Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ευθείες απειλές της Άγκυρας κατά της Κύπρου για την ΑΟΖ


Απροκάλυπτα, πλέον, απειλεί η Άγκυρα την Λευκωσία, ακόμη και με την αποστολή του στόλου της, στην περίπτωση που η κυβέρνηση Χριστόφια προχωρήσει στην εκμετάλλευση στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Σε μια κυνικότατη ανακοίνωση, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Egemen Bagis, υπενθύμισε πως ο τουρκικός στόλος και ο στρατός έχουν εκπαιδευτεί προκειμένου να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προκλήσεις και πρόσθεσε: «Αυτές οι έρευνες για τις εξορύξεις στη θαλάσσια περιοχή που δεν τους ανήκει είναι παράνομη. Η Τουρκία θα αξιοποιήσει κάθε δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο, για να κάνει αυτό που πρέπει. Αντιλαμβάνονται (σ.σ. οι Κύπριοι) τη σοβαρότητα της Τουρκίας. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, όλες μπορεί να ληφθούν υπ’ όψιν».

Η απροκάλυπτη εκστόμιση αυτής της απειλής έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά και το νέο ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, με την απόφαση της Άγκυρας να απελάσει τον Ισραηλινό πρέσβη από την χώρα.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα πως η τουρκική διπλωματία συνδέει τις εξελίξεις στις σχέσεις της με το Ισραήλ και με την Κύπρο, ύστερα από την απόφαση Τελ Αβίβ – Λευκωσίας να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων εντός της ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι οι Η.Π.Α., η Ρωσία και η Ε.Ε., με επίσημες ανακοινώσεις τους έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν στο ακέραιο τις αποφάσεις της Λευκωσίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Επιμέλεια: Χρήστος Παναγόπουλος



zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου