Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Παρακολουθήσεις: Παρατεταμένος πανικός στο Μαξίμου

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα δημοκρατίαw που απαιτεί απαντήσεις από τον πρωθυπουργό αναδεικνύεται η υπόθεση των παρακολουθήσεων μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις των παραιτήσεων του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα. Ιδίως από την στιγμή που η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η υπηρεσία πληροφοριών εκτός από δημοσιογράφους παρακολουθούσε συστηματικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Από την αντιπολίτευση τίθεται ξεκάθαρα θέμα διερεύνησης της υπόθεσης μέσω εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, ενώ υφίσταται ακόμη τεράστιο κενό επίσημης ενημέρωσης για τους ακριβείς λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Όλα αυτά ενώ εκκρεμεί τόσο η δικαστική έρευνα για την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς, όσο και το τι γίνεται με το περίφημο λογισμικό «Predator» που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το φόντο με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει οριστεί για τις 10.00. Στην συνεδρίαση του οργάνου θα καθοριστεί η στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ανάμεσα στα σενάρια που πιθανολογούνται είναι και αυτό της κατάθεσης πρότασης μομφής. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα έρθει σε δύσκολη θέση εάν επιλέξει να αποφύγει μία κοινοβουλευτική συζήτηση, μιάς και είναι υποχρεωμένη να πειθαρχήσει στα όσα προβλέπονται στον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι η διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου είναι άτυπη, μια και δεν υφίστανται Θερινά Τμήματα.

Ο κυβερνητικός πανικός

Η εικόνα πανικού και αποσυντονισμού (ίσως και εσωτερικής διαμάχης;) που καταγράφεται από χθες στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ενδεικτική για το πολιτικό «βάρος» που φέρει η κυβέρνηση, καθώς σταδιακά αποκαλύπτεται ένα καθεστώς παρακρατικών πρακτικών με παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Παραμένει ανοιχτό μάλιστα το ενδεχόμενο το μέγεθος του σκανδάλου να είναι τέτοιο που είτε να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις (συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων εκλογών) είτε ακόμη και να τις επισπεύσει.

Η απουσία επίσημης ενημέρωσης για τους λόγους της παραίτησης του Γρ.Δημητριάδη και του Π.Κοντολέοντα, υποκαταστάθηκαν από αντιφατικές η αλληλοαναιρούμενες διαρροές. Επίσης από σειρά δημοσιευμάτων σε Μέσα Ενημέρωσης με καταγραμμένη φιλοκυβερνητική γραμμή.

Ανάμεσα σε αυτό το κουβάρι «διαρροών-δημοσιευμάτων» ξεχώρισε η εκδοχή της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη μετά από αίτημα ξένων υπηρεσιών για επαφές του με …κινέζους εκπρόσωπους «παρασκηνιακών συμφερόντων». Άλλα κυβερνητικά «κέντρα πληροφόρησης» εξύφαιναν διαφορετικό σενάριο: Αυτό της …γενναίας στάσης του Γρηγόρη Δημητριάδη που επέλεξε την οδό της παραίτησης προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό από το «τοξικό κλίμα» που υπάρχει στην πολιτική ζωή. Επίσης από τα ίδια κέντρα προέκυψε ο ισχυρισμός ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, θέλησε να διευθετήσει αρχικά το ζήτημα σε κατευθείαν επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Χρησιμοποιώντας ώς διαμεσολαβητή τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Όμως η άρνηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τέτοιου είδους άτυπες επικοινωνίες οδήγησε την κυβέρνηση να δηλώσει πως θα αποδεχθεί τυχόν αίτημα για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής εφόσον κατατεθεί από την αντιπολίτευση.




news247.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου