Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Του Φίλιππου Δεργιαδέ : Ζυμώσεις εξ αριστερών για υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Πρωτοβουλίες, διεργασίες και «ζυμώσεις» για την εξεύρεση του υποψηφίου, που θα μπορέσει να εκφράσει με επάρκεια τον ευρύτερο αριστερό, δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο και θα διεκδικήσει με αξιώσεις τον κεντρικό δήμο, αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη.  

Δημοτικές παρατάξεις και αυτοδιοικητικές κινήσεις πολιτών, κόμματα και στελέχη με εμπειρία στο χώρο, έχουν ανοίξει ένα κύκλο επαφών και συζητήσεων, ανεπίσημων προς το παρόν, με στόχο να διερευνήσουν πολιτικές διαθέσεις και προθέσεις αλλά και διαθεσιμότητες προσώπων. 

Πρόσωπα δηλαδή που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συγκολλητικά και συναινετικά υπέρ ενός κοινού προγράμματος θέσεων για τον κεντρικό δήμο, με επιδίωξη την διεκδίκηση της διοίκησης.  

Από την πλευρά των κομμάτων, στον ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικά αλλά και περιφερειακά, ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κομματικές συσκέψεις, με αντικείμενο την αυτοδιοίκηση και την συμμετοχή των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Στο ΚΙΝΑΛ, η σχετική συζήτηση στην Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να ανοίξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές, που θα γίνουν στις αρχές Δεκεμβρίου, για την εκλογή νέας ηγεσίας. 

Αν παραμείνει η Γεννηματά στην ηγεσία, η συνεργασία δεν αποκλείεται ενώ αν επικρατήσει ένας εκ των κ.κ. Λοβέδρου και Ανδρουλάκη, το ΚΙΝΑΛ επισήμως μπορεί και να στηρίξει Ζέρβα. 

Ήδη στελέχη προσκείμενα στο πολιτικό περιβάλλον των δύο υποψήφιων αρχηγών, μετέχουν στην παράταξη και διοίκηση Ζέρβα. Ωστόσο, τοπικά κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ και της κεντροαριστεράς, συμμετέχουν ενεργά στον άτυπο διαπαραταξιακό και διακομματικό διάλογο που έχει ανοίξει. Άγνωστες προς το παρόν είναι οι διαθέσεις του ΜΕΡΑ25, καθώς δεν διαθέτει τις δυνάμεις για αυτόνομη κάθοδο, ενώ το ΚΚΕ αναμένεται να ακολουθήσει τη δική του αυτοτελή πορεία. 

Αυτόνομη αναμένεται να είναι και η πορεία των σχημάτων που προέρχονται από τον εξωκοινοβουλευτικό χώρο, ενώ στη συζήτηση μετέχουν στελέχη που προέρχονται από το χώρο της Οικολογίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει πέσει το σύνθημα για το άνοιγμα των διαδικασιών στις αυτοδιοικητικές κινήσεις που στηρίζει το κόμμα. 

Στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη αυτοδιοικητικών στελεχών, παρουσία του συντονιστή του κεντρικού Τμήματος Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Θοδωρή Γκοτσόπουλου, του βουλευτή Ευβοίας, πρώην δημάρχου Σκύρου, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη αλλά και της , Ρένας Δούρου που διετέλεσε περιφερειάρχης Αττικής και γνωρίζει καλά τα αυτοδιοικητικά. 


Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η στρατηγική του κόμματος ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και κλήθηκαν να συμμετέχουν όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του νομού. 

Η βασική γραμμή είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες με πρόσωπα και κινήσεις από τον ευρύτερο αριστερό και κεντροαριστερό χώρο, βάσει προγραμματικών συμφωνιών και χωρίς προαπαιτούμενα. «Η κεντρική μας επιδίωξη είναι να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα και το ρόλο της αυτοδιοίκησης και, χωρίς αποκλεισμούς, να πάμε σε συνεργασίες με στόχο την αλλαγή σκηνικού στην αυτοδιοίκηση», δηλώνει  η Γιούλη Ρανέλα, υπεύθυνη του Τομέα Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. 


Όπως εξηγεί, μέχρι το τέλος του έτους, όλες οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσουν «ομάδες επαφής» ανά δήμο, και θα αναλάβουν πρωτοβουλίες διαλόγου ώστε να ανιχνεύσουν αν στις τοπικές κοινωνίες υπάρχει χώρος για προγραμματικές συγκλήσεις και ευρύτερες συνεργασίες. 


Το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, μετά την εκλογική αποτυχία του 2019, παίζει ψηλά στην πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και για το δήμο Θεσσαλονίκης η συζήτηση περί συνεργασιών, έχει απασχολήσει τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος ο οποίος ενημερώθηκε ακόμα και για συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων. 

Πάντως σε κάθε περίπτωση πολλά θα εξαρτηθούν και από τις διαθέσεις της Κατερίνας Νοτοπούλου, που εκτός από βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κεντρικό δήμο και παραμένει μία σημαντική παρουσία στο χώρο. 


«Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μία κοινή προσπάθεια» 


Θετικοί σε συγκλήσεις και συζητήσεις για την εξεύρεση ενός υποψηφίου, που θα μπορούσε να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στην παράταξη Ζέρβα και στους άλλους υποψήφιους του συντηρητικού χώρου, δηλώνουν πολλά στελέχη της κεντροαριστεράς, που εκτιμούν πως ιδίως μετά την κατάργηση της απλής αναλογικής, «χωρίς εκλογικές συνεργασίες η διοίκηση στον κεντρικό δήμο δεν αλλάζει». 

«Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μία κοινή προσπάθεια», τονίζει  ο Σπύρος Βούγιας, δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος το 2019 ήταν επικεφαλής της παράταξης «Πολήχρωμη Θεσσαλονίκη» και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του ΚΙΝΑΛ. 


Όπως δηλώνει «η διοίκηση Ζέρβα είναι μία κακή διοίκηση και δεν αξίζει στην πόλη. Πρέπει να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια με νέα πρόσωπα που θα ανανεώσουν τον δήμο». 


Πιο συγκρατημένος αλλά όχι αρνητικός, είναι ο Χρόνης Μακρίδης μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ και πρώην γραμματέας του κόμματος στην ΝΕ Α Θεσσαλονίκης. «Ακόμα υπάρχει μία επιφύλαξη, ένα μάγκωμα σε παρατάξεις και πρόσωπα που πρέπει να αρθεί και να υπάρξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, και μετά, όλοι να δούμε πως θα κινηθούμε συντονισμένα, ώστε ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος να αναλάβει και πάλι τη διοίκηση του κεντρικού δήμου» τονίζει. 


Οι υποψήφιοι για την κοινή υποψηφιότητα… 


Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι η συζήτηση είναι πρώιμη, αλλά όλοι συμφωνούν ότι για να αλλάξει το σκηνικό στον κεντρικό δήμο χρειάζονται γενναίες και τολμηρές αποφάσεις. Η εκλογική κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης στα αυτοδιοικητικά του δήμου Θεσσαλονίκης, βάσει των αποτελεσμάτων του 2019, είναι ένα ζήτημα για το οποίο δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. 

Από την αντίθετη όχθη, προς το παρόν υπάρχουν μόνο υποθέσεις, προβληματισμοί και σχέδια και πολλές προσωπικές φιλοδοξίες. Τα ονόματα που ήδη ακούγονται και εμφανίζονται ως κατάλληλοι- λες να ηγηθούν της κοινής προσπάθειας ή ακόμα και να δοκιμάσουν αυτοτελώς τις δυνάμεις τους είναι αρκετά: 

Ο Νίκος Νυφούδης, πρώην βουλευτής του “Ποταμιού”, που συμμετείχε στην “ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη” μαζί με τον Σπύρο Βούγια, ήδη δείχνει μεγάλη κινητικότητα με συναντήσεις ακόμα και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 


Ο Θανάσης Παππάς, πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, στη διοίκηση Μπουτάρη, θεωρεί ότι μπορεί να ηγηθεί ενός ευρύτερου συνδυασμού. 


Η Χρύσα Αράπογλου, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής δημοτικής παράταξης, πιστεύει ότι μπορεί να πάρει τη ρεβάνς και να γίνει ξανά «Πρωταγωνίστρια», μετά την αποχώρηση της από τα δημοτικά πράγματα λόγω… Μπουτάρη. 


Ο Σπύρος Πέγκας, πρώην Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων στη διοίκηση Μπουτάρη και υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι, διεκδικεί κι αυτός την επάνοδο του στα δημοτικά πράγματα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει την υποστήριξη του κυρ Γιάννη. 


Ο Γιάννης Μαγκριώτης, πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ ακούγεται ότι έχει καταθέσει το ενδιαφέρον του, αν και κάποιοι επιμένουν ότι θα μπορούσε καλύτερα στις περιφερειακές εκλογές. 


Ο Φίλιππος Γκανούλης, περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την Παράταξη Οικολογία Πράσινη Λύση, δηλώνει έτοιμος να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον κεντρικό δήμο. 


Ο Ανδρέας Κουράκης δημοτικός σύμβουλος της «Ποληχρωμης Θεσσαλονίκης» , πρώην αντιδήμαρχος ήδη κινείται αυτόνομα και επιδιώκει να συγκροτήσει ευρύτερο συνδυασμό. 

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ, υποψήφιος το 2019 με τον συνδυασμό «Υψίπολης» εκτιμά ότι δικαιούται μία ακόμη ευκαιρία και δηλώνει επίσης ανοιχτός σε συνεργασίες. 


Σημαντική αναμένεται να αποβεί για τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο χώρο, η στάση του πρώην δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, η σκιά του οποίου εξακολουθεί και βαραίνει, ίσως και καταλυτικά, στα πράγματα. 

Ο νέος εκλογικός νόμος 


Επίσης, να σημειώσουμε, ότι σημαντική παράμετρος για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι και η αλλαγή του εκλογικού νόμου που προώθησε η ΝΔ που καταργεί την απλή αναλογική. 


Οι βασικές αλλαγές που επήλθαν είναι: 

-Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 


-Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο. 


-Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών. 


Ο συγκεκριμένος νόμος δηλαδή, ευνοεί κυρίως τις προεκλογικές συνεργασίες και ενισχύει τον εκλεγμένο δήμαρχο ενώ η απλή αναλογική ευνοούσε τις μετεκλογικές συνεργασίες κι επέβαλε ευρύτερες συνεργασίες στο ήδη εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο. Τρανό παράδειγμα η διοίκηση “μειοψηφίας” του Κ. Ζέρβα, που προέκυψε με «συγκολλήσεις» από πολλές παρατάξεις. Να αναφέρουμε ότι στις δημοτικές εκλογές του 2019, είχαμε 19 υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης με τους αντίστοιχους συνδυασμούς. 


Στις επόμενες δημοτικές εκλογές σίγουρα δεν θα έχουμε αυτή τη διασπορά. Ιδίως στο χώρο της αριστεράς και κεντροαριστεράς, όπου οι «στρατηγοί», ως συνήθως, περισσεύουν…


parallaximag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου