Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Τα στεντ στη μάχη κατά της στυτικής δυσλειτουργίας


Τα στεντ στη μάχη κατά της στυτικής δυσλειτουργίας
Ένας καρδιολόγος από το Κάρντιφ έγινε ο πρώτος γιατρός στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί στεντ – το μεταλλικό έλασμα που κρατά ανοιχτές τις αρτηρίες – ως θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.
Η τοποθέτηση του στεντ βελτιώνει τη ροή του αίματος και η ελπίδα είναι πως με την τοποθέτησή του θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στύσης του σχεδόν 30% των πασχόντων.
Υπολογίζεται πως ο ένας στους δύο άντρες ηλικίας 40 έως 70 ετών αντιμετωπίζει στυτική δυσλειτουργία. Η πρώτη γραμμή θεραπείας είναι τα ειδικά φάρμακα, όπως η σιλδεναφίλη, αλλά στις σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθούν και ειδικές εγχύσεις στο πέος ή τοποθέτηση αντλίας.
Οι μέθοδοι αυτές, όμως, μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες ή να μην αποδώσουν, με συνέπεια πολλοί άντρες να μην βρίσκουν γιατρειά στο πρόβλημά τους.

Η τοποθέτηση του στεντ ενδέχεται να δώσει λύση σε όσους έχουν στυτική δυσλειτουργία εξαιτίας της στένωσης των αρτηριών που τροφοδοτούν το πέος με αίμα.
Η στένωση είναι παρόμοια με αυτήν που παρατηρείται σε άλλες αρτηρίες, όπως οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς: οφείλεται στην επικάθιση λιπωδών ιζημάτων (όπως η χοληστερίνη) στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και, όπως αποτελεί αιτία της καρδιοπάθειας, αποτελεί και αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας.
Τα φάρμακα όπως η σιλδεναφίλη αυξάνουν παροδικά την ροή αίματος στο πέος και είναι αποτελεσματικά ακόμα και όταν η στένωση της κύριας αρτηρίας του πέους είναι 70%. Όταν όμως αυτή φτάσει ή υπερβεί το 90%, δεν υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να περάσει το αίμα και να επιτευχθεί ικανοποιητική στύση.
Τα στεντ έχουν χρησιμοποιηθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες σε εκατομμύρια ανθρώπους με στενώσεις των αρτηριών της καρδιάς – και τώρα, αρχίζουν να βρίσκουν πρόσβαση και στη βουβωνική χώρα.
Τα στεντ που χρησιμοποιούνται για την στυτική δυσλειτουργία έχουν μέγεθος 1 έως 3 χιλιοστά, αναλόγως με το μέγεθος της αρτηρίας του πέους.
Όπως εξηγεί ο δρ NickOssei-Gerning από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουαλίας, στο Κάρντιφ, ο οποίος πραγματοποίησε την εμφύτευση, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για την χρήση στεντ στην στυτική δυσλειτουργία προκλήθηκε από την παρατήρηση πως στο περίπου 30% των ασθενών, καμία από τις υπάρχουσες μεθόδους δεν αποδίδει.


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου