Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

«Βράζει» το Κόσσοβο: Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει δυνάμεις

Η Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (KFOR) αύξησε την παρουσία της στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου καθώς ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός οχημάτων διατήρησης της ειρήνης του ΝΑΤΟ και στρατιωτών είναι παρόντες σε πολλά σημεία.


Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκτός από στρατιώτες, υπάρχουν οχήματα μάχης, εξοπλισμός, φωτισμός, ραντάρ...

Πριν από μια εβδομάδα, η KFOR ανακοίνωσε ότι αύξησε την παρουσία της στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου στα διοικητικά περάσματα «προκειμένου να αυξήσει την επίγνωση της κατάστασης».


Αυτά τα μέτρα ελήφθησαν έτσι ώστε η KFOR να μπορεί να αντιδράσει γρήγορα σε όλες τις προκλήσεις ασφαλείας.

Ο Φέρενς Καγιάρι, διοικητής της δύναμης του ΝΑΤΟ για το Κοσσυφοπέδιο (KFOR), δήλωσε ότι η KFOR δεν θα επιτρέψει πιθανά οδοφράγματα από Σέρβους που ζουν στους βόρειους δήμους ως απάντηση στις αποφάσεις της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.


Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση του Κοσσυφοπεδίου RTK, ο Καγιάρι υπενθύμισε ότι το ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών αναθέτει στην KFOR το καθήκον να «διασφαλίζει ένα ασφαλές και εύρυθμο περιβάλλον στο Κοσσυφοπέδιο και να προστατεύει την ελευθερία μετακίνησης για όλους τους πολίτες».

«Αν στηθούν οδοφράγματα, αυτό εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η KFOR θα πρέπει να δράσει για να εξασφαλίσει την ελευθερία μετακίνησης» πρόσθεσε ο Διοικτής της KFOR.

Ζητώντας από τα κόμματα να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες, ο Καγιάρι είπε ότι όλα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, διότι «η δημιουργία οδοφραγμάτων δεν βοηθά στην επίλυση της κατάστασης».


Επισημαίνοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι ήρεμη μετά τα πρόσφατα γεγονότα, ο Ούγγρος στρατιωτικός δήλωσε ότι αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Τονίζοντας ότι η KFOR έχει αυξήσει την παρουσία της στο βόρειο τμήμα της χώρας, ο Kajari σημείωσε ότι «η KFOR έχει δημιουργήσει σημεία παρατήρησης και τεχνικά σημεία ελέγχου σε ολόκληρη την περιοχή. Ομοίως, έχουμε αυξήσει τη δραστηριότητα των περιπολιών σε ολόκληρη την περιοχή. Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν για να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε περιστατικό και για μεγαλύτερη ασφάλεια. Εάν υπάρχει ένταση, θα ενεργήσουμε σύμφωνα με την εξουσία μας».

Στα τέλη Ιουλίου, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των Σέρβων, θα πρέπει να έχουν ταυτότητα και πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου αντέδρασαν σε αυτό και έκλεισαν τα συνοριακά περάσματα στο βόρειο τμήμα της χώρας, αυξάνοντας τις εντάσεις στη χώρα.


Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή, η οποία προκάλεσε την κρίση, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθούν όλα τα οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στα συνοριακά περάσματα με τη Σερβία.

Η KFOR ανακοίνωσε επίσης ότι είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
Κοινή σύνοδος τεσσάρων δήμων από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο

Η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων δήμων από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο Ζβετσάν, σύμφωνα με ανακοίνωση όπου εκτός από τους συμβούλους των τοπικών συνελεύσεων από τη Βόρεια Μιτρόβιτσα, το Ζβετσάν, τη Ζούμπινα Πότοκ και τον Λεποσάβιτς, οι ηγέτες της Σερβικής Λίστας, μέλη του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου και δήμαρχοι δήμων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου παρίστανται στις συνεδριάσεις.

Η σύνοδος είχε ως θέμα της ημερήσιας διάταξης, την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, τις ανακοινωθείσες μονομερείς ενέργειες της Πρίστινα, καθώς και τις πρόσφατες συναντήσεις των επικεφαλής διαπραγματευτών Βελιγραδίου και Πρίστινα, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Αλμπίν Κούρτι στις Βρυξέλλες. .

Με το τέλος της συνεδρίασης η οποία ήταν κεκλεισμένων των θυρών, εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση,

Οι εκπρόσωποι τεσσάρων δήμων από το βορρά ενέκριναν κοινή δήλωση όπου το κείμενο της δήλωσης διαβάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Συνέλευσης του Ζβετσάν, Σρτζαν Μιλοσάβλιεβιτς. Με την ευκαιρία αυτή, επεσήμανε ότι οι Σέρβοι από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο θέλουν ειρήνη και ασφάλεια για τους πολίτες τους, αλλά και ότι «κάνουν τα δικά τους» και ότι «δεν θέλουν να είναι ξένοι στη χώρα τους».

Σε αυτό το έγγραφο, υποστηρίζουν τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να βρει μια συμβιβαστική, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα των πινακίδων κυκλοφορίας και των δελτίων ταυτότητας μέσω διαλόγου και σύμφωνα με τα συμφέροντα των πολιτών μας, διατηρώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα. και ασφάλεια τις επόμενες επτά ημέρες.

Στην κοινή διακήρυξη, ζητείται η συγκρότηση της κοινότητας των σερβικών δήμων το συντομότερο δυνατό και χωρίς καθυστέρηση, όπως ορίζεται από τις συμφωνίες των Βρυξελλών, γιατί είναι ανάγκη του σερβικού λαού για την προστασία των συλλογικών μας δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια και ότι ο σερβικός λαός δεν δέχεται καμία καθυστέρηση σε αυτή τη διαδικασία, την οποία εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, η KFOR και άλλοι διεθνείς θεσμοί καλούνται, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τη Στρατιωτική-Τεχνική Συμφωνία του Κουμάνοβο, να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους τους πολίτες και να μην επιτρέψουν στους εαυτούς τους να αποτελέσουν όργανο στην χέρια της Πρίστινα, η οποία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη βία ως μέσο πολιτικών αγώνων για την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων.

«Η κύρια πηγή αστάθειας στο βορρά προέρχεται από την κατεύθυνση της Πρίστινα, και μία από αυτές είναι η άφιξη των ειδικών αστυνομικών μονάδων στις οποίες ο σερβικός λαός δεν εμπιστεύεται. Καλούμε τη διοίκηση της αποστολής της KFOR να αποτρέψει την άφιξη των ενόπλων ειδικών μονάδων της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου από την Πρίστινα έως τους ειρηνικούς σερβικούς δήμους και η διεθνής κοινότητα να συζητήσει με την Πρίστινα για να αποσύρει τα μονομερή και αντισερβικά μέτρα», αναφέρει η δήλωση.

«Εμείς, οι πολιτικοί εκπρόσωποι, θα είμαστε πάντα μπροστά στο λαό μας και θα αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και το δικαίωμά τους σε μια ζωή αντάξια του ανθρώπου. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι έχουμε λάβει σαφείς και σταθερές εγγυήσεις από τον πρόεδρό μας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ότι δεν θα επιτραπούν διώξεις και πογκρόμ του λαού μας και ότι ο σερβικός λαός δεν θα είναι μόνος σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές. Είμαστε αποφασισμένοι για ειρήνη και διάλογο, για συμβιβασμούς και μακροπρόθεσμες λύσεις, αλλά για διάλογο είναι επίσης απαραίτητο η άλλη πλευρά να σέβεται τα συμφέροντα του λαού μας και να σέβεται τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει», αναφέρεται στη δήλωση.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμβιβαστική λύση, οι σύμβουλοι επεσήμαναν ότι ως Σέρβοι πολιτικοί εκπρόσωποι, μαζί με όλους τους συμπατριώτες, θα ξεκινήσουν τη διαδικασία αποχώρησης από όλους τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από τους κεντρικούς και τοπικούς θεσμούς και τελειώνοντας με δικαστήριο, εισαγγελία, αστυνομία και όλα τα άλλα θεσμικά όργανα κάτι που διαλύει πλήρως τη διαδικασία των Βρυξελλών.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι στη σύνοδο συζητήθηκε η πολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας πρωτίστως σε σχέση με τις μονομερείς κινήσεις των κεντρικών αρχών από την Πρίστινα, που απειλούν τα βασικά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του σερβικού λαού, παραβιάζουν οριστικά τη Συμφωνία των Βρυξελλών, εμποδίζουν τη δημιουργία της Ένωσης Σερβικών Δήμων, παραβιάζει όλες τις συμφωνίες, απειλεί την ειρήνη και την ηρεμία των πολιτών με θεσμική βία, οργανωμένες έρευνες και δικαστικές διαδικασίες, συνεχείς εισβολές από ένοπλους μέχρι τα δόντια από ένοπλες ειδικές μονάδες της Πρίστινα, ξυλοδαρμό και τραυματισμό πολιτών Σερβικής υπηκοότητας απαγορεύοντας την ψήφο και ψηφοφορία στο δημοψήφισμα, παρεμπόδιση παροχής υγειονομικής περίθαλψης με κατάσχεση φαρμάκων, κατάσχεση ασθενοφόρων, παρεμπόδιση της διαδικασίας εμβολιασμού πολιτών, παρεμπόδιση της ελεύθερης κυκλοφορίας καταστρέφοντας αγροτικούς δρόμους, με πρόθεση κατάσχεσης προσωπικών εγγράφων, αποτροπή αθλητικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων , και γνωρίζουν ότι το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας και των εγγράφων εισόδου/εξόδου είναι μόνο η αρχή μιας ισχυρότερης πιέσεις στον σερβικό λαό με στόχο την εκδίωξη των Σέρβων από αυτές τις περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου