Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις κατέθεσαν εξαγωγικά πλάνα για «άριστα»

Πάνω από εννέα στις δέκα επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης, που κατέθεσαν εξαγωγικά πλάνα προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα» του υπουργείου Ανάπτυξης, πέρασαν τις εξετάσεις και είδαν τα σχέδιά τους να εγκρίνονται από τον αρμόδιο φορέα, όπως προκύπτει από ανάλυση του Ινστιτούτου Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Συγκεκριμένα, στην περιφέρεια Κ.Μακεδονίας απορρίφθηκε μόλις το 6,5% των σχεδίων, ενώ τα...
ποσοστά επιτυχίας στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τη Δ.Μακεδονία διαμορφώθηκαν στο 95,7% και το 97,5% αντίστοιχα.

Ο ΣΕΒΕ εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για τους ταχύτατους ρυθμούς, με τους οποίους ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων από τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΦΕΠΑΕ), την οποία χαρακτηρίζει πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα.


Αναλυτικότερα, με βάση τη μελέτη του Ινστιτούτου, στην περιφέρεια Αττικής υποβλήθηκαν πάνω από τις μισές προτάσεις για το πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο (51% ή 423 προτάσεις) και ακολουθεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 213 επιχειρηματικά σχέδια (26%).


«Μεγάλο χάσμα υπάρχει μεταξύ των δύο περιφερειών στην ποιότητα των κατατεθέντων εξαγωγικών πλάνων, καθώς στην Κ.Μακεδονία απορρίφθηκε μόλις το 6,5% των σχεδίων, ενώ αντίστοιχα στην Αττική το 12%, ποσοστό δηλαδή σχεδόν διπλάσιο», υπογραμμίζει ο ΣΕΒΕ.


Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας της περιοχής δείχνουν κατά τον ΣΕΒΕ τη δυναμική της Β. Ελλάδας σε εξαγωγικό επίπεδο, η οποία αποδεικνύεται άλλωστε και από το γεγονός ότι «το 2010 οι εξαγωγές της Κ.Μακεδονίας συνεισέφεραν 10,2% στο ΑΕΠ της περιφέρειας, ποσοστό αυξημένο κατά 0,4% σε σχέση με το 2009, ενώ αντίστοιχα οι εξαγωγές της Αττικής στο ΑΕΠ της περιφέρειας αντιστοιχούν στο 8%».


Επιμέλεια: Μαρία Αντωνοπούλου  zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου