Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

SEXUALITY: Οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του προστάτη



Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο «Journal of the American Medical Association», οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που καπνίζουν κινδυνεύουν περισσότερο να αποβιώσουν τελικά από τη νόσο ή από κάποια άλλη αιτία, ενώ αντιμετωπίζουν και μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής μετά τη θεραπεία. 


Η μελέτη συμπεριέλαβε 5.366 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, από τους οποίους οι 1.630 απεβίωσαν μέσα σε μία εικοσαετία, είτε από τον καρκίνο (524 άνδρες, δηλαδή το 32%) είτε από καρδιαγγειακά νοσήματα (οι 416, δηλαδή το 26%), ενώ σε 878 από αυτούς τους άνδρες διαπιστώθηκε υποτροπή της νόσου. 

Όσοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν από τον καρκίνο ή άλλη αιτία σε σχέση με τους καπνιστές. Συγκεκριμένα, οι καπνιστές με καρκίνο του προστάτη είχαν 61% μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής, ενώ και ο κίνδυνος να αποβιώσουν από τη νόσο ήταν κατά 61% υψηλότερος. Επιπλέον, οι καπνιστές σε γενικές γραμμές εμφάνισαν πιο επιθετικές μορφές καρκίνου και σε πιο προχωρημένα στάδια. Ακόμη ένα στοιχείο είναι ότι αυτοί που διέκοψαν το κάπνισμα για μία δεκαετία ή περισσότερο είχαν παρόμοια ποσοστά υποτροπής του καρκίνου και παρόμοια θνητότητα με τους μη καπνιστές. Φάνηκε, πάντως, ότι και ο αριθμός των πακέτων που κάπνιζε κάποιος πριν διακόψει το κάπνισμα επηρεάζει τις πιθανότητες θανάτου ή υποτροπής του καρκίνου. 

Η δρ Stacey Kenfield, επικεφαλής της μελέτης, σχολιάζει ότι πλέον και ο καρκίνος του προστάτη συγκαταλέγεται στις νόσους που μπορούν να επιδεινωθούν με το κάπνισμα. Φαίνεται ακόμη ξεκάθαρα ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τη θνητότητα ασθενών, ανάλογα με το πόσο κάπνιζαν στο παρελθόν και για πόσο χρόνο το έχουν διακόψει. Συνολικά, τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής είναι αναμενόμενα, σύμφωνα με την κα Kenfield, αφού και παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει το κάπνισμα με τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του προστάτη και την υψηλότερη θνητότητα. 

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι συνέπειες της συνέχισης του καπνίσματος και μετά τη διάγνωση του προστατικού καρκίνου δεν μελετήθηκαν. Το τι γίνεται με τους ασθενείς αυτούς είναι αντικείμενο περαιτέρω έρευνας. Ωστόσο, φαίνεται ότι η νικοτίνη προκαλεί τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, τα οποία θεωρητικά ευνοούν την εμφάνιση μεταστάσεων. Έτσι, τα μέχρι τώρα δεδομένα αρκούν για να ευαισθητοποιήσουν τους γιατρούς να συστήνουν τη διακοπή του καπνίσματος σε ασθενείς με προστατικό καρκίνο. Όμως, πρωταρχικός σκοπός της μελέτης είναι να ενθαρρύνει τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα όσο είναι υγιείς, γιατί έτσι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικών μορφών καρκίνου του προστάτη.

Το άρθρο υπογράφει ο Χ. Κυράτσας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr




zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου