Η Εισαγγελέας Εφετών, όπως αποκαλύπτεται, είχε βάλει την υπογραφή της για το νόμιμο σκέλος των παρακολουθήσεων, κατόπιν σχετικής παραγγελίας της ΕΥΠ, για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη την περίοδο που ερευνούσε οικονομικά σκάνδαλα, καθώς και για τον τότε ευρωβουλευτή και μετέπειτα πολιτικό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.
Επί της ουσίας, η Βασιλική Βλάχου επισφράγισε νομικά την παρακολούθηση των Κουκάκη και Ανδρουλάκη από την πρωθυπουργική - από το 2019 - ΕΥΠ, πέραν από την παράνομη παρακολούθηση τους με το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Στην Κουμουνδούρου επικρατεί έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι επί ημερών Κοντολέοντος - Βλάχου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΔΑΕ, έχει σημειωθεί πρωτοφανής έκρηξη του αριθμού των νόμιμων παρακολουθήσεων, συνακροάσεων δηλαδή στις οποίες η αρμόδια εποπτεύουσα Εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου έχει βάλει την υπογραφή της.
Συγκεκριμένα, οι νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ έχουν αυξηθεί 33% το 2021 σε σχέση με το 2019, με πολλούς να κάνουν πλέον λόγο για «φάμπρικα» παρακολουθήσεων, αφήνοντας υπονοούμενα πως πολλές μπορεί να γίνονται για λόγους άσχετους με την εθνική ασφάλεια. Το 2021 εκδόθηκαν 15.475 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν άρση απορρήτου για λόγους «εθνικής ασφαλείας» έναντι 13.751 το 2020 και έναντι 11.680 αιτημάτων το 2019!
Στην έκθεση της ΑΑΔΕ μεταξύ άλλων τονίζεται πως «οι αριθμοί που αναφέρονται αφορούν το πλήθος των διατάξεων που εκδίδονται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και κοινοποιούνται στην ΑΑΔΕ και όχι τον αριθμό των συνδέσεων/ατόμων για τα οποία διατάσσεται η άρση του απορρήτου».
Γεγονός που σημαίνει ότι οι σύνδεσμοι/άτομα είναι αρκετά πολλαπλάσιοι, με το ζητούμενο να είναι πώς καθορίζεται ο όρος «εθνική ασφάλεια» και αν μέσω αυτού γίνονται παράτυπες παρακολουθήσεις.
Είναι δε χαρακτηριστικό πως η έκθεση της ΑΑΔΕ εκφράζει τις ανησυχίες της για το θέμα, καθώς σημειώνει και τα εξής: «Ειδικότερα, η παράλειψη αιτιολογίας αποκλείει τον δικαστικό έλεγχο ως προς την τήρηση των ακραίων ορίων της διακριτικής ευχέρειας και της αρχής της αναλογικότητας-γεγονός που θέτει αυτοτελή ζητήματα σε σχέση με τις αρχές και τα minima του κράτους δικαίου».
Η εποπτεύουσα Εισαγγελέας
Η «ενσωματωμένη» στην ΕΥΠ εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου, που έδωσε την εντολή για τις παρακολουθήσεις Κουκάκη - Ανδρουλακη, βρέθηκε σε αυτή την θέση με επιμονή της κυβέρνησης, παρά τις σαφείς αντιρρήσεις του Αρείου Πάγου.
Εντύπωση προκαλεί ότι η κυρία Βλάχου μπήκε στην ΕΥΠ ως εποπτεύουσα Εισαγγελέας με οριακή πλειοψηφία 6-5 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Αρείου Πάγου), που συνεδρίασε με 11 μέλη υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και με τη συμμετοχή του τότε εισαγγελέα του Α.Π. Βασίλη Πλιώτα.
Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ της εποχής τοποθέτησης της στην ΕΥΠ η Εφημερίδα των Συντακτών, η Β. Βλάχου εισήλθε στον εισαγγελικό κλάδο τον Σεπτέμβριο του 1993, προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών το 2011 και στη συνέχεια σε εισαγγελέα Εφετών. Το διάστημα αυτό (δηλαδή το 2020) βρίσκεται στην έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του πλοίου «Νoor One» σε δεύτερο βαθμό (από το 2018).
Πριν μετατεθεί στον Πειραιά υπηρετούσε στην Κρήτη, όπου το 2014, σε άλλη υπόθεση ναρκωτικών (την ονομαζόμενη τότε «μαφία των ναρκωτικών»), είχε κρίνει ότι δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση, χαρακτηρίζοντας ελλιπείς τις αστυνομικές έρευνες.
Η Βασιλική Βλάχου τιμωρήθηκε πειθαρχικά το 2006 με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων (2000-2004) «πόθεν έσχες» («Ναυτεμπορική», 30.1.2006).
H Βασιλική Βλάχου στις 1/9/2004 εισηγήθηκε «την παύση των διώξεων για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, καθώς κατά την κρίση της δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις κατά των κατηγορουμένων».
https://www.ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου