Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Γερμανία: Πρώτο βήμα για σχηματισμό κυβέρνησης

«Σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναντίληψης οι διερευνητικές επαφές»
Το πρώτο βήμα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία καθώς οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων συμφώνησαν να προτείνουν στις βάσεις των κομμάτων τους να προχωρήσουν σε επίσημες συνομιλίες για τη διαμόρφωση κυβερνητικής συμμαχίας, δήλωσε ο επικεφαλής του SPD, Όλαφ Σολτς.


«Είμαι πεπεισμένοι ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια φιλόδοξη και βιώσιμη συμφωνία συνεργασίας», αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν.

Οι διερευνητικές επαφές έγιναν σε κλίμα εμπιστοσύνης, σεβασμού και συναντίληψης, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί», επισημαίνεται.


Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κέρδισαν τις ομοσπονδιακές εκλογές τον περασμένο μήνα, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) δήλωσαν ότι οι διερευνητικές συνομιλίες σχετικά με το αν υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία για τη συγκρότηση συνασπισμού, ήταν εποικοδομητικές.


«Είναι πιθανή μια νέα αρχή με τα τρία κόμματα να συνασπίζονται», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σολτς, προσθέτοντας ότι έχουν συμφωνήσει σε οδικό χάρτη για τις συνομιλίες.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η σημερινή απόφαση εκτιμάται ως πολύ σημαντικό βήμα για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία κάτι το οποίο συχνά παίρνει εβδομάδες ή και μήνες.


Οι τομείς στους οποίους φαίνεται ότι τα τρία κόμματα συμφωνούν είναι ο κατώτατος μισθός, το χρέος και το πάγωμα στην αύξηση της φορολογίας. 
Kαμία συζήτηση για υπουργεία ακόμα

Ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «εντατικές συνομιλίες» και ανέδειξε το συνταξιοδοτικό και την κλιματική αλλαγή ως δύο από τα βασικότερα σημεία. Όπως είπε, σχεδιάζεται «το μεγαλύτερο εγχείρημα βιομηχανικού εκσυγχρονισμού των τελευταίων 100 ετών».

Από την πλευρά των Πρασίνων, η συμπρόεδρος Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι στόχος δεν είναι η πολιτική του «μικρότερου κοινού παρονομαστή». Όλες οι πλευρές χρειάστηκε να κάνουν παραχωρήσεις, αλλά αποφασιστικής σημασίας υπήρξε η οικοδόμηση μιας κοινωνικο-οικολογικής οικονομίας της αγοράς, εξήγησε.

Ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ αναφέρθηκε κυρίως στο «πολιτικό στιλ» που αναδείχθηκε από τις συνομιλίες των τελευταίων ημερών. «Συζητήσαμε με μεγάλη σοβαρότητα και περιέργεια. Αυτές οι εμπιστευτικές συνομιλίες αποτελούν σημείο καμπής για την πολιτική κουλτούρα της Γερμανίας και σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται εφικτό και ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Λίντνερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ισχύει η χθεσινή του δήλωση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν από τα Χριστούγεννα, ο κ. Σολτς ανέφερε ότι «όλες οι πλευρές επανέλαβαν τη βούλησή τους να τελειώσουμε γρήγορα», ενώ ερωτηθείς αν έχει ήδη γίνει συζήτηση για τα υπουργεία που θα πάρει κάθε κόμμα, ο κ. Λίντνερ απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».
Πεπεισμένος για σχηματισμό κυβέρνησης πριν τα Χριστούγεννα ο Όλαφ Σολτς

Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε άλλωστε την Τετάρτη σίγουρος μετά από αρκετούς γύρους διερευνητικών συζητήσεων ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση «φωτεινού σηματοδότη» με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) πριν από τα Χριστούγεννα.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες λαμβάνουν χώρα σε μια πολύ, πολύ καλή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο στόχος του SPD, των Πρασίνων και του FDP μπορεί να πραγματοποιηθεί, δηλαδή να έχουμε μια νέα κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο νυν αντικαγκελάριος από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται για να λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20.

Ο σχηματισμός «Φανάρι Κυκλοφορίας» προκύπτει από τα χρώματα των τριών κομμάτων δηλαδή Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου