Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου : "Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας"

"- Η κυβέρνηση σας κατηγορεί για τυμβωρυχία σχετικά με την κριτική σας στη διαχείριση της πανδημίας. Πως απαντάτε;
Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Η χώρα μας έχει δύο φορές επάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο απώλειες ζωών ανά εκατομμύριο κατοίκων. Κυβερνητική επιλογή είναι η μη στήριξη του ΕΣΥ και η μείωση των πιστώσεων για την υγεία κατά 820 εκατ. ευρώ και οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία. Σύμφωνα με δηλώσεις υπουργών είναι πολυτέλεια η στήριξη του ΕΣΥ και πεταμένα λεφτά η ενίσχυση των ΜΕΘ! Την ώρα που περισσότεροι από 100 ασθενείς είναι σήμερα διασωληνομένοι εκτός ΜΕΘ, ακούσαμε τον κ.Μητσοτάκη να ισχυρίζεται ότι τις ίδιες πιθανότητες έχει ένας ασθενής εντός και εκτός ΜΕΘ. Πρόκληση και σκοπιμότητα, για να δικαιολογηθεί η άρνηση πρόσληψης προσωπικού για τη λειτουργία των ΜΕΘ. 

Στις σοβαρές καταγγελίες ότι υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ που δεν χρησιμοποιούνται προκειμένου να διατίθενται για VIP περιστατικά η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία και η δικαιοσύνη να τις διερευνήσει. Δεν νοείται διάκριση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στο δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στο ΕΣΥ.


- Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος σας κατατέθηκαν προβληματισμοί υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Ποιά η άποψη σας;


Εξαρχής στηρίξαμε τον εμβολιασμό ως το βασικό όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας. Η κριτική μας αφορά στις ανακολουθίες δηλώσεων και τις παλινωδίες μέτρων που δημιούργησαν ανησυχία και εφησυχασμό. Η κυβέρνηση επέλεξε τον αυταρχισμό και τον διχασμό αντί της επιστημονικής ενημέρωσης και της κοινωνικής επιστράτευσης για τον εμβολιασμό. 

Υποστηρίξαμε την ανάγκη να είναι εμβολιασμένοι οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα, όχι ποινές που προκαλούν βιοποριστικό πρόβλημα. Προτείναμε να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως στα σώματα ασφαλείας, και να τεθεί ημερομηνία λήξης της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους άνω των 60, ώστε να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί της τρίτης δόσης. 

Χρειάζεται κυβερνητική σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ενώ η κυβέρνηση επέμενε ότι η πανδημία αφορά μόνο τους ανεμβολιάστους, τώρα σπεύδει να μειώσει τον χρόνο της τρίτης δόσης, υπουργοί ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει μετάδοση στα λεωφορεία ή μελέτες για τη μεταδοτικότητα στα σώματα ασφαλείας!


- Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξαγγείλει ότι θα ξεκινήσει σειρά επαφών με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για να βρεθούν κοινές προτάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας. Ποιες οι προτάσεις και που αποσκοπείτε;


Στόχος η συγκρότηση ενός μετώπου με την επιστράτευση κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση του εμβολιασμού. Να αντιμετωπισθεί ο φόβος και η παραπληροφόρηση. 

Δείτε το παράδειγμα της Πορτογαλίας που η παρότρυνση για τον εμβολιασμό έγινε στις γειτονιές και στα χωριά με απευθείας ενημέρωση του κόσμου. Είναι αναγκαία η ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Το ένα τέταρτο των κρουσματων σήμερα είναι στα σχολεία! Χρειαζεται να σπάσουν τα τμήματα με λιγότερους μαθητές. 

Να ληφθούν μέτρα στις εκκλησίες και στα σώματα ασφαλείας. Να αντιμετωστεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς με την εξασφάλιση επιπλέον οχημάτων και να υπάρξει τηλεργασία για όσο χρειάζεται και όπου υπάρχει η σχετική δυνατότητα.


- Συμφωνείτε με την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας; Γιατί θεωρείτε τόσο σημαντικό το θέμα του πληθωρισμού ενώ είναι σχετικά μικρός σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης;


Η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας. Ένα στα τρία νοικοκυριά αδυνατεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες κατατάσσοντας τη χώρα μας στη χειρότερη θέση στην ΕΕ και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων συνεχώς μειώνεται. 

Ενώ ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας ο κ.Χατζηδάκης τον χαρακτήρισε επαρκή! Το 1/3 των εργαζομένων αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό και αντιμετωπίζει συνθήκες φτώχειας. Η χώρα μας έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη και την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για το δημόσιο συμφέρον ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ. 

Σήμερα απαιτούνται άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ που θα συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους, κούρεμα και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών και των εργαζομένων.


- Ζητάτε αυξήσεις στους μισθούς και άλλα μέτρα υπέρ των εργαζομένων. Δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην πορεία ανακαμψης, ιδίως σε άνα πληθωριστικό περιβάλλον;


Το αντίθετο, θα ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και η ενεργός ζήτηση, και θα λειτουργήσει θετικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία. Εξάλλου και η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται.


- Κάποιοι λένε ότι η αυξημένη συμμετοχή στις εσωκκοματικές του ΚΙΝΑΛ φανερώνει ένα κενό αποτελεσματικής αντιπολίτευσης στη ΝΔ που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς απαντάτε;


Αυθαίρετες ερμηνείες. Αφορά την εσωκομματική διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ και όχι τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτές καθορίζονται από τις πολιτικές των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι με τη ψήφο του ελληνικού λαού ο βασικός κορμός του ευρύτερου προοδευτικού και αριστερού χώρου και φορέας μίας εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης που έχουμε παρουσιάσει. Καθημερινά δίνουμε τη μάχη στη Βουλή και στην κοινωνία. 

Σε μία περίοδο φόβου και επισφάλειας, ευθύνη και επιδίωξη μας είναι με τις προτάσεις και τις δράσεις μας να μετατρέψουμε την κοινωνική αγωνία σε συνειδητή πλειοψηφική δύναμη πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής.


- Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στο ΚΙΝΑΛ κρατάνε το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης πάνω στο τραπέζι;


Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι αναγκαιότητα για την αλλαγή πολιτικής και την εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, αντικειμενικα λοιπόν τίθεται το ζήτημα των προοδευτικών συνεργασιών. 

Η ηγεσία που θα αναδειχθεί στο ΚΙΝΑΛ θα κριθεί από τις πολιτικές της επιλογές και τη στάση της απέναντι στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική. Εμείς σταθερά απευθύνουμε κάλεσμα διαλόγου σε όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις και δίνουμε τη μάχη μας για τη νίκη στις επόμενες εκλογές!"



συνέντευξη μου στην Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου