Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Αντώνης Ελευθεριάδης : Η γεωπολιτική του Τουρισμού


Ο τουρισμός είναι γεωπολιτική. Δεν είναι απλά οικονομική δραστηριότητα. Δεν ευνοεί μόνο τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με το εν λόγω προϊόν. Δεν ενισχύει μόνο το ΑΕΠ της χώρας και το εισόδημα των εργαζομένων.


Ο Putin εργαλειοποίησε τον τουρισμό για να επηρεάζει τις χώρες υποδοχής, ώστε να εξαρτώνται οικονομικά από αυτόν, αλλά και πολιτιστικά να υφίσταται η ανάγκη εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας και ευρύτερα να επιτυγχάνεται η διείσδυση των ρωσικών συμφερόντων.

Αντίστοιχα ο κινεζικός εξερχόμενος τουρισμός επεκτείνεται σε νέα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής. Σε αυτή την περιοχή, όπου το κινεζικό κράτος δεν διεκδικεί εδαφική κυριαρχία, επιδιώκει να ασκήσει την επιρροή του με άλλα μέσα. Μια στρατηγική περιλαμβάνει την ανάπτυξη «τουριστικών πόρων», τους οποίους προωθεί η πολιτική της κυβέρνησης.


Ο τουρισμός όμως αποκτά βαθύτερα χαρακτηριστικά. Ο τουρισμός διαμορφώνει πεποιθήσεις την στιγμή που ο κόσμος είναι πιο ευάλωτος. Όταν έχει παραδώσει τις άμυνες του και διασκεδάζει. Οι αναλύσεις της γεωπολιτικής του τουρισμού μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς και με ποιες επιπτώσεις διάφοροι γεωγραφικοί προορισμοί αντανακλούν —ή ακόμη και ενημερώνουν— την νέα γεωπολιτική προσέγγιση.

Η προβολή της εικόνας από τους εμπλεκόμενους του τουρισμού, από τις περιηγήσεις σε αξιοθέατα ως τους επιχειρηματίες δημιουργεί δεδομένα. Ταινίες όπως το Slumdog Millionaire και η Πόλη του Θεού, για παράδειγμα, έχουν παρακινήσει την πρόσφατη ανάπτυξη περιηγήσεων σε αστικές φτωχογειτονιές, οι οποίες πλέον χρησιμεύουν ως ευρύτεροι γεωπολιτικοί λόγοι για την τουριστική ανάπτυξη στα περίχωρα της πόλης.


Περισσότερο ενδιαφέρον θα βρίσκαμε βέβαια λόγω των πρόσφατων γεγονότων στο επιστημονικό άρθρο του Ian Rowen όπου παρουσιάζει την περίπτωση της Κίνας, της ταχύτερα αναπτυσσόμενης τουριστικής αγοράς στον κόσμο, ως υποδειγματική. Ο τουρισμός επηρεάζει βαθιά τη χωρική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική τάξη σε όλη την ευρύτερη περιοχή, αναδιαμορφώνοντας χώρους αναψυχής και οικονομίες, υποδομές μεταφορών, λαϊκό πολιτικό λόγο και γεωπολιτικές φαντασιώσεις. Την ίδια στιγμή που ο τουρισμός χρησιμοποιείται για να προβάλει την κινεζική κρατική εξουσία στην Ταϊβάν και να εδραιώσει τον έλεγχο στο Θιβέτ και το Σιντζιάνγκ και για την εδαφικά αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Την εποχή των υβριδικών πολέμων και της ήπιας γεωπολιτικής ισχύος δεν δύναται να αδιαφορούμε για την χρήση του ονόματος TurkAegean. Εδώ και χρόνια τουρκικοί πολιτιστικοί οργανισμοί στα Βαλκάνια χρηματοδοτούν την ανόρθωση και την διατήρηση Οθωμανικών μνημείων ασκώντας ήπια γεωπολιτική ισχύ. Μιμούμενοι την κινέζικη στρατηγική αναθεωρητισμού δομούν βήμα βήμα την ατζέντα τους.

Όπως ορθά επισημαίνουν ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνεργασία με τους τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο και Τουρισμού, Κατερίνας Νοτοπούλου, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών και υποβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα.

Η υποκρισία της ελληνικής δεξιάς είναι γνωστή και η καταστροφική της στάση στα εθνικά θέματα ιστορικά καταγεγραμμένη. Από την Μικρασιατική καταστροφή έως το Κυπριακό η δεξιά αν δεν οδηγούσε σε εθνικές ήττες χρησιμοποιούσε την «πατριωτική» της συνείδηση για ίδιον όφελος. Η νέα πληγή του TurkAegean τι θα επιφέρει; Θα αναγκαστεί μια μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς να διαπραγματευτεί άλλο ένα δεξιό λάθος; Φυσικά, με τους δεξιούς της εποχής να φορούν πια μπρατσάκια αντί για περικεφαλαίες….



https://m.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου