Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Ακρίβεια: Έκρηξη αυξήσεων με τη νέα χρονιά – Τι τζίρους περιμένουν τα σούπερ μάρκετ

Νέες ανατιμήσεις έρχονται με το καλημέρα του νέου έτους σε πάνω από 100 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ με τα γαλακτομικά και τους χυμούς, να κρατούν τα σκήπτρα της ακρίβειας!


Συγκεκριμένα, οι χυμοί θα ανατιμηθούν από 20% έως 55% τη στιγμή που ήδη αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 13,3%, ενώ τα γαλακτομικα από 5% έως 10%. Την ίδια ώρα, ανατιμήσεις 8% θα δούμε στα κατεψυγμένα λαχανικά, τα οποία ήδη ανατιμήθηκαν κατά 5% τον Νοέμβριο.


Θυμίζουμε όμως ότι συνολικά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι υπολογίζεται πως θα είναι ακριβότερο κατά 20% και σε ορισμένες περιπτώσεις θα προσεγγίσει το 30%.

Σύμφωνα άλλωστε με τα πρόσφατα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών (e-καταναλωτής, 13.12.2023), ενδεικτικά αναφέρεται πως η τιμή κιλού για το αρνί κυμαίνεται από 10,67 έως 11,36 ευρώ, για το κατσίκι από 10,96 έως 13,46 ευρώ, για το τσουρέκι 380 γραμ. από 2,39 μέχρι 2,70 ευρώ, για τη σοκολάτα γάλακτος 100 γραμ. από 1,17 έως 1,58 ευρώ κ.λπ.



Σε οτι αφορά το ελαιόλαδο, ακόμη και γειτονικές χώρες οπως η Ιταλία η οποία εισάγει από την Ελλάδα, πωλούν φτηνότερα από ό,τι στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο του 2023, αυξήθηκε κατά 31,4% μέσα σε έναν χρόνο η τιμή του.

Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα από τη μια πετούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στον αέρα και από την άλλη αυξάνουν τους τζίρους των σούπερ μάρκετ. Μάλιστα για το 2024, η αύξηση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,8%, έναντι αύξησης 8,4% φέτος, με τον πληθωρισμό να επηρεάζει άμεσα και θετικά την αύξηση του τζίρου τους. Σε ό,τι αφορά το τζίρο των τροφίμων, τα οποία συμμετέχουν κατά τουλάχιστον 70% στο μείγμα πωλήσεων των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, η αύξηση του τζίρου τους το 2024 θα φτάσει στο 5,1%, έναντι 8,5% φέτος.


Και όλα αυτά καταγράφονται όταν για την Χριστουγεννιάτικη περίοδο τα επίπεδα των καταναλωτικών δαπανών μιας οικογένειας κατά την κρισιμότερη περίοδο για το ελληνικό εμπόριο, είναι εμφανώς περιορισμένα εξαιτίας της ακρίβειας.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας που έχουν ληφθεί συνεχίζει να είναι σε ισχύ, το «Καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο έχει παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου ενώ στο πιο πρόσφατο μέτρο της «μόνιμης μείωσης τιμής» έχουν ενταχθεί κοντά στα 1.300 προϊόντα, με δέσμευση από πλευράς των επιχειρήσεων να διατηρήσουν τη μειωμένη τιμή τους (τουλάχιστον κατά 5%) κατ’ ελαχιστον για 6 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου