Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Γιάννης Μαγκριώτης : Οι πολίτες είναι χωρίς προστασία, γι’ αυτό πρέπει οι ίδιοι να αντιδράσουν για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την αξιοπρέπειά τους.


Ένας διάσημος δημοσιογράφος σε ένα μεγάλο κανάλι, ένας υπουργός, ένα ρεπορτάζ για μια μεγάλη εταιρεία, σε ένα παιχνίδι χειραγώγησης των πολιτών.
Καταπατώντας, χρόνια τώρα, το σύνταγμα, τους νόμους και κάθε έννοια δεοντολογίας, οι διάσημοι δημοσιογράφοι είναι ταυτόχρονα παρουσιαστές-σχολιαστές ειδήσεων και διαφημιστές προϊόντων και υπηρεσιών μεγάλων εταιρειών. 

Εταιρειών που είναι χορηγοί των εκπομπών τους.

Σήμερα, στις ειδήσεις μεγάλου αθηναϊκού καναλιού, είδα τον κεντρικό παρουσιαστή των ειδήσεων να συζητά με έναν υπουργό. Αυτός του περιγράφει τους στόχους του υπουργείου και ο δημοσιογράφος τον συγχαίρει με έμφαση γι’ αυτό που κάνει.

Αμέσως μετά ακολουθεί διαφημιστικό video μεγάλης εταιρείας ως ρεπορτάζ του καναλιού.

Στο διαφημιστικό video-“ρεπορτάζ” ο διευθυντής marketing της εταιρείας παρουσιάζει τις νέες υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία και οι οποίες κουμπώνουν με τους στόχους του υπουργού, και κλείνει με καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ανάλογη ειδικότητα, η μελέτη του οποίου, όλως τυχαίως, προκρίνει τις ίδιες υπηρεσίες.


Η κυβέρνηση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, και κάθε υπεύθυνος φορέας, κλείνουν τα μάτια σε ένα επικίνδυνο φαινόμενο, που χρόνια τώρα έχει γίνει καθολικό.


Οι πολίτες είναι χωρίς προστασία, γι’ αυτό πρέπει οι ίδιοι να αντιδράσουν για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την αξιοπρέπειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου