Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Μητσοτάκης για Turkaegean: Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους

«Η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα εις βάρος της Ελλάδας σε καμία από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα», είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Απαντώντας σε ερώτηση για το μήνυμα που εστάλη από τον Λευκό Οίκο, μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «αυτό που έκανε σαφές είναι σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί.


«Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό κάτι λέει. Να δούμε αν αυτό έχει και εσωτερικές πτυχές»., πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το «Μητσοτάκης γιοκ» που είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγο καιρό, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάτι ανάλογο άκουσε και στο παρελθόν, με άλλα λόγια, και επέμεινε στην άποψή του ότι πρέπει να συναντώνται με τον κ. Ερντογάν, να μιλάνε και να αντιμετωπίζουν την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδεκτές το εσωτερικό ακροατήριο» και επανέλαβε ότι θα εξακολουθήσει να επιμένει ότι η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή.

Ερώτηση έγινε στον Πρωθυπουργό και για το ζήτημα του όρου Turkaegean που χρησιμοποίησε η Τουρκία για να απαντήσει:



«Η κυβέρνηση θα αντιδράσει. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα», είπε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Συμμαχία μεγάλης διπλωματική σημασίας για μέλλον του ΝΑΤΟ και εκτίμησε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει άμυνα απέναντι στις φιλοδοξίες της Ρωσίας.

«Τα όποια εμπόδια για τη διεύρυνση της Συμμαχίας με Φινλανδία και Σουηδία ξεπεράστηκαν γρήγορα και ανώδυνα ώστε να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες», σημείωσε.


Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στη σημερινή Σύνοδο συζητήθηκαν η παράνομη μετανάστευση, το θέμα της Λιβύης, η έξαρση ισλαμικής τρομοκρατίας. Η Ελλάδα θέλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη συζήτηση.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ανησυχία για την επισιτιστική κρίση και η Ελλάδα προσφέρεται να βοηθήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό του σιταριού από την Ισπανία. Η Ελλάδα έχει ξεχωριστό ρόλο να παίξει, διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο στη Ναυτιλία», πρόσθεσε.

Για τα F16


«Η δουλειά της χώρας μας είναι πρώτα να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική ικανότητα. Το έχουμε κάνει τα τελευταία τρία χρόνια στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα Rafalle και τόνισε ότι η κυβέρνηση δρα με ορίζοντα δεκαετίας για να είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα έχει την ισχυρότερη αποτρεπτική δύναμη.

Ειδικά για την αναβάθμιση των F16 που ζήτησε η Τουρκία διευκρίνισε ότι «Η αγορά όποιου οπλικού συστήματος από τις ΗΠΑ είναι μακρά διαδικασία που απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου».


Όσον αφορά στα F35 ο πρωθυπουργός είπε αρχικά ότι «μια Τουρκία πλήρως απομονωμένη δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας. Εμείς, θέλουμε μια Τουρκία συνομιλητή αλλά ταυτόχρονα φροντίζουμε τα του οίκου μας».

«Πιστεύω, ήταν μια επιτυχημένη επίσκεψη αυτή στις ΗΠΑ και δεν θα σχολιάσω για το πως ασκεί την πολιτική της η Τουρκία. Πρόθεσή μας είναι να αποκτήσουμε μια μοίρα F35 με οψιόν να αγοράσουμε και μια δεύτερη. Δεν εκτιμούμε ότι μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη αυτά πριν το 2027 γιατί τότε θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο. Η χώρα έχει ευθύνη να προγραμματίζει σε βάθος χρόνου την αμυντική της πολιτική να κάνει μακροχρόνιο σχεδιασμό για την αμυντική και εξωτερική της πολιτική», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου