Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Πανηγύρια στην Τουρκία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Τι λέει ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Ερντογάν

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, Φαχρετίν Αλτούν, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκανε μια αποτίμηση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι επιτεύχθηκαν συγκεκριμένα και σημαντικά αποτελέσματα.


Σημειώνοντας ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ έγινε αποδεκτή η συνεργασία κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και των προεκτάσεών της, ο Αλτούν δήλωσε ότι «στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φινλανδό Πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, τη Σουηδή Πρωθυπουργό Μαγκντελένα Άντερσον και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, επιτεύχθηκαν συγκεκριμένα και σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τις ανησυχίες μας για την τρομοκρατία. Όλα τα μέρη συμφώνησαν σε πλήρη συνεργασία κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και των θυγατρικών της».


Αναφέροντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύτηκαν να σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας ενάντια σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας και δεσμεύτηκαν να μην παράσχουν υποστήριξη στο PYD/YPG και τη FETO, ο Αλτούν συνέχισε σημειώνοντας ότι «συμφώνησαν επίσης να μην επιβάλουν περιορισμούς ή κυρώσεις στην αμυντική μας βιομηχανία και να αυξήσουν τη συνεργασία στον τομέα αυτό. Δεσμεύτηκαν επίσης να επανεξετάσουν τους αντιτρομοκρατικούς νόμους για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρομοκρατικές δραστηριότητες που μεταμφιέζονται σε λεγόμενη πολιτική δράση. 

Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Συμφωνήσαμε επίσης να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα και να θεσπίσουμε διμερείς ρυθμίσεις για την έκδοση προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία. Η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν να απαγορεύσουν τη χρηματοδότηση και τις δραστηριότητες στρατολόγησης του PKK και των θυγατρικών του και των οργανώσεων βιτρίνας. Συμφώνησαν επίσης να αποτρέψουν την τρομοκρατική προπαγάνδα κατά της Τουρκίας. 

Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε στον μέγιστο βαθμό τη συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Διαρθρωμένη Συμφωνία Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO). Θα δημιουργήσουμε έναν Μόνιμο Κοινό Μηχανισμό, με την αμοιβαία συμμετοχή των αντίστοιχων γραφειοκρατιών της δικαιοσύνης, των πληροφοριών και της ασφάλειας, για την εποπτεία και την επαλήθευση της εφαρμογής αυτών των βημάτων».

Αναφέροντας ότι η Τουρκία έχει σημειώσει σοβαρά κέρδη στον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων χάρη στην αποφασιστική στάση του Προέδρου Ερντογάν, ο Αλτούν δήλωσε ότι η ένταξη της FETÖ καθώς και του PKK/PYD/YPG στις τρομοκρατικές οργανώσεις στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας αποτελεί σαφή νίκη.

«Πάντα υπερασπιζόμασταν και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ»

Δηλώνοντας ότι θα συνεργαστούν στενά με Φινλανδούς και Σουηδούς αξιωματούχους για την εφαρμογή της συμφωνίας, ο Αλτούν δήλωσε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι με την εποικοδομητική προσέγγισή τους για την αντιμετώπιση των ανησυχιών μας. Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι το ΝΑΤΟ θα είναι πιο ενωμένο απέναντι στην τρομοκρατία. 

Η Τουρκία έχει ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης ενότητας της Συμμαχίας μας σε κοινά θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας. Δεν θα προκαλέσουμε ρωγμές σε αυτή τη Συμμαχία ούτε θα θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια. Πάντα υποστηρίζαμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ. 

Ο πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Θα συνεχίσει να συναντάται με ηγέτες καθ' όλη τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος Ερντογάν κατέστησε σαφές τι περιμένει η Τουρκία από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. 

Η επίμονη προσέγγισή του στο θέμα αυτό θα συνεχιστεί σήμερα και στο μέλλον στον κοινό μας αγώνα κατά της τρομοκρατίας».






https://www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου