Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ασθενείς οι χρήστες ναρκωτικών


Ασθενείς οι χρήστες ναρκωτικών
Ως ασθενείς και όχι ως εγκληματίες θα αντιμετωπίζονται πλέον οι χρήστες ναρκωτικών από τη Δικαιοσύνη, η οποία αντίθετα θα επιφυλάσσει βαρύ πέλεκυ για τους εμπόρους του λευκού θανάτου, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στροφή... στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών επιχειρεί η πολιτεία προχωρώντας στην αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα, με νομοσχέδιο το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Αντίθετα, το νομοσχέδιο που πέρασε την Τρίτη από το υπουργικό συμβούλιο και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση σκληραίνει τη στάση απέναντι στους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών κάνοντας αυστηρότερη την ποινική τους μεταχείριση. Με γνώμονα ότι οι χρήστες είναι ασθενείς και όχι εγκληματίες, το νομοσχέδιο επιβάλλει τη σκληρότερη τιμωρία για τους εμπόρους και εισάγει διαβαθμίσεις στη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Με το νέο σχέδιο νόμου η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την αποκλειστική χρήση του χρήστη δεν τιμωρείται. Τιμωρείται, όμως, με κράτηση μέχρι τρεις μήνες και πρόστιμο μέχρι 1.000 ευρώ όποιος καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό που δικαιολογείται μόνο για ατομική του χρήση και με έξι μήνες και πρόστιμο μέχρι 2.000 ευρώ όποιος κάνει χρήση σε δημόσιο χώρο.

Ηπιότερη ποινική μεταχείριση, που θα τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος, θα έχουν οι χρήστες για το γνωστό «κέρασμα» (διακίνηση μικροποσότητας ναρκωτικών). Αντίθετα, αυξημένες ποινές, από 10 έως 20 χρόνια, θα αντιμετωπίζουν υπάλληλοι, φύλακες σωφρονιστικών καταστημάτων, γιατροί που διακινούν ναρκωτικά αλλά και όταν ο τόπος διακίνησης αφορά χώρους όπως σχολεία ή όταν οι δράστες είναι υπότροποι. Μέχρι και ισόβια κάθειρξη θα επιβάλλεται στους εμπόρους ναρκωτικών που δρουν κατ' επάγγελμα και δεν θα μπορούν πλέον να επικαλούνται ότι οι ίδιοι είναι χρήστες ώστε να τυγχάνουν ελαφρύτερης ποινικής αντιμετώπισης.

Ο τρόπος διάγνωσης της εξάρτησης δεν θα επαφίεται πλέον μόνο στην ιατρική γνωμάτευση, που μέχρι σήμερα ήταν διαβλητό αποδεικτικό μέσο και προϊόν συναλλαγής (των εγκληματιών με γιατρούς και πραγματογνώμονες), αλλά θα συνεκτιμώνται και άλλα στοιχεία, όπως βεβαιώσεις του διευθυντή των φυλακών, η συμμετοχή του κατηγορουμένου σε θεραπευτικά προγράμματα κ.λπ.

Το δικαστήριο θα είναι εκείνο που θα αναλαμβάνει τον ρόλο να αποκωδικοποιεί μέσα από την προσωπικότητα του κατηγορουμένου εάν τα ναρκωτικά αφορούν την αποκλειστική χρήση του δράστη. Ειδικότερα, σε κάθε φάση της ποινικής διαδικασίας παρέχεται η δυνατότητα να διαταχθεί ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη, είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από αίτημα του κατηγορουμένου, προκειμένου να καθοριστεί αν πράγματι υπάρχει εξάρτηση, όπως επίσης και το είδος (σωματική ή ψυχική) και η βαρύτητα αυτής (χρόνος, εξαρτησιογόνα ουσία, απαιτούμενη ημερήσια δόση).

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε χθες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, η χώρα μας έχει τα μικρότερα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών, ωστόσο διατηρεί το θλιβερό προνόμιο της πρωτιάς στους θανάτους - περίπου 300 χρήστες κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή, περίπου το 40% των κρατουμένων στις φυλακές σχετίζεται με υποθέσεις που άμεσα αφορούν ναρκωτικά. Παράλληλα, αναμένεται να εισαχθεί και πρόγραμμα απεξάρτησης για κρατούμενους στις φυλακές.



esspressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου