Σαφή μηνύματα, από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, για ενιαία στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σταθεροποίηση του ευρώ και στη χρηματοδότηση μελλοντικά, όταν παραστεί ανάγκη να δοθούν δάνεια, της Ελλάδας και άλλων χωρών, ζητά με αποψινές δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ενώ νωρίτερα, ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είχε τονίσει την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα μέτρα πρόληψης και να συσταθεί ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης.
Όπως ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος, η Σύνοδος Κορυφής θα έχει ως αποτέλεσμα μια βραχυπρόθεσμη λύση, όμως θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα μέτρα πρόληψης και να συσταθεί ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης, ενώ επανέλαβε τη θέση του για ανάγκη επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ώστε να συνδράμουν και οι τράπεζες στην επίλυση της κρίσης χρέους.
Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών στις αποψινές δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μέχρι την Πέμπτη μια πρώτη εικόνα ώστε να μπορέσουν να πάρουν τις αποφάσεις οι υπουργοί Οικονομικών, ενώ επισήμανε πως σε κάθε περίπτωση η σταθεροποίηση του ευρώ αποτελεί για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ένα σημαντικό θέμα.
Σημειώνοντας πως οι προσπάθειες πρέπει να κατευθύνονται στη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, ο κ. Σπίντελεγκερ υπογράμμισε επίσης τη σημασία ενός φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αναφέροντας πως αυτό θα διευκόλυνε σε πολλά και θα ήταν μια συμβολή κατά των μονίμων επιδιώξεων των κερδοσκόπων.
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος του αυστριακού πολιτικοοικονομικού περιοδικού "Προφίλ", ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, εμφανίζεται αισιόδοξος για τη σταθερότητα του ευρώ, αν και παραδέχεται ότι η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη περίοδο, λόγω της άρνησης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αναλάβουν πολιτική ευθύνη.
Συγχρόνως, ο ίδιος ασκεί κριτική στην ΕΕ που, όπως τονίζει, στην περίπτωση της Ελλάδας, αντί να αναλάβει δράση άμεσα, καθυστέρησε τη λήψη αποφάσεων και τώρα κανείς δεν θέλει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, όμως και πάλι η ΕΕ χάνει πολύτιμο χρόνο.
Ο κ. Πρόντι τάσσεται υπέρ του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των χωρών-μελών και καλεί την 'Ανγκελα Μέρκελ να εργαστεί πιο ενεργά για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
express.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου