Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ «ψηφίζει» Κασσελάκη - 8 στους 10 σύμφωνα με το γκάλοπ της GPO

dimoskopisi_gpo_syriza_kasselakis2_434c0.jpgΚαθαρή θέση απέναντι στους ακραίους επικριτές του νέου πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν οι ψηφοφόροι του κόμματος.

Η μεγάλη πλειονότητα επικροτεί τη γραμμή που έχει χαράξει ο Στέφανος Κασσελάκης και, ταυτόχρονα, αποδοκιμάζει με ηχηρό τρόπο την ιδιαίτερα σκληρή, και εκτός ορίων πολλές φορές, κριτική που ασκείται στη νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου όπως έδειξε η χθεσινή μέτρηση της GPO.



Επόμενη στάση στην πολεμική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η σημερινή συνεδρίαση, νωρίς το απόγευμα, του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος επιστρέφει την ίδια ημέρα από τις ΗΠΑ. Οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης το προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι αλλά και τα θέματα της «καυτής» εσωκομματικής επικαιρότητας.

Απέναντι, πάντως, σε μια εσωκομματική αντιπολίτευση που δείχνει να μην έχει ενιαία στρατηγική για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει, η πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως μοναδική και κύρια μάχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στη δεξιά και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Ακόμα πιο ξεκάθαρο είναι, ωστόσο, το μήνυμα προς τους διαφωνούντες εντός του κόμματος. «Η λογική του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις» τόνιζαν χαρακτηριστικά πηγές της Κουμουνδούρου «συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει το σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό».
«Ανησυχώ για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ»

Αργά χθες το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Kontra, τόνισε πως στο επόμενο διάστημα «αυτό που θα κριθεί είναι εάν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανανεωτική αριστερά», σημειώνοντας πως αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ψυχραιμία, ηρεμία και σοβαρός πολιτικός διάλογος. «Ανησυχώ για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, απομακρυνόμαστε από τις παραδοσιακές μας θέσεις» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας πως οι θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη δεν συνάδουν με τις παραδοσιακές θέσεις της Αριστεράς.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τραυματισμένος από την εκλογική διαδικασία, επιρρίπτοντας την ευθύνη στα στελέχη που στήριξαν τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη. «Δεν είμαι αισιόδοξος» είπε αναφερόμενος στην ενότητα του κόμματος για την οποία σημείωσε πως θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Για τις διαγραφές στελεχών τόνισε πως ήταν λάθος λέγοντας πως «εάν θέλεις την ενότητα πρέπει να συζητάς εξοντωτικά για να την πετύχεις».
Ψήφος εμπιστοσύνης

Ως ψήφος εμπιστοσύνης, πάντως, προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και ιδιαίτερα ενδεικτική για το πως υποδέχεται ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ την σπαρασσόμενη κατάσταση που επικρατεί εντός της Κουμουνδούρου ήταν η χθεσινή δημοσκόπηση της GPO για το Star.

dimoskopisi_gpo_syriza_kasselakis_diafonountes1_47587.jpg

Το 77,7% αυτών που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Στέφανο Κασσελάκη κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή το 76,2% όσων θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θεωρεί ότι η στάση των Νίκο Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Στέφανου Τζουμάκα δεν συμβάλει στην ενότητα του κόμματος.



Το 48,6% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θεωρούν ότι όσοι διαφωνούν με τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη πρέπει να μείνουν στο κόμμα και να ασκούν κριτική ενώ το 43% θεωρεί ότι πρέπει να αποχωρήσουν.

dimoskopisi_gpo_syriza_kasselakis_diafonountes2_8ffe2.jpg



Η κατάσταση πάντως στον σπαρασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρως αρνητική καθώς, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, καταγράφεται μεγάλη πτώση του κόμματος στο 12,9% νιώθοντας την «ανάσα» του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται ακριβώς μια μονάδα πίσω του στο 11,9%.

dimoskopisi_gpo_prothesi_psifou_sm_3ce3c.jpg

Παρέμβαση Δραγασάκη



Να αποσυρθούν τα αιτήματα και οι απειλές διαγραφών και μαζί να μεταφερθεί ο διάλογος και η αντιπαράθεση των πολιτικών απόψεων στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε παρέμβαση του ο Γιάννης Δραγασάκης.

Στο μήνυμα του «για την υπέρβαση της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ» το ιστορικό στέλεχος του κόμματος σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «εδώ που έχουμε φτάσει, προέχει το γεγονός ότι πλέον απειλείται η ίδια η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ, αν οι εξελίξεις αφεθούν στη δυναμική που έχουν λάβει. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να δούμε την κατάσταση με ειλικρίνεια και ευθύνη και να αναζητήσουμε διεξόδους».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου