Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Καιρός: Χειμώνας για 48 ώρες με καταιγίδες, πολύ νερό και χαλάζι

«Καμπανάκι» για ραγδαία επιδείνωση του καιρού απο τους μετεωρολόγους τις αμέσως επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, βρόχες, καταιγίδες με πολύ νερό και κεραυνούς, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί βοριάδες κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.


Η ΕΜΥ εξέδωσε χθες έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού για την Παρασκευή σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια της χώρας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια και τις Σποράδες.

Τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.


Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά και στη νησιωτική χώρα τους 29 με 31 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Πρόβλεψη για πάνω από 70 τόνους νερού ανά στρέμμα

Πρόβλεψη που τρομάζει από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη με τον ίδιο να σημειώνει ότι η κακοκαιρία που έχουμε μπροστά μας θα φέρει επικίνδυνες καταστάσεις. Όπως εξηγεί «Στο πάνω μέρος του χάρτη υπάρχει η ένδειξη για την ημέρα και την ώρα όπου ισχύει η πρόγνωση και στο κάτω μέρος του χάρτη η χρωματική κλίμακα σε χιλιοστά. Τονίζεται ότι 1 χιλιοστό αντιστοιχεί σε χίλια λίτρα νερού ή έναν τόνο ανά στρέμμα» και συμπληρώνει: «Εντυπωσιακό για την εποχή ότι βλέπουμε σε αρκετές περιοχές να τερματίζει η κλίμακα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιοχές όπου θα δούμε ενδεχομένως και πάνω από 70 τόνους νερού ανά στρέμμα! Οι τιμές αυτές οδηγούν σε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις λόγω πλημμυρών ή και καταστροφών από χαλάζι κτλ».

Σάκης Αρναούτογλου: Προσοχή σε αυτές τις 4 περιοχές

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Σάκης αρναούτογλου, η Παρασκευή 8 Ιουλίου και το Σάββατο 9 Ιουλίου θα είναι οι δύο πιο δύσκολες ημέρες.

Συγκεκριμένα, τονίζει πως την Παρασκευή, από το μεσημέρι και μετά και κυρίως προς το απόγευμα - βράδυ τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και μάλιστα θα χρήζουν προσοχής, καθώς είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα.
Μάλιστα με χάρτη παραθέτει τις περιοχές, όπου θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία.

Όπως θα δείτε στον χάρτη βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια, με τις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» να είναι οι εξής:

Κιλκίς
Θεσσαλονίκη
Φλώρινα
Βέροια


Φαινόμενα, όμως, θα υπάρχουν και στην κεντρική Ελλάδα, από Δράμα έως Λειβαδιά και από Ιωάννινα έως Αγρίνιo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου