Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Στην κυπριακή ΑΟΖ το «Oruc Reis», βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό «Oruc Reis», που σύμφωνα με πληροφορίες κινείται με βορειοανατολική πορεία αλλά παραμένει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εντός της παράνομης τουρκικής Navtex.

H επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την παρουσία του ερευνητικού πλοίου αλλά και η απειλή διενέργειας νέων ερευνών στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων μεταξύ Ρόδου και Κρήτης έφερε επίσπευση των διπλωματικών κινήσεων από την Αθήνα.

Το αίτημα για σύγκληση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. έγινε δεκτό και η συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή, με την ατζέντα να περιλαμβάνει εκτός την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και η τραγωδία στον Λίβανο.


Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά δεν εκβιάζεται και ότι είναι διαθέσιμη για διάλογο υπό όρους αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη και υποστηρίζοντας ότι κινητοποιεί συμμάχους και εταίρους.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Μακρόν και Σίσι

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Εμμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνομίλησε με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλoράνς Παρλύ, με το ίδιο θέμα. Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, «υπογραμμίστηκε η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας». Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε αναλυτική ενημέρωση της κατάστασης με αφορμή την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, οι Μητσοτάκης και Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου από τις δύο χώρες κάνοντας λόγο για ορόσημο στις σχέσεις τους.
Έκτακτη επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ

Νωρίτερα, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται την Τρίτη στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον ομόλογό του και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την αντζέντα εκτός από την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, να περιλαμβάνει τη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο της συνεργασίας του «σχήματος 3+1»: Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε το απόγευμα ότι «παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγιειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Ο κ. Δένδιας συνέχισε σήμερα τις επαφές του με χώρες της περιοχής, καθώς είχε σήμερα νεότερες συνομιλίες με τους ομολόγους του Ισραήλ, της Κύπρου, των ΗΑΕ και της Αυστρίας.

Τέλος, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, Ρόμαν Χάιντερ, ζήρησε ενόψει του Συμβουλίου να υπάρξει σκληρότερη στάση από την Ε.Ε. απέναντι στην Άγκυρα και σοβαρή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, «εάν τα ζωτικά τους συμφέροντα απειλούνται από έναν επιτιθέμενο όπως η Τουρκία».

Η απαίτηση του, όπως σημειώνει, συνδέεται με την αποστολή ενός τουρκικού πλοίου εξερεύνησης, υπό τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, για αναζήτηση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Ελλάδας, και «αυτή η διείσδυση σε ελληνικά χωρικά ύδατα πρέπει να θεωρηθεί ως σοβαρή επίθεση κατά της κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο ο διάλογος, όπως απαιτείται από τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δεν πρόκειται να ωθήσει τους Τούρκους εξουσιαστές σε υποχώρηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου