Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Παπανδρέου: Πολεμάμε για τις συντάξεις και τους μισθούς του Οκτωβρίου


Παπανδρέου: Πολεμάμε για τις συντάξεις και τους μισθούς του Οκτωβρίου
Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη ΔΕΘ η οποία κράτησε 2 ώρες και 40 λεπτά.
"Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου θα ανακουφίσουν τον λαό και γιαυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμοστεί η συμφωνία. Και γιαυτό θα πάρουμε όποια απόφαση χρειαστεί. Προτιμώ να χάσουμε όλοι κάτι, παρά όλοι τα πάντα", είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως "Τίποτα δεν μας χαρίστηκε σε αυτήν την πορεία. Τώρα λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις και γιαυτό τίποτα δεν μας συγχωρείται. Μπορεί να κάνουμε λάθη υπό την πίεση του χρόνου και η διοίκηση να μην προχωρά το ίδιο γοργά, να μην βοηθά το διεθνές περιβάλλον, να αντιστέκονται οι συντεχνίες, αλλά πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι παρά τις δυσκολίες έχουμε κάνει πρωτοφανή βήματα", ενώ προσέθεσε ότι "Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας βάλει σε κίνδυνο κατάρρευσης. Κανείς να μην αμφισβητήσει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε την προσπάθεια αυτή στη μέση. Είμαστε τόσο κοντά στο να αλλάξουμε οριστικά σελίδα."



Όσο για τους στόχους το επόμενο διάστημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: "Ο στόχος μας είναι να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2012 και αυτό θα δώσει μεγάλη σιγουριά. Κανείς δεν θα μας στερήσει αυτήν την προοπτική".


"Αν είχαμε πόλεμο και λέγαμε χρειαζόμαστε χρήματα για όπλα, ε, παρόμοια είναι η κατάσταση"

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είπε: "Με μια μικρή προσπάθεια είμαστε στο δρόμο πρωτογενών πλεονασμάτων. Είναι η πρώτη προϋπόθεση και μας θωρακίζει. Βεβαίως υπάρχουν αστοχίες και ελλείψεις. Όπως ο φορολογικός μηχανισμός, που παρά τους νόμους που ψηφίζουμε, δεν λειτουργεί σωστά.. Τι να κάνει η κυβέρνηση; Να πατήσει ένα κουμπί;. Δεν είναι ευχάριστο να παίρνουμε νέα μέτρα, αλλά στόχος μας είναι να είναι δίκαια τα μέτρα και τα διορθωτικά μέτρα έχουν πατριωτική σημασία για τη σταθεροποίηση της χώρας. Αν είχαμε πόλεμο και λέγαμε χρειαζόμαστε χρήματα για όπλα, ε, παρόμοια είναι η κατάσταση. Με αυτά τα μέτρα πιστεύω θα έχουμε θετικές εξελίξεις".

"Αν δεν τηρήσουμε τους στόχους μας η φημολογία για έξοδο από το ευρώ θα φουντώσει"

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως τα τελευταία μέτρα επαρκούν για για το 2011 και για το 2012.

Για τα δημοσιεύματα που θέλουν τη Γερμανία να εξετάζει την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: "Έχουμε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένους στόχους και αυτό το πρόγραμμα πρέπει να τηρήσουμε. Εάν δεν τους τηρήσουμε όλη αυτή η φημολογία θα φουντώσει. Αλλού υπάρχει βάση, αλλού όχι. Υπάρχουν βεβαίως και συμφέροντα. Αλλά δίνουμε μάχες και τις έχουμε κερδίσει, γιατί δείχνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους στόχους μας. Έχουμε δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας, αλλά θα κλειδώσουμε αυτήν τη συμφωνία και τότε αυτά τα σενάρια θα σβήσουν".

"Άρση μονιμότητας στο δημόσιο μόνο με συνταγματική αναθεώρηση"

Για ενιαίο μισθολόγιο και όχι μαζικές απολύσεις έκανε λόγο ο κ. Παπανδρέου όσον αφορά του δημοσίους υπαλλήλους.

"Ούτε μαζικές απολύσεις, ούτε στο μισό πάει ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων. Πάμε στο ενιαίο μισθολόγιο. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Δεν έχει το φόβο της απόλυσης -τουλάχιστον σήμερα- ο στενός δημόσιος τομέας. Αλλά έχει ήδη μειωθεί ο δημόσιος τομέας. Στα δύο χρόνια αυτά, υπάρχει μείωση κατά 100.000 στο προσωπικό του δημόσιου τομέα", τόνισε.

Σε ερώτηση αν θα προτείνει άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο στη συνταγματική αναθεώρηση, απάντησε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού στο τι θα συζητήσουμε».



"Δοκίμασα για ευρύτερη συναίνεση αλλά δεν είδα ανταπόκριση"

Σε ερώτηση για το αν θα καλέσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, να συγκυβερνήσει, ο κ. Παπανδρέου είπε: "Εγώ δοκίμασα και συνεχίζω να δοκιμάζω για ευρύτερες συναινέσεις, αλλά δεν είδα ανταπόκριση. Μια παράταξη που έχει τεράστιες ευθύνες δεν βάζει πλάτη. Η ηγεσία της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης δικής της κυβέρνησης. Μακάρι και τώρα να αλλάξει. Δοκιμάσαμε αλλά δεν ήταν ώριμοι για συγκυβέρνηση. Αλλά δεν μιλάμε για εκλογές."

"Θα φορολογούνται τα χρήματα σε λογαριασμούς στην Ελβετία"

Όσο για τις καταθέσει που έχουν βγει εκτός Ελλάδας ανέφερε: "Όλα τα στοιχεία για τις καταθέσεις στο εξωτερικό ελέγχονται. Δεν είναι παράνομο να βγάλεις χρήματα έξω, είναι παράνομο να μην τα έχεις δηλώσει. Πάμε προς μια συμφωνία, να φορολογούνται τα χρήματα που υπάρχουν σε λογαριασμούς στην Ελβετία, κι ας μην αποκαλύπτονται τα ονόματα των δικαιούχων".

"Η μεγαλύτερη αδικία η φοροδιαφυγή"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε για τη φοροδιαφυγή: "Η φοροδιαφυγή είναι η μεγαλύτερη αδικία. Είναι εύκολο να πει κάποιος: «Αφού δεν πληρώνει ο διπλανός, να μην πληρώσω κι εγώ». Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει πράγματα μέχρι ενός σημείου. Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα των ελλειμμάτων άμεσα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει προβλήματα αν όλοι πουν: «Εγώ δεν πληρώνω».

Το πολιτικό σύστημα εξέθρεψε αυτά τα φαινόμενα. Αλλά όλοι πρέπει να αλλάξουμε. Κάνουμε προσπάθεια για ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα .Έχουμε αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις για το νέο φορολογικό σύστημα. Και να πούμε όλοι στον ελληνικό λαό ότι θα το τηρήσουμε όλοι. Μια τέτοια συναίνεση θα βοηθούσε πάρα πολύ. Ένα σύστημα που θα το υπηρετήσουμε όλοι για να σπάσουμε αυτήν την αδικία και να ξεφύγουμε από τα ελλείμματα".

"Η τρόικα είναι το πρόβλημα; Να την διώξουμε. Αύριο κιόλας. Αυτό είναι  το πρόβλημα;"

Όσο για τον αν "παγώσει" η 6η δόση: "Σκεφθείτε αν πράγματι υπήρχε παύση δανειοδότησης της χώρας μας και υπάρχουν και τα ελλείμματα. Τότε δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τίποτα. Αν φθάσουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τουλάχιστον τους μισθούς και συντάξεις. Για να μπορούμε να στηριχθούμε στα πόδια μας. Η τρόικα είναι το πρόβλημα; Να την διώξουμε. Αύριο κιόλας. Αυτό είναι  το πρόβλημα; Νομίζετε ότι η τρόικα θέλει να αποτύχει η Ελλάδα; Η τρόικα έχει δημιουργήσει όλα τα προβλήματα στην χώρα; Την αδιαφάνεια; Δεν έχει προβλήματα η Ελλάδα; Οι Γερμανοί έχουν τα προβλήματά τους. Είναι μια πραγματικότητα. Αλλά μην μεταφέρουμε εκεί τα προβλήματά μας. Όσο έχουμε ελλείμματα, τόσο αυξάνεται το χρέος. Τελικά, εμείς έχουμε την ευθύνη. Δική μας πατριωτική ευθύνη είναι να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις. Έχουμε ένα άδικο σύστημα κι αυτό το φτιάχνουμε".

"Ναι, βάζουμε κόκκινες γραμμές"

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως υπάρχουν "κόκκινες γραμμές" όπως όταν αναφέρθηκε να αφαιρεθεί το δικαίωμα της ψήφου στις υπερχρεωμένες χώρες για οποιοδήποτε θέμα.


"Αποφύγαμε την καταστροφική χρεωκοπία"

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα απέφυγε τη χρεωκοπία, ο κ. Παπανδρέου εξήγησε: "Αυτό που αποφύγαμε είναι μια καταστροφική χρεοκοπία. Αυτό που γίνεται με το PSI για τα ομόλογα είναι μια οργανωμένη, συμφωνημένη, μείωση του χρέους. Το κάναμε για να μειωθούν τα βάρη και να δώσουμε το μήνυμα στις αγορές ότι το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο και μπορεί κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα".

"Είμαι υπερήφανος για την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ"

Ο ίδιος επισήμανε πως είναι υπερήφανος για την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ επειδή: "στήριξε πολύ δύσκολες αποφάσεις, στηρίζει αυτήν την προσπάθεια και θα συνεχίσει για να βγει η Ελλάδα καθαρή, που να στηρίζεται στα δικά της πλεονεκτήματα και δυνάμεις".

"Δίνουμε αγώνα να πληρώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις του Οκτωβρίου"

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να μην πληρωθούν οι μισθοί τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός είπε: "Αυτόν τον αγώνα δίνουμε. Να μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις".

"Μακάρι να είχαμε μια καλή δημόσια διοίκηση"

Όσο για τις εφορίες που δεν συγκεντρώνουν έσοδα σχολίασε: "Μακάρι να είχαμε μια καλή δημόσια διοίκηση γιατί θα ήταν μοχλός ανάπτυξης. Κάνω έκκληση στη δημόσια διοίκηση. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που έχουμε στην εφαρμογή πολλών πραγμάτων κι όχι μόνο στις εφορίες. Αυτό πρέπει να αλλάξουμε. Έως ότου γίνουν αυτές οι αλλαγές, ναι, θα κάνουμε by pass . Όπως με ορκωτούς λογιστές, όπως θα γίνει για το κυνήγι των μεγαλοφειλετών".

Λίγες ώρες πριν την έναρξη την έναρξη της συνέντευξης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε΄την επιβολή έκτακτης εισφοράς από 4 έως 10 ευρώ ανά τ.μ. σε όλα τα ακίνητα,  που θα αποδίδεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Digitalcrete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου