Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγάλη Εθνική, 69-60 τη Σλοβενία


Νίκη που την φέρνει κοντά στην 8αδα του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας πέτυχε η Εθνική Ελλάδας, η οποία επικράτησε 67-60 της Σλοβενίας, σε παιχνίδι για την 1η αγωνιστική της Β’ φάσης του τουρνουά.

Κορυφαίος ήταν ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος πέτυχε 19 πόντους, έχοντας στις τελευταίες κρίσιμες υποθέσεις τρία εύστοχα τρίποντα. Πλέον, η «επίσημη αγαπημένη» έχει πέντε βαθμούς, με δύο νίκες και...
μία ήττα, αφήνοντας τη Σλοβενία στους τέσσερις.

Στην κορυφή του ομίλου βρίσκονται η Ρωσία και η ΠΓΔΜ με 6 βαθμούς, ενώ στον… πάτο είναι οι Φινλανδία και Γεωργία, χωρίς νίκη.


Η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη περίοδο να προηγείται με 15 πόντους, όμως δέχθηκε επιμέρους σκορ 21-7 στο 3ο δεκάλεπτο, με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω, 46-44, με τρίποντο του Ματίας Σμόντις. Στην 4η και κρίσιμη περίοδο, η εθνική ευστόχησε σε 5 τρίποντα από τα 9 συνολικά και έφτασε στη νίκη.


Πρώτος σκόρερ της Σλοβενίας ήταν ο Γιάκα Λάκοβιτς που πέτυχε 14 πόντους.


Οι Σλοβένοι προηγήθηκαν με 4-0 και ο Μπράμος ισοφάρισε 4-4. Με σερί 6-0 η Ελλάδα προηγήθηκε 9-12 με καλάθια από τους Ζήση, Καλάθη και Μπουρούση. Ο Ντράγκιτς μείωσε 15-18 και ακολούθησε ένα σερί 11-0 της Ελλάδας.


Αργότερα οι Σλοβένοι απάντησαν με δικό τους σερί 5-0, όμως η Ελλάδα πήγε στα αποδυτήρια, έχοντας προβάδισμα 12 πόντων, 25-37.


Η τρίτη περίοδος ήταν εφιαλτική για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Οι Σλοβένοι με επιμέρους σκορ 21-7, προσπέρασα 46-44, το οποίο ήταν και το σκορ του δεκαλέπτου. Στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκάλεπτου ξεκίνησε με… βροχή τριπόντων. Οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ μέχρι το 58-57 και στη συνέχεια άρχισαν οι «βόμβες» του Ζήση.


Ο Έλληνας γκαρντ διαμόρφωσε το 61-57 και ο Φώτσης με δικό του τρίποντο διαμόρφωσε το 58-64. Ο επίλογος γράφτηκε με νέο τρίποντο του Ζήση και λέι απ του Μπράμος.


Τα δεκάλεπτα:
13-18, 25-37, 46-44, 60-69.

Σλοβενία (Μάλκοβιτς):
Σλόκαρ, Λάκοβιτς 14 (3), Ρούπνικ, Σμόντις 5 (1), Ούντριχ, Ντράγκιτς Γ. 9, Ζούπαν, Μπέγκιτς 8 (12 ριμπάουντ), Λόρμπεκ 10 (1), Μούριτς 1, Πρέπελιτς, Όζμπολτ 3(1), Ντράγκιτς Ζ. 10, Γιαγκοντικ.

Ελλάδα (Ζούρος):
Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 8 (7 ριμπάουντ), Ζήσης 19 (3), Βασιλειάδης 5 (1), Καλάθης 7 (1), Φώτσης 7 (1), Παπανικολάου 6 (2), Μαυροειδής 2, Μπράμος 7 (1), Κουφός 6 (8 ριμπάουντ), Σλούκας, Καϊμακόγλου 2.

Τα αποτελέσματα:

Γεωργία-ΠΓΔΜ 63-65
Φινλανδία-Ρωσία 60-79
Σλοβενία-ΕΛΛΑΔΑ 60-69

Βαθμολογία

1. ΠΓΔΜ (3-0) 6
2. Ρωσία (3-0) 6
3. ΕΛΛΑΔΑ (2-1) 5
4. Σλοβενία (1-2) 4
5. Γεωργία (0-3) 3
6. Φινλανδία (0-3) 3

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Ηλίας Ζούρος:
«Ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη για την ομάδα μας. Συγχαρητήρια στους παίκτες μας και στους συνεργάτες μου που έκαναν εξαιρετικό σκάουτινγκ. Παίξαμε καλή άμυνα κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό, γιατί στα σημεία που δεν μπορούσαμε να σκοράρουμε είχαμε καλή λειτουργία στο άλλο μισό του γηπέδου. Στο τέλος πετύχαμε κάποια κρίσιμα καλάθια και πήραμε τη νίκη. Πλέον κοιτάζουμε το επόμενο ματς απέναντι στη Ρωσία, που είναι μια δυνατή και πολύ ψηλή ομάδα. Έχουμε μία νεανική ομάδα με πολλούς καινούριους παίκτες. Για να έχεις καλή επιθετική λειτουργία χρειάζεσαι χρόνο και χημεία. Εμείς έχουμε λίγους παίκτες από το παρελθόν. Όμως έχουμε καλή χημεία και παίζουμε καλή άμυνα και αντιδράσαμε πολύ σωστά στο τέλος του αγώνα. Είναι σημαντικό για μας που βρισκόμαστε ακόμη εδώ και θέλουμε σίγουρα άλλη μία νίκη για να προχωρήσουμε. Η Ελλάδα είναι μια νεανική ομάδα, που χτίζεται για το μέλλον».

Νίκος Ζήσης:
«Ήταν μία σημαντική νίκη για μας. Παίξαμε ένα εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο. Πρέπει, όμως να διορθώσουμε τα νεκρά διαστήματα που παρουσιάσαμε και σήμερα. Είχαμε πρόβλημα σε κάποια σημεία απέναντι στη ζώνη, χάσαμε και τα ριμπάουντ. Στο τέλος πήραμε μία ποιοτική νίκη, η οποία πάντως δεν μας δίνει ούτε την πρόκριση στην οκτάδα,» τόνισε ο γκαρντ της Σιένα, στην κρατική τηλεόραση. Πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι. Παρ' όλο που η ομάδα είναι νεανική, όλα τα παιδιά ανταποκρίνοντα πλήρως στις υψηλές απαιτήσεις του Ευρωμπάσκε της Λιθουανίας. Υψηλό είναι και το επίπεδο των παικτών. Όμως απόψε φανήκαμε έτοιμοι. Στόχος μας είναι να φτάσουμε στο Κάουνας και βέβαια ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι η συμμετοχή στο Προολυμπιακό. Ό,τι έγινε έγινε μέχρι στιγμής, αλλά στο μέλλον αν δεν παίξουμε άμυνα, δεν κυνηγήσουμε όλες τις φάσεις, θα έχουμε πρόβλημα. Είχαμε και τη μεγάλη αστοχία στην πρώτη φάση. Είδαμε σήμερα πως βάλαμε κάποια μεγάλα σουτ στο τέλος

Όπως είπα δεν έχουμε εξασφαλίσει την πρόκριση. Έρχεται ένα μεγάλος αντίπαλος, η Ρωσία και πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι. Είναι μία ομάδα που παίζει χρόνια με αυτό τον κορμό. Είναι και ο Κιριλένκο φέτος. Παίζουν εκπληκτική άμυνα που δεν σ' αφήνει να βρεις εύκολα το καλάθι στη ρακέτα. Εμείς ελπίζουμε να νικήσουμε και να φτάσουμε ακόμη ψηλότερα στον όμιλο. Η ουσία είναι να κερδίζεις σημαντικούς αγώνες. Έχουμε κερδίσει και με 60 πόντους στο παρελθόν. Και η προηγούμενη εθνική ομάδα έπαιζε ωραίο μπάσκετ. Όταν όμως παίζεις σημαντικούς αγώνες είναι λογικό το παιχνίδι να πάει σε άμυνες και τακτικές».


Δημήτρης Μαυροειδής:
«Εμένα με έβαλε ο κόουτς γιατί είχαμε κολλήσει σε κάποιο σημείο στη ζώνη των Σλοβένων. Με έβαλε να δώσω ενέργεια, να κινηθούμε και να πάρω ριμπάουντ, τομέας στον οποίο είχαμε πρόβλημα στο β΄ μέρος. Θα ήμουν φρέσκος από τον πάγκο και θα βοηθούσα να τρέξει η ομάδα, να βρει ρυθμό. Εξάλλου, γι' αυτό με έχει ο κόουτς, όπως όλα τα παιδιά, ο καθένας έχει έναν ρόλο. Αποδεινκνύεται πως όποιο παιδί μπει θα βοηθήσει. Έχουμε βελτιωθεί εν συγκρίσει με τον πρώτο γύρο. Νομίζω πως θα βελτιωθούμε και όσον αφορά στα κενά διαστήματα στο μέλλον, ειδικά στην άμυνα και θα γίνουμε καλύτεροι. Ο Αντώνης (Φώτσης), ο Νίκος (Ζήσης) και ο Γιάννης (Μπουρούσης) τραβάνε εμάς, τα νέα παιδιά. Μας βοηθούν! Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε ωραίο μπάσκετ, να τρέξουμε και να είμαστε πιο θεαματικοί. Έχει αλλάξει η φιλοσοφία στον τρόπο παιχνιδιού αυτής της ομάδας. Κι αυτό οφείλεται στο νέο κόουτς και βέβαια στους νέους παίκτες. Με εξαίρεση τον αγώνα με τα Σκόπια, νομίζω πως τα πάμε καλά. Ο στόχος μας είναι βέβαια το Προολυμπιακό. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μου έχουν πει πως είναι μία τελείως διαφορετική διοργάνωση. Θέλουμε να παλέψουμε μέχρι τέλους. Είμαστε ενωμένοι και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε».

Νικ Καλάθης:
«Βάλαμε κρίσιμα σουτ και πήραμε τη σπουδαία νίκη. Το σημαντικό είναι ότι δείξαμε χαρακτήρα και τα δώσαμε όλα μέχρι το τέλος. Κολλήσαμε στη ζώνη, χάσαμε κάποια σουτ, αλλά όλα πήγαν καλά. Πρέπει να βελτιωθούμε σε αυτό το κομμάτι. Η Ρωσία είναι σπουδαίος αντίπαλος. Παίζει πολύ καλή άμυνα και πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι για να πάρουμε τη νίκη».

Μάικ Μπράμος:
«Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν πολύ καλοί, αλλά επιτρέψαμε στη Σλοβενία να επιστρέψει στο ματς. Στο τέλος, ωστόσο, ο Νίκος Ζήσης και ο Αντώνης Φώτσης πέτυχαν κάποια μεγάλα καλάθια, βελτιώσαμε την άμυνά μας και πήραμε μία πολύ σημαντική νίκη».

Βασίλης Ξανθόπουλος:
«Ήταν μεγάλο ντέρμπι. Θα μπορούσαμε να το είχαμε καθαρίσει πιο εύκολα το ματς. Δυστυχώς στο δεύτερο ημίχρονο κολλήσαμε λίγο στη ζώνη. Κρατάμε τη νίκη και πλέον κοιτάμε το άλλο παιχνίδι. Είναι σημαντικό ότι στα δύσκολα σημεία ήμασταν μαζί όλη η ομάδα και δεν σταματήσαμε να παλεύουμε και έτσι γυρίσαμε αυτό το -3, -4 που είχε πάει η διαφορά».

Δημήτρης Πρίφτης (συνεργάτης Ηλία Ζούρου):
«Θα έλεγα ότι ήταν ένα κρίσιμο παιχνίδι. Το αποτέλεσμα αυτό είναι πολύ ευχάριστο για δύο λόγους. Και για τους βαθμολογικούς και για το ότι μπορεί να μας δώσει μια καλή ψυχολογική ανάταση που πιστεύω πως αν καταφέρουμε και την χρησιμοποιήσουμε σωστά, θα πάμε ακόμα καλύτερα στη συνέχεια. Αντιμετωπίσαμε ένα πολύ δύσκολο αντίπαλο, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο κι ενώ ήμασταν μπροστά στο σκορ με μεγάλη διαφορά χάσαμε τη συγκέντρωσή μας και οι Σλοβένοι ισοφάρισαν και προηγήθηκαν. Στο τέλος δείξαμε ψυχή και πάθος, μπήκαν και τα μακρινά σουτ και πήραμε τη μεγάλη νίκη».

Μπόζινταρ Μάλκοβιτς:
«Σέβομαι πολύ το ελληνικό μπάσκετ, την ιστορία και την παράδοσή του. Έχω δει πολλές φορές την Ελλάδα και από την προετοιμασία έπαιζε πολύ καλά παρά την απουσία σημαντικών παικτών, όπως ο Παπαλουκάς, ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης. Ξέραμε πως παίζει πολύ καλή άμυνα κι εμείς έπρεπε να έχουμε υπομονή απέναντι σε αυτό, αλλά είχαμε πολύ άσχημα ποσοστά. Η άμυνα ζώνης μας λειτούργησε καλά, αλλά στο τέλος η ελληνική ομάδα ευστόχησε στα μακρινά σουτ και πήρε τη νίκη. Έχουμε άλλα δύο ματς μπροστά μας και έχουμε ακόμη ελπίδες για την πρόκριση στα προημιτελικά».

Έραζεμ Λόρμπεκ:
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που χάσαμε. Θα μπορούσαμε να παίξουμε καλύτερα στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο μέρος επιστρέψαμε, αλλά δεν τα καταφέραμε στο τέλος. Η Ελλάδα έκανε πολύ καλό παιχνίδι και είχε τον έλεγχο του αγώνα».

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης



zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου