204 φούρνοι έχουν κλείσει από την αρχή του χρόνου ● Βολές κατά της κυβέρνησης για την ακρίβεια από Εφη Αχτσιόγλου, Ράνια Σβίγγου και Δ. Βίτσα.
Εβδομάδα επαφών με παραγωγικούς φορείς θα είναι αυτή που τρέχει για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για μια νέα οικονομική κρίση, χειρότερη από αυτή των Μνημονίων. Σήμερα το πρωί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας στη Λυκόβρυση, ενώ αύριο αναμένεται να βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για ζητήματα που αφορούν τους αγρότες.
Οπως σε όλους τους κλάδους έτσι και στην αρτοποιία το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη για ένα από τα πιο βασικά προϊόντα διατροφής όπως είναι το ψωμί. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Μούσιος, περιέγραψε πριν από μερικές μέρες την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος. Οπως σημείωσε, από την αρχή του 2022 έχει χαθεί περί το μισό δισ. ευρώ από τον τζίρο των φούρνων και ήδη 204 αρτοποιεία έχουν κλείσει οριστικά, ενώ αυτή την περίοδο περίπου το 15% των αρτοποιών (2.160 επί συνόλου 14.400 φούρνων που δραστηριοποιούνται στη χώρα) συσσωρεύουν ζημιές. Οι αρτοποιοί είναι αντιμέτωποι τόσο με το υψηλό ενεργειακό κόστος όσο και με την άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν.
Το θέμα του ενεργειακού κόστους και των παρόχων ενέργειας έθιξε χθες μιλώντας στον AΝΤ1 η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Εφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει αφήσει πάνω από έναν χρόνο τα υπερκέρδη αφορολόγητα» και πως «το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ».
Τα υπερκέρδη
Αναφερόμενη στον μηχανισμό που εφαρμόζει η κυβέρνηση από τον Ιούλιο, τόνισε ότι «στην πραγματικότητα είναι ένας μηχανισμός που νομιμοποιεί τα υπερκέρδη. Βάζει ένα πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς το οποίο είναι πολύ πιο πάνω από το κόστος παραγωγής».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον Real. Οπως είπε, η χώρα μας «βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με το τι έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και ότι «μια σειρά μέτρων, τα οποία εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχει προτείνει η Κομισιόν μέσα από την εργαλειοθήκη της, δεν έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση». Συμπλήρωσε δε, πως «ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί στο 12%. Η Ελλάδα είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη στο κόστος προμήθειας ρεύματος. Είμαστε τρίτοι δυστυχώς στην ευρωζώνη στον ενεργειακό πληθωρισμό με 53%».
Στο περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού» και στις εξαγγελίες της κυβέρνησης γύρω απ’ αυτό στάθηκε από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «σχετικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την υλοποίηση του περιβόητου “καλαθιού” του σούπερ μάρκετ, πρέπει να καταλάβουμε ότι όλα είναι στο χέρι και στη διάθεση 4-5 μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου, οι οποίες καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων στο ράφι αλλά και τις τιμές των νωπών προϊόντων στην αγορά».
Ωστόσο, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μαζική διαμαρτυρία από τον κόσμο, όπως π.χ. συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οπως είπε, «ενώ υπάρχει μεγάλη οργή και απελπισία στην κοινωνία, δεν υπάρχουν τα κοινωνικά εργαλεία ώστε αυτή να εκδηλωθεί, αλλά όλοι περιμένουν τις εκλογές για να εκφράσουν απλά την απαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ομως το πρώτο μέλημά μας θα είναι να πειστεί ο ελληνικός λαός πάνω σε 3-4 κομβικές προτάσεις κυβερνητικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που αφορούν την ενέργεια, την ακρίβεια, τη φορολογική πολιτική κ.λπ.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου