεντρο του λεγόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Αυστραλία, τελεί υπό αυστηρό περιορισμό, με νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και τις εξόδους να επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Η γειτονική Νέα Νότια Ουαλία παραμένει επίσης σε συναγερμό, καθώς καταγράφει ημερησίως γύρω στα 15 κρούσματα, τις τελευταίες εβδομάδες.

Συνολικά, η Αυστραλία έχει καταγράψει 352 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και λίγα περισσότερα από 22.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

►14 νέα κρούσματα κατέγραψαν σήμερα οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία. Από αυτά τα 13 είναι περιπτώσεις μετάδοσης στην κοινότητα και σχετίζονται με τα τέσσερα κρούσματα σε μια οικογένεια στο Όκλαντ που είχαν εντοπιστεί την Τρίτη, ενώ το τελευταίο αφορά έναν άνθρωπο που αφίχθη από το εξωτερικό, ο οποίος δεν έχει βγει από την καραντίνα μετά την άφιξή του στη χώρα. Με αυτά ανέρχεται σε συνολικά 36 ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.

Η επανεμφάνιση της COVID-19 στη Νέα Ζηλανδία σημειώνεται μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν στη χώρα, κάτι το οποίο αυξάνει τις πιέσεις προς την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν να θέσει το νέο ξέσπασμα υπό έλεγχο, ενώ αυξάνονται οι επικρίσεις.

AP Photo/Mark Baker

Η Άρντερν επέβαλε εκ νέου καραντίνα στο Όκλαντ και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στην υπόλοιπη χώρα, αμέσως μετά τον εντοπισμό αυτή την εβδομάδα τεσσάρων κρουσμάτων σε οικογένεια στην πόλη.
Με 1.238 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22 θανάτους, η έκθεση της Νέας Ζηλανδίας στον νέο κορονοϊό εξακολουθεί να είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με αυτή άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

►Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν άλλα 129 κρούσματα με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνουν τους 95.963 συνολικά.

Πρόκειται για την 11η συναπτή ημέρα που ο αριθμός των μολύνσεων δεν ξεπέρασε τις 200. Είχαν αρχίσει να ξεπερνούν αυτό το όριο ημερησίως την 23η Απριλίου.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 26 ασθενείς υπέκυψαν, με τον απολογισμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 5.085 στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα, πάντα κατά τα δεδομένα του υπουργείου.

►17 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Ισραήλ, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα να φθάνει πλέον τους 639.

Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό αφότου ο νέος κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στο Ισραήλ στα τέλη του Φεβρουαρίου· το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ (15 νεκροί) είχε καταγραφεί την 4η Αυγούστου.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 1.558 νέα κρούσματα μόλυνσης, με το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 88.151.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου