Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να ψαλιδίσει τον υψηλό συντελεστή από 23% σε 20% και τον μεσαίο από 13% σε 10% για να τονώσει την αγορά και την κατανάλωση. Σήμερα η συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς
Σε αλλαγές με μειώσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ προχωρεί η κυβέρνηση και ταυτόχρονα "παγώνει" τη μετάταξη των προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης από το 13% στο 23%.
Στις σχετικές αποφάσεις αναμένεται να προχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σήμερα συναντάται με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων στο πλαίσιο του διαλόγου για την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να αναμορφώσει τους συντελεστές του ΦΠΑ σε μια προσπάθεια να τονώσει την κατανάλωση, η οποία έχει πληγεί από την ύφεση και τις απανωτές αυξήσεις των έμμεσων φόρων, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Ταυτόχρονα εκτιμά, μετά και τις σχετικές επισημάνσεις των επιχειρηματιών, πως οι στόχοι των εσόδων είναι δύσκολο να επιτευχθούν, κάτι που άλλωστε φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης του υψηλού συντελεστή 23% και του μεσαίου 13%. Πηγές θέλουν στην Πλατεία Συντάγματος να εφαρμόζονται σενάρια επιδιώκοντας να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις στα έσοδα από τις αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ.
Ετσι εξετάζονται:
- Η εφαρμογή μόνο δύο συντελεστών ΦΠΑ 20% και 10%. Με απλά λόγια, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που επιβαρύνονται σήμερα με 23% να ελαφρυνθούν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ισόποση θα είναι και η μείωση του ΦΠΑ 13%, όπου εκεί υπάγονται τα βασικά είδη διατροφής και νοικοκυριού.
- Επανεξετάζεται το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά. Οι συντελεστές είναι μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.
- Στο "τραπέζι" έχουν πέσει και σενάρια για το εάν θα παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή 6,5% όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις.
- Μελετάται ακόμη και το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει και άλλα μέτρα για την τόνωση της αγοράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ερευνάται το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ και στα ακίνητα, όπως και άλλα μέτρα ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια την "ατμομηχανή της ανάπτυξης".
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
"Παγώνει" ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση
"Παγώνει" ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση
Την απόφαση να παγώσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εστίαση αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τις αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες του κλάδου για τις επιπτώσεις σε εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, μπαρ κλπ., αλλά και στον τουρισμό.
Ετσι, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να λάβει εναλλακτικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για τα δημόσια ταμεία, προκειμένου να μην προχωρήσει η μετάταξη του κλάδου της εστίασης στον συντελεστή ΦΠΑ 23%. Οι έντονες αντιδράσεις, από τους επιχειρηματίες εστίασης, αλλά και τους τουριστικούς φορείς, οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο να ζητήσει από τις υπηρεσίες να υποβάλουν προτάσεις για την αντικατάσταση του ΦΠΑ με άλλο μέτρο που θα αποφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, αναζητείται κάποιο πρωτότυπο μέτρο χωρίς κοινωνικό κόστος, το οποίο όμως θα καλύπτει την τρύπα που θα δημιουργήσει η αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εστίασης. Το μέτρο, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί, θα ετίθετο σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Και όποια άλλη λύση βρεθεί, πριν προχωρήσει η υλοποίησή της να έχει την έγκριση της τρόικας.
Ανάμεσα στις εναλλακτικές προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η επιβολή ειδικής εισφοράς σε σωματεία, η επιβολή ειδικού τέλους στα παράβολα και στα πιστοποιητικά, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα συμβόλαια των αθλητών, η επαναφορά του χαρτοσήμου στα ενοίκια, ακόμα και η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Ας σημειωθεί ότι ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) έχει χαρακτηρίσει καταστροφική για τον τουρισμό αύξηση των υπηρεσιών εστίασης από το 13% στο 23%, διότι θα επιφέρει συνολική αύξηση στο τουριστικό πακέτο κατά 2% - 3%, κάτι το οποίο θα προκαλέσει την αρνητική αντίδραση της αγοράς.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οι παράγοντες που άλλαξαν την απόφαση
Οι παράγοντες που άλλαξαν την απόφαση
Η απειλή... του λουκέτου σε άλλες 125.000 επιχειρήσεις στον κλάδο εστίασης, η έκρηξη της ανεργίας και η ύφεση ήταν οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνησης οδηγείται στην απόφαση να "παγώσει" την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.
Αλλά και τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για μειώσεις κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των δύο συντελεστών του ΦΠΑ, 13% και 23%, ήταν αποτέλεσμα των μειωμένων εσόδων στα ταμεία του Δημοσίου.
Οι αντιδράσεις της αγοράς και συγκεκριμένα οι επισημάνσεις του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Δ. Ασημακόπουλου "μετρήθηκαν" από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η μείωση των συντελεστών στο 20% και το 10% ήταν επί της ουσίας προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ. Η Συνομοσπονδία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είχε τονίσει και με σχετική επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο υψηλός συντελεστής αυξήθηκε συνολικά κατά 21% και ο μεσαίος ανέβηκε 44%, χωρίς να επιτευχθούν οι στόχοι που έθετε το μνημόνιο για τα έσοδα.
Οπως επίσης είχε υπογραμμίσει ότι με την επικείμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τον κλάδο της εστίασης από το 13% στο 23%, και με δεδομένη την ύφεση, η κυβέρνηση και η τρόικα δεν θα "έπιαναν" ούτε το 20% με 30% του στόχου, που ήταν για φέτος και του χρόνου 1 δισ. ευρώ.
Η ΓΣΕΒΕΕ, όργανο το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί αξιόπιστο συνομιλητή, τάσσεται αντίθετη και σε οποιαδήποτε μετάταξη προϊόντων από συντελεστή σε συντελεστή με ταυτόχρονη μείωσή τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου