Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Οι "ατραξιόν" της 76ης ΔΕΘ έχουν...ηλεκτρικά κυκλώματα


Ρομποτικές … αράχνες και λουλούδια, ψάρια με ενσωματωμένες κάμερες και όργανα μέτρησης, ένα ρομπότ από τον Πόλεμο των Άστρων, αλλά κι ένα ιδιόμορφο «φραουλόδεντρο» σερβικής κατασκευής, που φορτίζει κινητά και i-pod, θα παρουσιαστούν -μεταξύ άλλων- στην 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Η φετινή έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 ως τις 18 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη και την καινοτομία και ...το δείχνει!
Η παρουσία της καινοτομίας στην έκθεση, την οποία διοργανώνουν οι εταιρίες Helexpo AE και ΔΕΘ ΑΕ, είναι πολλαπλή: τόσο μέσω των 10-15 ρομποτικών κατασκευών, που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του ειδικού εκθεσιακού αφιερώματος «Innovation & Inventions», όσο και μέσω της επίσημης κρατικής συμμετοχής της Σερβίας και της παρουσίασης των βραβευμένων συμμετοχών του διαγωνισμού «Η Ελλάδα καινοτομεί» της EFG Eurobank και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών
(ΣΕΒ).

Το περίπτερο 13 της ΔΕΘ θα μοιάζει να βρίσκεται στο μέλλον και οι επισκέπτες του θα βρεθούν προ μεγάλων εκπλήξεων, όχι μόνο στη ...γη, αλλά και στον αέρα και στο ...νερό! Εκεί, σε χώρο 80 τετραγωνικών, στο πλαίσιο του αφιερώματος "Innovation & Inventions", που τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- το ρομπότ αράχνη. 
Αράχνη … διασώστης
Το ρομπότ, που αναγνωρίζει χρώματα, αντικείμενα και ανθρώπους, προχωρά με αξιοσημείωτη ομοιότητα με τη φυσική κίνηση μιας αληθινής αράχνης! Το κατασκεύασε ο 41χρονος ιδιωτικός υπάλληλος και ερασιτέχνης δημιουργός ρομπότ Δήμος Αποστολίδης, εμπνευστής και της Ελληνικής Πύλης Ρομποτικής (grobot.gr).
Η Πύλη έχει ως μέλη ερασιτέχνες κατασκευαστές, οι οποίοι -σύμφωνα με τον Δήμο- δεν χρειάζεται να διαθέτουν πτυχίο ηλεκτρονικού (όπως ο ίδιος) ή μηχανικού, για να κατασκευάσουν ένα ρομπότ, αφού δίνονται σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες!
Η τηλεχειριζόμενη «αράχνη», βάρους 4,5 κιλών και διαμέτρου περίπου 80 εκατοστών, διαθέτει συνολικά 18 αρθρώσεις. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμος, ο «κωδικός» της αράχνης, η οποία τροφοδοτείται με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και έχει αυτονομία περίπου μισής ώρας σε πλήρη κίνηση, έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτή διαθέτει πλέον πολλές δεξιότητες.
«Μελλοντικά», προσθέτει, «η αράχνη μπορεί να σώζει ακόμη και ανθρώπους, καθώς έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει σε δυσπρόσιτα μέρη και διαθέτει κάμερα 5 MP (μεγαπίξελ) και μικρόφωνα, ώστε να δίνει οπτικά και ηχητικά δεδομένα», πχ, για την κατάσταση εγκλωβισμένων ατόμων. Ο Δήμος εργάζεται τώρα πάνω στην αύξηση της ενεργειακής της αυτονομίας. 
Ένα ρομποτικό λουλούδι που μυρίζει
Στη διάρκεια της ΔΕΘ, στο περίπτερο 13 θα «φυτρώσει» κι ένα περίεργο λουλούδι. Μπορεί να μυρίζει όμορφα, αλλά δεν είναι αληθινό! Είναι κι αυτό ρομπότ. Μια κατασκευή επίσης του Δήμου Αποστολίδη. Όταν κάποιος το πλησιάζει, το λουλούδι, που έχει ενσωματωμένους τρεις αισθητήρες, γέρνει προς το μέρος του.
Όταν επιχειρήσει να το αγγίξει, κλείνει αυτομάτως τα πέταλά του! Το λουλούδι, που βρίσκεται μέσα σε γλάστρα, είναι ενεργειακά αυτόνομο (με μπαταρία) και δεν διαθέτει καλώδια ρεύματος. 
Ο Πόλεμος των Άστρων και το ιπτάμενο ρομπότ
Μπορεί να μην θυμούνται όλοι το όνομά του, αλλά σίγουρα γνωρίζουν τον ίδιο: ο λόγος για τον R2 D2 (Αρ του Ντι του), το γνωστό γαλανόλευκο ρομπότ, που είχε βασικό ρόλο και στις έξι ταινίες του «Πολέμου των Άστρων».
Οι επισκέπτες της ΔΕΘ θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όχι το ίδιο το ρομπότ, που πρωταγωνίστησε στον κινηματογράφο, αλλά ένα πιστό αντίγραφό του, που έχει κατασκευαστεί από τον 40χρονο Μανόλη Φραγκόπουλο, με τρόπο ώστε να διαθέτει ακριβώς όσες ιδιότητες επιδεικνύει ο «Αρ του Ντι του» στις ταινίες του Χόλιγουντ!
Κι αν το γνωστό ρομπότ πατάει γερά στη γη, τα δύο ρομποτικά ψάρια, που κατασκεύασε ο ιδιωτικός υπάλληλος Νίκος Καραβάς και επίσης θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ, προτιμούν αυτονόητα το νερό!
Τα ψάρια, που κινούνται ακριβώς όπως τα αληθινά, είναι αυτόνομα, διαθέτουν κάμερες και όπως διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμος, μπορούν να ενσωματώσουν όργανα μέτρησης για την ποιότητα του νερού. «Κι αυτά τα ψάρια μπορούν να πάνε σε δυσπρόσιτα μέρη, οπότε μελλοντικά μπορεί να αποδειχτούν πολύ χρήσιμα», σημειώνει ο Δήμος.
Ρομπότ σε γη και νερό... Δεν θα μπορούσε να λείπει ο αέρας! Στην έκθεση θα παρουσιαστεί (αν και δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα πετάξει, καθώς η πτήση του απαιτεί πολύ μεγάλο ελεύθερο χώρο) και το ρομποτικό εναέριο όχημα UAV, το οποίο εξελίχθηκε με βάση μια προϋπάρχουσα αμερικανική τεχνολογία και κινείται με τέσσερις έλικες (μοιάζει με σταυρό, που σε κάθε γωνία του έχει έναν έλικα).
Το UAV, που διαθέτει Σύστημα Γεωγραφικού Εντοπισμού (GPS), ηλεκτρονικές πυξίδες και αυτόματο πιλότο, μπορεί -μέσω του Google Earth- να απογειωθεί από ένα σημείο και να κινηθεί μόνο του προς κάποιο άλλο. «Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιτηρεί δασικές περιοχές και να ειδοποιεί (μέσω των καμερών που διαθέτει) σε περίπτωση πυρκαγιάς», σημειώνει ο Δήμος.
Φραουλόδεντρο-φορτιστής από τη Σερβία
Η τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ, η Σερβία, έχει τη δική της συμβολή στην καινοτομία που παρουσιάζεται στην Έκθεση, μέσω της βραβευμένης εφεύρεσης ενός πιτσιρικά!
Πρόκειται για το «Strawberry Tree» (Φραουλόδεντρο) του 22χρονου σήμερα (17 ετών, όταν το επινόησε) Μίλος Μιλισάβλιεβιτς (Milos Milisavljevic): έναν δημόσιο φορτιστή κινητών τηλεφώνων και συσκευών τύπου "i-pοd", που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια.
Η εφεύρεση του Μίλος, που βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέτος, έχει ήδη εγκατασταθεί στο κέντρο της συνοικίας Ομπρένοβατς (Obrenovac), στο Βελιγράδι!
Μόνο στις πρώτες 40 ημέρες της λειτουργίας του έγιναν περισσότερες από 10.000 φορτίσεις συσκευών, διάρκειας 10-15 λεπτών έκαστη! Αν και πολύ νεαρός, ο Μίλος έχει ήδη ιδρύσει τη δική του, μη κυβερνητική οργάνωση, με την επωνυμία «Strawberry Energy» (Στρόουμπερι Ενερτζι), η οποία έχει ως στόχο την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ευαισθητοποίηση των νέων.
Το δέντρο του Μίλος ουδόλως μοιάζει να παράγει φράουλες. Γιατί λοιπόν ονομάζεται έτσι; «Οι φράουλες είναι το πρώτο φρούτο της άνοιξης. Αυτό αντιπροσωπεύει την καινοτομία, την ηγεσία», έχει εξηγήσει ο ίδιος.
Ο νεαρός Σέρβος, που σπουδάζει ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, πραγματοποιεί τώρα επαφές με τις τοπικές αρχές της Σερβίας, σε μια προσπάθεια να τις πείσει να εγκαταστήσουν περισσότερα «δέντρα», αλλά το κίνητρό του δεν είναι το χρήμα και το κέρδος: «Η ενέργεια από τον ήλιο είναι δωρεάν. Θα ήταν ανήθικο να χρεώνεις τους ανθρώπους για αυτή», έχει δηλώσει.
Το δέντρο του Μίλος θα παρουσιαστεί έξι φορές στη διάρκεια της ΔΕΘ, από το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη. Οι παρουσιάσεις θα γίνονται κάθε απόγευμα, στις 5 στο Περίπτερο 12. 
Καύσιμο από το τηγάνι και υλικό που καθαρίζει το νερό απ΄το αρσενικό
Στη φετινή ΔΕΘ θα παρουσιαστούν ακόμη οι τέσσερις πρόσφατα βραβευμένες εφευρέσεις του διαγωνισμού «Η Ελλάδα καινοτομεί». Μεταξύ αυτών, οι δύο προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για το «AquAsZero», που αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ και είναι ένα κοκκώδες στερεό υλικό, ικανό να απομακρύνει το αρσενικό (τρισθενές και πεντασθενές) από το πόσιμο νερό, με χαμηλό κόστος και υψηλή αποτελεσματικότητα.
Επίσης, για την εφεύρεση των επιστημόνων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία επιτρέπει την παραγωγή βιοντίζελ δεύτερης γενιάς από χρησιμοποιημένα τηγανόλαδα, μέσα από την επαναστατική τεχνολογία της υδρογονοεπεξεργασίας τους.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία εκτιμάται ότι έχει ... πεδίο δόξης λαμπρό, καθώς η αξιοποίηση των διαθέσιμων ποσοτήτων τηγανελαίου στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει το 10% των αναγκών παραγωγής βιοντίζελ, που τίθενται ως στόχος για το 2020, βάσει της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.
"Ντεμπούτο" και δοκιμές παιχνιδιών e-gaming
Στο δε αφιέρωμα E-GAMING HIGH-TECH θα πραγματοποιηθούν πρώτες παρουσιάσεις και δοκιμές ηλεκτρονικών παιχνιδιών της σεζόν 2011-2012 ((Pro- Evolution Soccer 2012, FIFA 2012, κ.α.), καθώς και τουρνουά παιχνιδιών και διαγωνισμοί με διαδραστική συμμετοχή παικτών και επισκεπτών, τα οποία διοργανώνει η HELEXPO, σε συνεργασία με την εταιρία «Reload Entertainment».
Υγραεριοκίνηση, μεταχειρισμένα ΙΧ και λιγότερες κρατικές συμμετοχές
Η 76η ΔΕΘ δεν ποντάρει μόνο στην καινοτομία, αλλά προσαρμόζει και τα εκθεσιακά αφιερώματά της στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ξεκινώντας από το αυτοκίνητο, στο θεματικό αφιέρωμα «AUTOLAND» εισάγει για πρώτη φορά ένα ειδικό σαλόνι, το «Car & Gas», στο οποίο θα συμμετάσχουν εταιρίες εμπορίας και εγκατάστασης συστημάτων υγραεριοκίνησης.
Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες της 76ης ΔΕΘ να έρθουν σε επαφή με τις τεχνολογίες και τους τρόπους αξιοποίησης νέων πιο οικονομικών και πιο οικολογικών καυσίμων.
Η AUTOLAND περιλαμβάνει ακόμη σαλόνι μεταχειρισμένων ΙΧ με δελεαστικές τιμές, επαγγελματικών οχημάτων από δεύτερο χέρι, μοτοσικλετών, σκαφών και τροχόσπιτων, χωρίς βέβαια να λείπουν τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, αξεσουάρ και ανταλλακτικών.
Απότοκο της κρίσης φαίνεται ότι είναι εξάλλου οι μειωμένες κρατικές συμμετοχές, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- ζητήθηκε από τους δημόσιους οργανισμούς και εταιρείες να περιορίσουν τη συμμετοχή τους, ώστε να εξοικονομηθούν οικονομικοί πόροι.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO AE, Πάρις Μαυρίδης, η κρατική συμμετοχή στη φετινή ΔΕΘ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 6%-7% φέτος, έναντι 18% πέρυσι, διαψεύδοντας όσους κάνουν λόγο για κρατικοδίαιτη διοργάνωση. 
Θα μοιραστούν δωρεάν 10.000 παιχνίδια!
Οι λιλιπούτειοι επισκέπτες της ΔΕΘ θα φύγουν από την έκθεση με δώρα! Πάνω από 10.000 παιχνίδια θα μοιραστούν στους μικρούς επισκέπτες της PLAYLAND, η οποία φιλοξενείται στο περίπτερο 17 και θα είναι αφιερωμένη στα σπορ, καθώς και στη δημιουργική απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.
Στο πλαίσιο αυτό θα περιέχει αφιέρωμα σε Ολυμπιακά αθλήματα, δημιουργικά εργαστήρια, κεντρική σκηνή με συνεχόμενο πρόγραμμα θεατρικών και άλλων εκδηλώσεων, ακόμη και ένα μικρό λούνα-παρκ.
Μεγάλες συναυλίες με εισιτήριο ...4 ευρώ!
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, χρήματα για συναυλίες σε πολλούς Έλληνες δεν περισσεύουν πια. Στη ΔΕΘ, όμως, δίνεται η δυνατότητα για φθηνή διασκέδαση! Με το εισιτήριο των 4 ευρώ, που πληρώνουν για την επίσκεψη στα περίπτερα, οι επισκέπτες θα μπορούν, στο πλαίσιο του Disc Festival, να παρακολουθήσουν συναυλίες των: Κωστή Μαραβάγια- Πάνου Μουζουράκη (15/9, 21.30), Λαυρέντη Μαχαιρίτσα-Γιάννη Ζουγανέλη- Δημήτρη Σταρόβα- Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου- Ζίνας Αρβανιτίδη (16/9, 21.30), Χρίστου Νικολόπουλου- Γεράσιμου Ανδρεάτου, Μελίνας Ασλανίδου- Γιώτας Νέγκα (17/9,21.30) και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου (8/9, 21.30).
Όλες οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στον υπαίθριο χώρο του "τόξου' της ΔΕΘ (απέναντι από τη ΧΑΝΘ).
Επιστροφή στη φύση φέρνει η κρίση
Η κρίση στρέφει ολοένα και περισσότερους άνεργους νέους στη γεωργία, ενώ πολλοί Έλληνες αποκτούν πλέον τα δικά τους «μίνι» μποστάνια, ώστε να έχουν βιολογικά και φθηνά φρούτα και λαχανικά.
Καταγράφοντας τη στροφή, η ΔΕΘ διοργανώνει το θεματικό αφιέρωμα FARMA FAIR, μέσα στο οποίο θα λειτουργούν -μεταξύ άλλων- «μινιατούρες» ελαιοτριβείου (το λάδι που θα παραχθεί θα μοιραστεί στους επισκέπτες), οινοποιείου (που θα κερνάει παραδοσιακό τσίπουρο) και τυροκομείου, ενώ θα παρουσιάζονται καινοτόμες καλλιέργειες (όπως αυτή των σαλιγκαριών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου