Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Επτά συν ένα θέματα ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Η αλήθεια είναι πως αν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές θα πετύχει ένα ακόμα μεγάλο θαύμα στην πολιτική του καριέρα.


-Η πανδημία αποτέλεσε τον καλύτερο σύμμαχο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επί δυο χρόνια με την κοινωνία κλεισμένη στα σπίτια, χωρίς αντιπολίτευση και κινήματα, με πλήρη έλεγχο των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και με την ευρωπαϊκή ένωση να καταργεί τα πλεονάσματα, τη δε ΕΚΤ να επαναγοράζει τα ελληνικά ομόλογα, επιτρέποντας φθηνό δανεισμό. Επιπλέον, η κυβέρνηση έδωσε πάνω από 40 δις, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελεχών της –και κυβέρνηση που δίνει δεν χάνει εκλογές, ακόμα και αν χορηγεί τα χρήματα οριζόντια και στρεβλά.

- Η ελληνική ιστορία λέει ότι με εξαίρεση το 1993 και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όλοι οι άλλοι πρωθυπουργοί στη χώρα κέρδισαν, έστω και με το ζόρι, δεύτερη θητεία.


-Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βοηθάει πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ελλάδα και τον Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Όταν ο τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει πως δεν θέλει αντίπαλο τον Μητσοτάκη, στην ουσία τον πριμοδοτεί- και, μάλιστα, εν γνώσει του, κάτι που θα συνεχιστεί έως τις εκλογές. Αποτελεί, επίσης, αξίωμα στην πολιτική πως σε εποχές έντασης στα εθνικά θέματα, μεγάλα τμήματα του πληθυσμού συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση.

Η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, η αμετροέπεια της εξουσίας, η κακή απόδοση της κυβέρνησης, αρχίζει και ροκανίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την αυτοδυναμία να μοιάζει ήδη άπιαστο πουλί, κάτι που παραδέχονται σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις και «γαλάζια» στελέχη.


Το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, δεν είναι απλώς να μην πάρει ο Μητσοτάκης την αυτοδυναμία, αλλά να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, γεγονός που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων ή σε δεύτερες κάλπες με τον ΣΥΡΙΖΑ φαβορί για αυτοδυναμία. Για την επίτευξη του στόχου αυτή, όμως, δεν αρκεί η κριτική στην κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη, χρειάζονται και πολλά ακόμα πράγματα. Ας δούμε μερικά από αυτά που προτείνει η στήλη, ενόψει και της συνεδρίασης της

Κεντρικής επιτροπής το Σαββατοκύριακο:


ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΛΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΩΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεν είναι μόνο η ανυπαρξία του κόμματος σε κάποιες περιοχές της χώρας, που θα επιχειρήσουν να καλύψουν οι υποψήφιοι βουλευτές. Είναι και ότι όσο καθυστερεί η ανάδειξη των νέων υποψηφίων, τόσο πριμοδοτούνται οι νυν βουλευτές-που δεν είναι και όλοι το απάνθισμα του …κοινοβουλευτισμού! Αν, πχ, όπως ακούγεται, οι υποψήφιοι βουλευτές ανακοινωθούν αρχές του 2023, κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα θέλει μεταξύ αυτών, καθώς μια τέτοια αργοπορία θα σηματοδοτεί τακτική επανεκλογής των υπαρχόντων βουλευτών, χωρίς μάλιστα σοβαρό ανταγωνισμό!


ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΠΟΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ:
Στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «πρόσωπα-έκπληξη». Δεν αμφιβάλλουμε, αλλά μήπως θα μπορούσαμε να μάθουμε και μερικά από αυτά;

ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: Ο Αλέξης Τσίπρας δε χωρά ότι ασκεί δυναμική αντιπολίτευση έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε προσωπικό επίπεδο κερδίζει τις εντυπώσεις, παρά την «ομερτά» και την παραπληροφόρηση κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται, όμως να πείσει πως έχει όραμα για την Ελλάδα στον κόσμο, αλλά και κυβερνητικό πρόγραμμα. Πρώτον, να μάθουμε αυτό που έχει και δεύτερον, να συμπληρώσει τα όποια κενά του. Χαρακτηριστικό των αδυναμιών που έχει ως κόμμα, είναι πως δεν έχει κατορθώσει να κρατήσει στην επικαιρότητα και να εμπλουτίσει τις πολύ σημαντικές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα τόσο στο Συνέδριο, όσο και στη ΔΕΘ!

ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ: Από τη στιγμή που έχει ως στόχο την κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων με πρώτο (και ίσως μοναδικό πραγματικό) αποδέκτη το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο επικεφαλής του, θα πρέπει να κάνουν πραγματικά ανοίγματα στην άλλη πλευρά. Να οικοδομήσουν «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Ανεξαρτήτως αν ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ως πραγματικό στόχο την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και αν θα …ανακουφιζόταν με μια αυτοδυναμία Μητσοτάκη, η ηγεσία της Κουμουνδούρου οφείλει να πείσει για τις αγνές της προθέσεις, κάνοντας ακόμα και αυτοκριτική για τυχόν ακραίες επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ και στελεχών του την περίοδο των μνημονίων, αλλά και με ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν πιο κοντά τα χνώτα τους.


ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΟΥ):
Στην Κουμουνδούρου, πολλά στελέχη κλίνουν δε όλες τις πτώσεις τη λέξη «κίνημα», αλλά στην πράξη δεν ασχολούνται με τη δημιουργία του. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες σχεδόν τις εκλογές σε μαζικούς χώρος, αντί για άνοδο (όπως έχει βάλει στόχο) σημειώνει πτώση. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το φαινόμενο με τη Νεολαία του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στη νεολαία και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στα Πανεπιστήμια δεν πιάνει ούτε το 3%- αν τα ΑΕΙ ήταν Βουλή, δεν θα έπιανε το όριο εκπροσώπησης! Χωρίς, όμως, ανάπτυξη μαζικού κινήματος, η Κουμουνδούρου μοιάζει σαν το Γαλατικό Χωριό, αλλά χωρίς το μαγικό φίλτρο- από πού θα …αιματοδοτηθεί ο χώρος;

ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΙΚΑΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: Ένα κόμμα που επιλέγει υποψηφίους για την αυτοδιοίκηση που λαμβάνουν τους μισούς και λιγότερους ψήφους από ότι το κόμμα, κάτι θα πρέπει να αλλάξει. Δε μπορεί να είναι λάθος ο γιαλός, κάποιοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις μάλλον είναι …κατάσκοποι από άλλο επάγγελμα στην πολιτική! Θα το αλλάξουν τώρα; Δύσκολο το βλέπουμε!

ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: Μέχρι πρόσφατα, οι κατάλογοι με τα νέα μέλη που ψήφισαν για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα δεν είχαν αποσταλεί στις οργανώσεις, παρότι το καλοκαίρι είχαν οργανωθεί εκδηλώσεις υποδοχής νέων μελών! Φανταζόμαστε πως ουκ ολίγοι εξ αυτών θα έχουν …ξενερώσει!

ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη εβδομάδα, απέδειξε ότι κάποιοι στην Κουμουνδούρου δεν έχουν καν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο! Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι, αλλά κάποτε αυτό το παιχνιδάκι σε ένα κόμμα εξουσίας θα πρέπει να τελειώσει. Και αυτό είναι ευθύνη πρωτίστως της ηγεσίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου