Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Εκατοντάδες επιφανή ονόματα σε λίστα θανάτου. Στο φως τα «ένοχα» μυστικά του Καντάφι


Η βεβιασμένη έξοδος Καντάφι από την εξουσία και η άρον άρον διαφυγή του από τη χώρα άφησε πίσω της έναν τεράστιο όγκο από ντοκουμέντα που έχουν να δουν το φως της δημοσιότητας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, μόνο λίγοι προνομιούχοι είχαν πρόσβαση στο τεράστιο σύμπλεγμα  των κτιρίων του στην Τρίπολη, εκεί όπου είχαν την «έδρα» τους όλες οι στρατιωτικές μυστικές πληροφορίες. Ένα από αυτά τα κτίρια καταστράφηκε ολοσχερώς από αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ, ωστόσο τα υπόλοιπα παραμένουν ανέπαφα. Σε ένα από αυτά την Τετάρτη βρέθηκαν διασκορπισμένα εδώ κι εκεί ψιλοκομμένα κατεστραμμένα έγγραφα, αλλά οι αρχειοθήκες είχαν ακόμη στο ενεργητικό τους πολύ πλούσιο υλικό από ευανάγνωστα πολύτιμα έγγραφα.

Κάποια από αυτά υπαινίσσονται το «σβήσιμο» από το χάρτη επιφανών προσώπων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν το κείμενο έχει μεταφορική έννοια που αυτό ερμηνεύεται ως το να σβηστούν αυτά τα ονόματα από τον υπολογιστή ή όντως υποδηλώνεται μέσα στις σελίδες αυτές κάτι πιο… σκοτεινό.

Το απρόσιτο «ιερό» κτίριο ωστόσο, ανήκει στον Abdullah al-Senussi, έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί πολλάκις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Εδώ, τα έγγραφα καταγράφουν σε λίστα εκατοντάδες ονόματα, μαζί με τους φουσκωμένους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ένας φάκελος μάλιστα, φέρει τον τίτλο «Οι ομάδες των αδέσποτων σκύλων», μέσα στον οποίο αναφέρονται διάφοροι πολιτικοί ακτιβιστές, πολλοί από τους οποίους κρατούνται εδώ και δεκαετίες.

Τα μυστικά του καθεστώτος επί Καντάφι παρόλα αυτά δεν περιορίζονται στα συγκροτήματα αυτά. Η αιφνίδια αποχώρηση του Λίβυου ηγέτη οδήγησε και στο άνοιγμα αρχείων της περιβόητης φυλακής Abu Salim, φέρνοντας στο προσκήνιο τη θρυλική σφαγή του 1996 που άφησε πίσω της τουλάχιστον 1.200 πολιτικούς κρατούμενους νεκρούς, τα πτώματα των οποίων δεν βρέθηκαν ποτέ.

«Το πιο σημαντικό είναι αυτά τα αρχεία να δουν το φως της δημοσιότητας και να παρουσιαστούν από ερευνητές και δικηγόρους στο δικαστήριο, έτσι ώστε ο κόσμος να μάθει τα γεγονότα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο δικηγόρος Saleh Marghani.

Πηγή: CNN


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου