Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Φωτοβολταϊκά στέγης: Η τιμή και η επιδότηση - Πότε γίνεται απόσβεση

Τα νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με ένα πολύ μεγάλο κόστος σε σχέση με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ένας από τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας είναι η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη του σπιτιού. Το Πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταικών σύμφωνα με την υπουργική απόφαση αφορά σε φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ενέργειας που εγχέεται στο Δίκτυο, τα οποία εγκαθίστανται επί κτιρίων (στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, όπως αυτά ορίζονται στα άρθρα 16 και 19 της του ν. 4067/2012, όπως ισχύει, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης, όπως αυτά ορίζονται στην παρ. 96 του άρθρου 2 του ίδιου νόμου) ή επί εδάφους, καθώς και σε συστήματα ηλιακής ιχνηλάτησης που εγκαθίστανται επί εδάφους. Το Πρόγραμμα αφορά σε όλη την Επικράτεια. Ως μέγιστη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση στο πλαίσιο του Προγράμματος ορίζεται, για την ηπειρωτική χώρα, τα Διασυνδεδεμένα με το Σύστημα νησιά και την Κρήτη τα 6 kWp και για τα λοιπά Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά τα 3 kWp.

Πόσα KW χρειάζεται ένα σπίτι


Βασικό ερώτημα που απασχολεί τα νοικοκυριά είναι πόσα kW θα είναι το σύστημα φωτοβολταϊκών που θα πρέπει να βάλουν. Το πρόγραμμα αφορά την αξιοποίηση ενός φωτοβολταϊκού μέχρι 6kW, όπου κάθε kW παράγει περίπου 1.400 κιλοβατώρες τον χρόνο. Έτσι ένα σύστημα 3 kW, μπορεί να παράγει περίπου 4.250KW. Με δεδομένο πως ένα νοικοκυριό καταναλώνει περίπου 4.500-5.000 KW τότε ένα σύστημα 3KW ισοφαρίζει την κατανάλωση ενέργειας. Το κόστος του συστήματος να ανέρχεται περίπου σε 4.000 ευρώ. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,087 ευρώ/KWH.

Πόσα κερδίζει ο καταναλωτής

Εάν ένα νοικοκυριό εγκαταστήσει ένα σύστημα 3KW θα έχει έσοδα το χρόνο 369 ευρώ. Επομένως, στα 20 χρόνια τα έσοδα θα είναι 7.380 ευρώ. Το ίδιο νοικοκυριό με τις σημερινές επιδοτήσεις και με κατανάλωση περίπου 4.000KW θα έδινε το χρόνο μόνο για το ανταγωνιστικό σκέλος 640 ευρώ. Εάν το ίδιο νοικοκυριό έβαζε ένα σύστημα 5kw θα είχε έσοδα 609 ευρώ. Το κόστος αυτού του συστήματος (5kw) θα ξεπεράσει τα 6.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πως φορείς της αγοράς θεωρούν θα έπρεπε να αυξηθεί η επιτρεπόμενη ισχύς, και να ξεπεράσει τις 6KW. Εάν αυξηθεί η ισχύς των συστημάτων εκτιμούν πως θα γίνεται ευκολότερα η απόσβεση της επένδυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου