Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων του Θανάση Κουκάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν στενά τις εξελίξεις σημείωναν πως οι υποκλοπές είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Στην άλλη, άφηναν καιρό να εννοηθεί, πως βρίσκονταν πολλά χρήματα.
Διότι αν στην περίπτωση Ανδρουλάκη, εκτιμάται πως η παρακολούθηση αποσκοπούσε σε πολιτικό εκβιασμό ή εμπλοκή στην εσωκομματική διαδικασία διαδοχής της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, η περίπτωση Κουκάκη είναι εντελώς διαφορετική, καθώς ερευνούσε τραπεζικά σκάνδαλα και τη νομοθετική αμνήστευσή τους με νόμους και τροπολογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η χθεσινή ωστόσο κατακλείδα του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νάσου Ηλιόπουλου στη δήλωσή του για τις νέες αποκαλύψεις του Politico είναι χαρακτηριστική, δείχνει πως η Κουμουνδούρου «βλέπει» και νέα συνέχεια στο οικονομικό σκέλος της υπόθεσης και τείνει να επιβεβαιώσει τις αρχικές προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Όσο και να προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο ο κ. Μητσοτάκης, όλα θα αποκαλυφθούν: Και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παρακράτος του αλλά και το ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητες συμβάσεις, που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων».
Επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και καιρό έχουν βάλει στο μικροσκόπιο ένα πολυδαίδαλο σύμπλεγμα εταιριών που «συμπτωματικά» ακολουθεί πορείες που τέμνονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα του παραιτηθέντα στενότερου συνεργάτη του Μητσοτάκη, πρώην γενικού γραμματέα πρωθυπουργού και οι οποίες φέρονται να έχουν συνάψει σειρά συμβάσεων με το Ελληνικό Δημόσιο - αγνώστου ποσού – μέσα σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, αφού εντάσσονται στα λεγόμενα «μυστικά κονδύλια» και με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας» κρατούνται απόρρητες και δεν δημοσιεύονται πουθενά. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι έξι απόρρητες συμβάσεις της εταιρίας Krikel, οι οποίες αποκαλύφθηκαν μόνο μετά τον έλεγχο της ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση Κουκάκη και για τις οποίες κανείς δεν απαντά ούτε για το περιεχόμενό τους αλλά πολύ περισσότερο για το κόστος τους, ενώ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε σχετική ερώτηση τις είχε αποκρύψει.
«Δίπλωσε» η επιβεβαίωση για κοριούς και σε άλλους πολιτικούς
Αναμένοντας ωστόσο ενδεχόμενες νέες αποκαλύψεις τόσο σε δημοσιογραφικό επίπεδο, όσο και στην Εξεταστική που θα συζητηθεί τη Δευτέρα, στην Κουμουνδούρου είδαν μέσα σε 48 ώρες να «διπλώνουν» οι κυβερνητικές ομολογίες για την παρακολούθηση και άλλων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων. Η παραδοχή του Θεμιστοκλή Δεμίρη στην διαδικαστική ακρόασή του από τη Θεσμών και Διαφάνειας – αφού έχει ήδη αναλάβει την ΕΥΠ εδώ και 15 μέρες – ήρθε να «συμπληρώσει» την εμφατική άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαψεύσει πως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις «Ανδρουλάκη» ή «Κουκάκη».
Σύμφωνα με διαρροές πηγών της Επιτροπής, οι οποίες επιβεβαιώνονται από όλα τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ σε απανωτές ερωτήσεις εάν υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι που παρακολουθούνται, τόνισε: «Έχω τον πλήρη έλεγχο της Υπηρεσίας τις τελευταίες 15 ημέρες, κανείς δεν εξαιρείται».
Η σαφής παραδοχή Δεμίρη, που επιβεβαιώνει το δόγμα «εσωτερικού εχθρού» που ακολουθεί η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το σκάνδαλο, πυροδότησε την άμεση αντίδραση της Κουμουνδούρου: «Το μόνο που έχει πλέον να κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί. Τα «δεν ήξερα» και «φταίει για όλα ο ανιψιός μου» τελείωσαν, τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι» σημείωναν αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Παράλληλα, κάνουν λόγο για εμφανώς αγωνιώδη προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην έρθουν στην Θεσμών και Διαφάνειας για να καταθέσουν οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Π. Κοντολέων και Ευ. Βλάχου, όπως έχουν ζητήσει όλα τα κόμματα, πριν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που κρατάνε ως πολιτικό κεκτημένο στην Κουμουνδούρου είναι η παντελής και ολοκληρωτική απομόνωση της ΝΔ στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά και η διακριτή στάση Τζαβάρα και Κεφαλογιάννη, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για τα επόμενα επεισόδια του κατασκοπευτικού θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Διασυρμού συνέχεια από το Politico
Το άρθρο κόλαφος του Αλεξάντερ Κλαπ στους New York Times για τη «σήψη στην καρδιά της Ελλάδας» διαδέχθηκε το νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Politico, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση διέψευσε την προμήθεια του κακόβουλου λογισμικού και ζήτησε από την Κομισιόν, όταν αιτήθηκε ενημέρωση, να «μην ασχολείται» με τις υποκλοπές και το Predator, μόλις τρεις μέρες πριν αναγκαστούν σε παραίτηση ο Γρ. Δημητριάδης και ο Π. Κοντολέων αλλά και να μην ενστερνίζεται τα σχετικά ρεπορτάζ…
Η πρωτοφανής στοχοποίηση – για πρώτη φορά ευθέως από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και όχι από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ – της ανταποκρίτριας του Μέσου είναι ενδεικτική τόσο της καθεστωτικής νοοτροπίας όσο και του πανικού που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο, διότι η ίδια η επιστολή που δημοσίευσε ο Γιάννης Οικονόμου «επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ του Politico.
«Το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ. Οικονόμου μετά από αυτό το αίσχος είναι να παραιτηθεί, θα γλιτώσει και τον περαιτέρω διασυρμό με τα ψέματα που συνεχίζει να λέει για τις παρακολουθήσεις» τόνισε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, λίγη ώρα πριν το επίσημο άδειασμα της κυβέρνησης και από την διεύθυνση του Politico που επέμεινε στο ρεπορτάζ του και στήριξε πλήρως την ανταποκρίτριά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου