Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Αλέξης Τσίπρας : «Έχετε ξετινάξει τα νοικοκυριά και κάνετε πλάτες στα καρτέλ της αισχροκέρδειας»

Μετωπική είναι η σύγκρουση που έχουν στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα. «Έχετε ξετινάξει τα νοικοκυριά για να κάνετε πλάτες στα καρτέλ της αισχροκέρδειας, δεν αναφέρατε καν τις λέξεις ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία και σκευωρία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Σε 46 λεπτά ομιλίας δεν είπατε κ. Μητσοτάκη τις λέξεις ακρίβεια, πληθωρισμός, βενζίνη, πανδημία και σκευωρία. Δεν άκουσα αυτές τις λέξεις. Η ομιλία σας σήμερα είναι case study για το πόσα πολλά ψέματα μπορεί να πει κανείς σε μία ομιλία και να κάνει το μαύρο άσπρο», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ντυθήκατε σήμερα μέχρι και ΚΚΕ, μας είπατε ότι δίκιο είναι το δίκιο του εργάτη, εσείς που καταργήσατε το 8ωρο και όλο το πλαίσιο της εργασίας. Επενδύετε σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια. Δεν έχει άγνοια ο λαός, μην τον υποτιμάτε έτσι», τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και καιρό παίζει με τα εθνικά θέματα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, την κοινωνία και βέβαια με τις εκλογές, που έχουν γίνει αντικείμενο στοιχημάτων στο καζίνο του καθεστώτος του. Το παιχνίδι αυτό πρέπει να τελειώνει, να αφήσετε τα ήξεις αφίξεις, είστε ο πρώτος ΠΘ που κατάφερε να γίνει μόνος του παράγοντας πολιτικής αστάθειας», πρόσθεσε.

«Ζητάμε εκλογές έξι μήνες γιατί η χώρα οδηγείται σε βαθύ αδιέξοδο, αποδεικνύεστε πολλαπλασιαστής της κρίσης. Κάθε μέρα που περνά φορτώνετε και νέα βάρη στην επόμενη κυβέρνηση και στο λαό. Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα και προκηρύξτε εκλογές, οι υπουργοί σας δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο παρά μόνο με τον προεκλογικό τους αγώνα. Οι άμοιροι βουλευτές σας γνωρίζουν πως ένας στους δύο δεν θα επανεκλεγεί λόγω της απλής αναλογικής, έχουν κρεμάσει πλερέζες», τόνισε από το βήμα της Βουλής.

Όταν ανακοινώσατε τη συζήτηση πριν δέκα μέρες δεν είχατε υπολογίσει τρεις απανωτές ήττες σε τόσο σύντομο διάστημα. Μία δυστυχώς εθνική ήττα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ένα απίστευτο βατερλό που διέλυσε το κατασκευασμένο αφήγημα περί σκευωρίας Νοβάρτις και ένα στραπάτσο χθες στο Ευρωκοινοβούλιο που βρεθήκατε απολογούμενος για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. Και για τα τρία θέματα θα δώσετε απαντήσεις κ. Μητσοτάκη. Ζούμε στον θαυμαστό κόσμο που περιγράψατε; Όχι φυσικά. Εσείς μπορείτε να ζείτε στο δικό σας κόσμο, αλλά η κοινωνία είναι αλλού και η ανασφάλεια είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Ό,τι και να λέτε, η πραγματικότητα είναι αυτή που σας διαψεύδει», είπε.

«Ποιος αισθάνεται ασφαλής με την πορεία των εθνικών μας θεμάτων; Το BBC ανακοίνωσε πως είμαστε η 4η χώρα στην ΕΕ και 8η στον κόσμο που έχουν δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Περισσότερα από τη Γαλλία, την Ιταλία. Γιατί βάζετε τη χώρα σε περιπέτειες, γιατί μας εμπλέξετε; Δεν μπορούσατε να είστε εναντίον της εισβολής και του Πούτιν χωρίς να γίνουμε μέρος της κρίσης;», σημείωσε.

«Δίνετε χωρίς αντάλλαγμα στις ΗΠΑ έξι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επ’ αόριστον. Εμπλέκετε την Ελλάδα άμεσα στον πόλεμο. Δίνετε 15 δισ. σε εξοπλιστικά σε τρια χρόνια στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, χωρίς να παράγεται ούτε βίδα από την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Και την ίδια ώρα βλέπετε την Τουρκία να αναβαθμίζει ραγδαία το ρόλο της, τις ΗΠΑ να ακυρώνουν τον EastMed. Και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ικανοποιημένος που Σουηδία και Φινλανδία άρουν περιορισμούς από την πώληση όπλων στην Τουρκία.

Όλα αυτά έγιναν στη Μαδρίτη και εσείς βγάζατε φωτογραφίες τους πίνακες κ. Μητσοτάκη. Αναρωτιέμαι γιατί φύγατε πανευτυχής από τη Σύνοδο και με δηλώσεις θριάμβου. Πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο σας ακούσαμε ότι θα υπάρξει πώληση και εκσυγχρονισμός των F16 της Τουρκίας», ανέφερε.

«Ακόμα και για το χθες όμως, δεν ντρέπεστε να μιλάτε εσείς ως τιμητές; Που χρεωκοπήσατε δύο φορές τη χώρα; Που παραδώσατε έλλειμμα 15% το 2009 και οδηγήσατε στα μνημόνια; Που αφήσατε με άδεια ταμεία τη χώρα το 2014; Που διαλύσατε τα πάντα; Που καταργήσατε τη 13η και 14η σύνταξη; Που επιβάλλατε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό για τους νέους; Που εκτινάξατε την ανεργία στο 28%; Που βάλατε χαράτσι για την είσοδο στα νοσοκομεία; Και αντί να ντρέπεστε ζητάτε και τα ρέστα; Να σας τα δώσουμε τα ρέστα.

Αφήσατε δύο φορές τη χώρα χρεωκοπημένη μία το 2009 και μία το 2014. Και σας την παραδώσαμε εκτός μνημονίων. Παραδώσαμε ρυθμισμένο το χρέος και έχουμε καθαρό διάδρομο και χαμηλές αποπληρωμές για το χρέος μας, για αυτό κοιμάστε ήσυχοι, γιατί τρώτε από τα έτοιμα τρία χρόνια και έχετε το θράσος να μιλάτε», είπε επιτιθέμενες στον πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου