Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Σε «κινούμενη άμμο» αποκαλύψεων αναζητά «σωσίβιο» σε παροχές

Τη «φυγή» από τη μονοθεματική ατζέντα των παρακολουθήσεων – πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις – θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μέσω ενός γενναιόδωρου πακέτου μέτρων για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων, της λεγόμενης μεσαίας τάξης και των νέων το οποίο θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ.


Και αυτό το εγχείρημα, ωστόσο, έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας, καθώς θα πρέπει να υπηρετηθούν ταυτόχρονα αντικρουόμενοι στόχοι, την ώρα που η κοινωνική πίεση για πρόσθετα μέτρα αυξάνεται και οι κραταιές ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζουν τους πολίτες για μετάβαση σε εποχές σκληρών δοκιμασιών, σε αντίθεση με την Αθήνα.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει πάρει ήδη εντολή να προετοιμάσει τον κατάλογο με τα πιθανά μέτρα που μπορεί να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Ήδη, ωστόσο, οι δυσκολίες είναι ορατές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει επέκταση του fuel pass για μετά τον Σεπτέμβριο, αν οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Στην αιχμή των κυβερνητικών ανακοινώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθεί το πρόγραμμα για την παροχή φθηνής στέγης, δια χειρός Χατζηδάκη και Σκέρτσου, το οποίο κοστολογείται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις, όπως η κατασκευή κοινωνικών κατοικιών, η επιδότηση ενοικίου, η ενοικίαση διαμερισμάτων κα. Το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει με το πρόγραμμα αυτό να προσεγγίσει εκλογικά η ΝΔ το πλέον «απροσπέλαστο» κομμάτι ψηφοφόρων, αυτό των νέων.

Στη μεγάλη εικόνα, ωστόσο, βρίσκεται η λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης, η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό αθροιστικά περίπου 2 δισ. ευρώ, μόνο για την απορρόφηση των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ενέργειας.


Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση πρόσθετων παρεμβάσεων για το ρεύμα, χωρίς ωστόσο να τις προσδιορίζουν μέχρι στιγμής. Κατά τις ίδιες πηγές, προβληματισμός υπάρχει και για τις αυξήσεις στο «καλάθι της νοικοκυράς». Πρόκειται για δύο ζητήματα, τα οποία μπορεί να διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Στη λίστα που προετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχουν οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες έχουν προαναγγελθεί και πιθανότατα προτάσεις για νέες μειώσεις φόρων και επιδόματα, είτε με τη μορφή μιας νέας επιταγής ακρίβειας είτε άλλα. Αντιθέτως, δεν θα περιλαμβάνεται η καταβολή αναδρομικών, τα οποία κρίθηκαν στα δικαστήρια, όπως λέει η κυβέρνηση.

Το ποια από τα παραπάνω μέτρα θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης θα «κλειδώσει» λίγο πριν τη ΔΕΘ και ανάλογα με τις μέχρι τότε εξελίξεις.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου