Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Σε δίνη εσωστρέφειας η Ν.Δ.

Το φιάσκο του ανασχηματισμού, η επανεμφάνιση Σαμαρά, η παρέμβαση Δένδια και οι εσωκομματικές εκλογές των οργανώσεων στις 24 Οκτωβρίου, ενόψει του συνεδρίου τον Δεκέμβριο, βυθίζουν στην εσωστρέφεια το κυβερνών κόμμα


Εσωτερική αναμπουμπούλα επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία. Μετά το φιάσκο του ανασχηματισμού, που προκάλεσε έντονη εσωκομματική δυσαρέσκεια, μετά την επανεμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιτέθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό, μετά την παρέμβαση Δένδια κατά Μπογδάνου που υποχρέωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαγράψει τον τελευταίο, αλλά και με τις εσωκομματικές εκλογές για τις κομματικές οργανώσεις της Ν.Δ. να έρχονται στις 24 Οκτωβρίου, έχοντας ως φόντο το συνέδριο του Δεκεμβρίου, το «γαλάζιο» εσωκομματικό τοπίο βρίσκεται σε αναβρασμό για τα καλά.

Ηδη -όπως πληροφορούμαστε- στο μέτωπο των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών οι «γαλάζιοι» τοπικοί εμφύλιοι δίνουν και παίρνουν σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, οδηγώντας σε εσωστρέφεια. Βουλευτές και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιχειρούν να κινήσουν τα νήματα για το ποιος θα εκλεγεί και ασφαλώς όλο αυτό αντανακλάται και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο των συσχετισμών μεταξύ των εσωκομματικών τάσεων (Μητσοτακικοί, Καραμανλικοί, Σαμαρικοί). Εμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να φτιάξει έναν πιο συμπαγή πυρήνα προσώπων προσκείμενων στον ίδιο, παρότι τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι κάθε τόσο θα βγαίνουν στην επιφάνεια και στην επικαιρότητα πολιτικά ζητήματα που θα τροποποιούν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κυκλοφορούν μέσα στη Ν.Δ. καταγγελίες, οι οποίες μιλούν για επίδοξους υποψηφίους που κάποιοι δεν τους άφησαν να κατέβουν. Την ίδια ώρα σε σαμαρικά στελέχη κακοφαίνεται η τοποθέτηση στη θέση της προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία άλλοτε ήταν, ως γνωστόν, σαμαρική και τώρα θεωρείται ότι έχει περάσει στην πτέρυγα των μητσοτακικών.


Πάντως στελέχη της Ν.Δ. που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της, λένε ότι στις διεργασίες αυτές των εσωκομματικών εκλογών, μετέχουν και πολλά πρόσωπα που δεν ανήκουν σε οργανωμένα σχήματα, αλλά θυμίζουν περισσότερο κινούμενη άμμο, και που εκλέγονται συχνά οι ίδιοι ή τα παιδιά τους. Μάλιστα τα ίδια στελέχη μιλούν χαρακτηριστικά για «αυτοαναπαραγωγή» αυτού του εσωτερικού κομματιού της Ν.Δ., με «περισσότερο βιολογικά παρά πολιτικά χαρακτηριστικά», εξηγώντας ότι το γεγονός αυτό παίζει ρόλο στις κατά καιρούς μετακινήσεις μεγάλων ομάδων από τη μία εσωκομματική τάση στην άλλη, ανάλογα με το ποιος έχει κάθε φορά το πάνω χέρι στη συγκυρία.

Σημειώνεται ότι κατά τις τωρινές εσωκομματικές εκλογές θα εκλεγούν και χίλιοι (1.000) σύνεδροι που θα συμμετέχουν στα δύο επόμενα τακτικά συνέδρια, ενώ όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, το επικείμενο συνέδριο θα διεξαχθεί τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου. Το συνέδριο αναμένεται να εκλέξει Πολιτική Επιτροπή, της οποίας ο γραμματέας ακούγεται ότι ενδέχεται να αλλάξει. Εφόσον αυτό συμβεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Γιώργο Στεργίου ενδέχεται να διαδεχτεί είτε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης, είτε η Αννα-Μισελ Ασημακοπούλου.

Το συνέδριο λοιπόν παραμένει στο φόντο, την ώρα που στο εσωκομματικό τοπίο επικρατεί ήδη αναβρασμός και σε αυτό έπαιξε βέβαια καταλυτικό ρόλο η οξεία παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια σειρά από θέματα μεταξύ των οποίων τα ενεργειακά, αλλά και τα εσωκομματικά, όταν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, εμμέσως πλην σαφώς για αλλοίωση του ιδελογικοπολιτικού χαρακτήρα της Ν.Δ. και για «μετατόπιση» αντί «διεύρυνσης», ενώ είναι χαρακτηριστικές οι πληροφορίες από το σαμαρικό στρατόπεδο, ότι ο πρώην πρωθυπουργός δέχτηκε έπειτα από αυτό «διθυραμβικά» σχόλια μέσα από το κόμμα για την κίνησή του.

Είναι σαφές πως ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να καρπωθεί την υπαρκτή και μεγάλη δυσαρέσκεια βουλευτών που παρέμειναν εκτός υπουργικού σχήματος στον τελευταίο ανασχηματισμό και νιώθουν αποκομμένοι από τη διακυβέρνηση του «επιτελικού κράτους».

Την ίδια ώρα η παρέμβαση Δένδια κατά του Κων. Μπογδάνου ήρθε να λειτουργήσει ενισχυτικά για όσους βλέπουν στο πρόσωπο του κ. Δένδια έναν εν δυνάμει κεντροδεξιό εσωκομματικό πόλο και αυτό ακριβώς θέλησε να φρενάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υποχρεώθηκε να προχωρήσει στη διαγραφή του βουλευτή Α΄ Αθήνας, μη θέλοντας να αφήσει τον Ν. Δένδια να πάρει πάνω του όλη την αντίθεση προς τις ακρότητες του κ. Μπογδάνου. Βέβαια ταυτόχρονα το μέγαρο Μαξίμου άφησε ανοιχτό και το παράθυρο επιστροφής του Κων. Μπογδάνου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης επιμένει να επιδιώκει να πατάει παράλληλα και στην ακροδεξιά βάρκα.

Αλλά όλη αυτή η υπόθεση και η στάση του κ. Δένδια προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στους κόλπους της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ. Εξ ου και ο Αδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε ένα δημόσιο εσωκομματικό μαχαίρωμα προς τον Ν. Δένδια. Συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε (ΕΡΤ) για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Κ.Ο. της Ν.Δ. ο Κ. Μπογδάνος, απάντησε με αιχμές: «Εγώ δεν είμαι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν μου αρέσει ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος να υποδύεται τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν έχουμε άλλον». Τα εσωκομματικά όργανα στη Ν.Δ. έχουν αρχίσει και η συνέχεια έπεται.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου