Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Ο μυστικός κόσμος των εξοπλισμών, όλο το παρασκήνιο

Αγοράζουν F-35 και κορβέτες. Ακυρώνουν εκσυγχρονισμό φρεγατών ΜΕΚΟ και F-16 block50. Πολιτική αντιπαράθεση για το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.


Εικοσιτέσσερα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη (24) F-35 και 3+1 γαλλικές κορβέτες Gowind αναμένεται να είναι η επόμενη μεγάλη εξοπλιστική αγορά, ενώ ακυρώνονται τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ (700 εκατομμύρια ευρώ) πιθανότατα και των F-15 block 50 (450 εκατ) που για δεύτερη φορά ακυρώθηκε η σχετική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής !

Στο μεταξύ σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου και πίεση προς τις γαλλικές εταιρίες για συμμετοχή ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών στην κατασκευή των 24 μαχητικών Rafale και των 3+1 φρεγατών Belharra.

Ωστόσο πρόθεση της κυβέρνησης - σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή- είναι η επίτευξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης στις επόμενες αμυντικές προμήθειες… Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε  κυβερνητικός αξιωματούχος: «Ας μην αφήσουμε την πολιτική αντιπαράθεση και την σκανδαλολογία να φρενάρουν την αποπεράτωση του εξοπλιστικού προγράμματος που κρίνεται απολύτως αναγκαίο από τα Γενικά Επιτελεία για την επιχειρησιακή επάρκεια των Ενόπλων Δυνάμεων».


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επόμενες μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων δεν θα ανακοινώνονται αιφνιδίως από την κυβέρνηση αλλά θα προηγείται διεξοδική συζήτηση στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα και τις επιτροπές.

Στο μεταξύ 85 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα κατέθεσαν χτες ερώτηση για την δημιουργία Αεροπορικού Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Καλαμάτα που ανατέθηκε σε Ισραηλινή εταιρία καταγγέλλοντας ότι μέσα σε τέσσερις μήνες αυξήθηκε κατά 35% το αρχικό συμφωνηθέν κόστος από 1,375 δις σε 1,849 δις ! Το υπουργείο Άμυνας επιμένει ότι δεν υπήρξε υπερτιμολόγηση του εν λόγω προγράμματος αλλά η φαινομενική διαφορά των 474 εκατομμυρίων που επικαλούνται οι 85 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στην ρήτρα τιμαριθμικής προσαρμογής που μπήκε ως συνήθης πρακτική σε τέτοιου είδους μακροχρόνιες συμβάσεις. Παρόμοια ρήτρα - υποστηρίζει η κυβέρνηση- θα έμπαινε και από τους Καναδούς εάν έπαιρναν τη δουλειά κατά την διαπραγμάτευση που έκαναν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


ieidiseis.gr
Δήμος Βερύκιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου