Εάν υπάρξει λύση για την Ελλάδα, μπορεί να διασωθεί η ευρωζώνη - Εάν αποτύχει, η κρίση θα ενταθεί σε σημείο που να μην υπάρχει επιστροφή
Η κρισιμότερη Σύνοδος Κορυφής από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και συνακόλουθα της κρίσης δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη θα αρχίσει στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: από το αδιέξοδο στην εξεύρεση λύσης για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα - ένα πακέτο που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να ηρεμήσουν οι επιθέσεις των αγορών εναντίον όλων των χωρών του ευρύτερου Νότου - μέχρι την πλήρη οριστικοποίηση των παραμέτρων του πακέτου.
Οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες, ενώ από σήμερα το βράδυ αναμένεται να αρχίσουν και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των ηγετών και των κοινοτικών αξιωματούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, επί του παρόντος γίνεται η συγκέντρωση όλων των προτάσεων που έχουν κατατεθεί, οι οποίες είναι περισσότερες και από... τα μέλη της Ενωσης.
Στις Βρυξέλλες όμως γνωρίζουν, τόσο ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ που συγκάλεσε το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο που έχει στα χέρια του τις θέσεις όλων των χωρών, ότι η Σύνοδος Κορυφής είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν καταλήξει σε κάποια λύση για την Ελλάδα, μπορεί να διασωθεί ολόκληρη η ευρωζώνη. Αν αποτύχει και δεν προκύψει αποτέλεσμα, το πιθανότερο είναι πως η κρίση στην ευρωζώνη θα ενταθεί σε σημείο από το οποίο ενδεχομένως να μην υπάρχει επιστροφή.
Για αυτό τον λόγο, όπως έλεγαν έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Βαν Ρόμπαϊ προτίθεται να ακολουθήσει «την παλιά, καλή, κλασική και αποτελεσματική μέθοδο της Ενωσης: δεν θα επιτρέψει τη λήξη της Συνόδου προτού οι ηγέτες πάρουν απόφαση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει τον εγκλωβισμό τους στις Βρυξέλλες μέχρι την... Κυριακή». Δεν είναι τυχαίο πως ουδείς αρμόδιος μιλά για την ώρα λήξης της Συνόδου, κάνοντας αορίστως λόγο για «δύσκολη σύνοδο που θα απαιτήσει πολύωρες διαπραγματεύσεις».
Παρ' όλα αυτά, η τραγική κατάσταση στην οποία περιήλθε η ευρωζώνη την εβδομάδα που πέρασε έχει ωθήσει τους πλέον έμπειρους κοινοτικούς αξιωματούχους να είναι αισιόδοξοι πως «λύση θα υπάρξει», ακόμη και αν αυτή τη στιγμή όλα είναι ρευστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου