Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου : "Η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας. Έχει επικρατήσει η λογική του πολιτικού κόστους εις βάρος της δημόσιας υγείας."

"Η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας. Έχει επικρατήσει η λογική του πολιτικού κόστους εις βάρος της δημόσιας υγείας."  "1.Ποια ειναι η βασικη αλλαγή που φέρνει ο ανασχηματισμός; Πιστεύετε ότι προετοιμάζει εκλογές;


-Ανασχηματισμός περιορισμένης εμβέλειας που ενισχύει το δεξιό και νεοφιλελεύθερο στίγμα της κυβέρνησης! Η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με την προσθήκη βουλευτών και το εμφανές πολιτικό αδιέξοδο του κ.Μητσοτάκη οδηγεί στην εκτίμηση ότι ενδεχομένως εξετάζουν σενάρια εκλογικής απόδρασης. Αυτό βέβαια αποτελεί και την μεγαλύτερη ομολογία της κυβερνητικής αποτυχίας!

2.Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει αυστηρότερα μέτρα για να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας; 

-Σημασία έχει τα κατάλληλα μέτρα να λαμβάνονται τη στιγμή που πρέπει, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιστημόνων και να εφαρμόζονται. Ευθύνη της κυβέρνησης είναι αφενός η διαχειριστική της ανικανότητα, η απουσία σχεδίου, οι συνεχείς παλινωδίες και τα επαναλαμβανόμενα λάθη, και αφετέρου οι πολιτικές σκοπιμότητες που υπηρετεί. 

Είναι επιλογή της η μη στήριξη του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και η συνεχιζόμενη απουσία ελέγχων στους χώρους δουλειάς, που αποδεδειγμένα αποτελούν βασικές εστίες διασποράς. Είναι επιλογή της η εγκατάλειψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τύχη τους και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. 

Είδαμε την πρωτοχρονιά ο ένας υπουργός να μιλάει για άνοιγμα του εμπορίου και μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να αναγγέλει το κλείσιμο των καταστημάτων. Το ίδιο κομφούζιο τώρα για το άνοιγμα των σχολείων και τη συνέχεια των μέτρων. Αποκαλύπτεται διχασμός των επιστημόνων, που προειδοποιούν για σοβαρή επιδείνωση της πανδημίας, ενώ οι υπουργοί ομολογούν κυβερνητικές επιλογές αντίθετες με τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Γι’αυτό προφανώς ο κ. Μητσοτάκης αρνείται τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

3.Πως κρίνετε τη στάση της κυβέρνησης έναντι της εκκλησίας, καθώς και τη στάση της ίδιας της εκκλησίας; 

-Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας. Είναι ανίκανη και αδύναμη να επιβάλλει τα μέτρα που λαμβάνει. Επικράτησε η λογική του πολιτικού κόστους εις βάρος της δημόσιας υγείας. Η παραδοχή του κ.Γεωργιάδη ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ειδικών σχετικά με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου αποκαλύπτει τις κυβερνητικές ευθύνες για τη δραματική έξαρση της πανδημίας που ακολούθησε. Δυστυχώς είδαμε τις προηγούμενες ημέρες να επαναλαμβάνονται τα ίδια σε πανελλαδική κλίμακα. 

Το Πάσχα, με ελάχιστα τότε κρούσματα και ήπια διασπορά της πανδημίας, τηρήθηκαν τα μέτρα. Τώρα, σε περίοδο δραματικής έξαρσης με χιλιάδες απώλειες συνανθρώπων μας, θα έπρεπε να υπάρξει αντίστοιχη αυστηρή πρόβλεψη της κυβέρνησης και συμφωνία από την πλευρά της εκκλησίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η πανδημία δεν δοκιμάζει την πίστη και δεν απειλεί τη θρησκεία, την ανθρώπινη ζωή απειλεί και την κοινωνία μας δοκιμάζει με δραματικό τρόπο.

4.Πως απαντάτε στην κριτική που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στηρίζει πραγματικά τον εμβολιασμό;

-Ανόητη κριτική μιας κυβέρνησης σε πανικό, που προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες της με επιθέσεις στην αντιπολίτευση. Υποτιμούν όμως τον κόσμο αν πιστεύουν ότι με φθηνά επικοινωνιακά τεχνασματα θα καλύψουν τις ευθύνες τους για την καθυστέρηση των εμβολιασμών και το σόου με τις selfie των κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ δεν επαρκούν τα εμβόλια για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Το εμβόλιο αποτελεί ελπίδα για την ανθρωπότητα και όπλο της επιστήμης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι όμως μια πολύμηνη διαδικασία και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανοσία από τον εμβολιασμό δεν θα επέλθει πριν το φθινόπωρο. 

Γι’αυτό δεν πρέπει να λειτουργήσει ως αφορμή νέου εφησυχασμού και πρόσχημα για να μην στηρισθεί το ΕΣΥ. Επιβάλλεται να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, δωρεάν μαζικά τεστ για τους πολίτες και να ληφθούν όλα τα μετρα πρόληψης και ελέγχων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις δημόσιες συγκοινωνίες.

5.Υπάρχει δυνατότητα συναινέσεων με τον νέο υπουργό Εργασίας;

-Όχι, γιατί δεν είναι θέμα προσώπων αλλά ασκούμενης πολιτικής. Ο κ.Χατζηδάκης δήλωσε στην παραλαβή του Υπουργείου Εργασίας τις προτεραιότητες του. Το εργασιακό νομοσχέδιο, που απορρυθμίζει την αγορά εργασίας, αποδιαρθρώνει το ωράριο, επιβάλλει απλήρωτες υπερωρίες, ελαστική εργασία με μείωση μισθού, και πλήττει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Και, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, εις βάρος του δημόσιου αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος, της αλληλεγγύης των γενεών και των νέων ασφαλισμένων.

6.Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε πρόσφατα για αυξήσεις μισθών, κούρεμα χρεών και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους; Μπορείτε να εκπροσωπήσετε ταυτόχρονα μισθωτούς, μικρομεσαίους και να δαπανήσετε και για Υγεία-Παιδεία-Πρόνοια;

-Η κρίση της πανδημίας ανέδειξε τα αδιέξοδα του νεοφιλευθερισμού και τη σημασία της στήριξης του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους, της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων και των χιλιάδων αόρατων συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. 

Τα διλήμματα είναι καθαρά απέναντι στη δεξιά, τη συντήρηση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Διαμορφώνεται ένα κοινωνικό μετώπο του κόσμου της εργασίας, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των ανέργων και των νέων ανθρώπων που πλήττονται από τις κυβερνητικές πολιτικές. 


Με τις προτάσεις μας αναδεικνύουμε ότι είναι αναγκαίος και εφικτός ένας άλλος προοδευτικός δρόμος προοπτικής και δικαιοσύνης, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής μας και εκφραζει τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

7.Πιστεύετε ότι υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα δυνάμεις που μπορούν να συγκροτήσουν ένα προοδευτικό μπλοκ διακυβέρνησης και αν ναι, ποιες;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με την ψήφο του ελληνικού λαού αποτελεί τον κεντρικό κορμό του αριστερού προοδευτικού χώρου. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε χωρίς ηγεμονισμούς έναν ευρύτερο διάλογο αναζήτησης προγραμματικών συγκλίσεων με τις άλλες προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Η απλή αναλογική εκ των πραγμάτων θέτει επί τάπητος το ζήτημα της σύγκλισης για μια προοδευτική κυβερνητική προοπτική. 

Επαφίεται βέβαια και στα άλλα προοδευτικά και αριστερά κόμματα, κατά πόσο θα ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση της εποχής μας. Ήταν σημαντική η κοινή στάση που κρατήσαμε με το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25 στον εορτασμό του Πολυτεχνείου για την προάσπιση του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης. 

Θετικές επίσης οι απόψεις που έχουν ακουστεί από πλευρές του ΚΙΝΑΛ για προοδευτική διακυβέρνηση, μένει όμως να αποδειχθεί έμπρακτα η υπόσταση τους με την εγκατάλειψη των ίσων αποστάσεων, της αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορικής, και τη σαφή τοποθέτηση κατά των κυβερνητικών επιλογών στη Βουλή και στην κοινωνία. Με τις προτάσεις και τις δρασεις μας απευθυνόμαστε καθημερινά στην κοινωνία που δοκιμάζεται, στους προοδευτικούς ανθρώπους που αγωνιούν και επιθυμούν μια προοδευτική κοινωνική προοπτική."




Η συνέντευξη στη Real News και στον 
Foivos Klaudianos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου