Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Χρεοκοπία της Ελλάδας έως το τέλος του έτους βλέπει η S&P

Νέο κύκλο αβεβαιότητας και σεναριολογίας ανοίγει έκθεση της S&P στον οποία οι αναλυτές προβλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας έως το τέλος του έτους, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνει η ανακοίνωση της Moody's ότι οι συμφωνέις εγγυήσεων είναι επικίνδυνες και μπορεί να καθυστερήσουν την έκτη δόση. Το μπαράζ εκθέσεων από τους οίκους εν μέσω θέρους και ενώ οι διεργασίες στην ΕΕ για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας της Ευρωζώνης κρίνεται ύποπτι και πικίνδυνο από αξιωματούχους της κυβέρνησης και κύκλους των Βρξελλών.
Οι ειδήσεις αυτές προακολούν νευρικότητα στις αγορές, ανεβάζουν τη μεταβλητότητα και εντείνουν τις πιέσεις στην ΕΕ για την εξεύρεση ορσιτικής λύσης με πολιτική βάση για το χρέος. Η ΕΛΛάδα θα χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος του 2011, εκτιμάει ο Ντέιβιντ Μπιρς, επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, Standard & Poor's. Ο Αμερικανός οικονομολόγος σε σημερινές του δηλώσεις επανέλαβε αυτό που ο διεθνής οίκος υποστηρίζει από την αρχή, πως η πρόταση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς στην Ελλάδα συνιστά χρεοκοπία καθώς προσφέρει ανακούφιση από το χρέος.
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα από Ευρωπαίους ηγέτες τους τελευταίους μήνες, καθώς συνεχώς υποβαθμίζουν χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το χρέος τους όπως είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Σε ανάλυσή της η Deutsche Bank επισημαίνει ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να άγονται και να φέρονται από τις αγορές και πως πρέπει επιτέλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αναλαμβάνοντας τις πρωτοβουλίες που θα λύσουν το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου