'Είδος υπό εξαφάνιση: άνθρωποι που να λένε αυτά που εννοούν και στη συνέχεια να κάνουν αυτά που λένε', έγραψε φίλος μου στο Facebook status του πριν λίγες μέρες. Πραγματικά αν το σκεφτείς, πόσες φορές κάνουμε 100% αυτό που λέμε;
Πόσες φορές έχεις συμφωνήσει ότι θα κάνεις κάτι ενώ την ίδια στιγμή ξέρεις ότι δεν θα το κάνεις; Και για πιο λόγο συμβαίνει αυτό; Συνήθως λέμε ναι, όταν δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την σύγκρουση που μπορεί να προκύψει από το όχι.
Άλλες φορές επειδή θέλουμε να γίνουμε αρεστοί ή δεν θέλουμε να ξεχωρίσουμε από την ομάδα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Κάθε φορά που δεν κρατάμε τον λόγο μας το υποσυνείδητό μας καταγράφει ένα μείον στην μεριά του εγκεφάλου μας που λέει 'Αναξιόπιστος'.Και πόσο τελικά μας κοστίζει αυτό το αποτέλεσμα; Το υποσυνείδητό μας λειτούργει 800 φορές πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από το υπόλοιπο μυαλό μας. Κατά συνέπεια, κάθε φορά που δεν κρατάμε τον λόγο μας, έχουμε ακόμα έναν λόγο να νιώθουμε αναξιόπιστοι, να μειώνεται η αυτοπεποίθησή μας και ο αυτοσεβασμός μας. Αυτά σε προσωπικό επίπεδο. Σε κοινωνικό επίπεδο, οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε εμάς, νιώθουν ότι δεν μπορούν να βασίζονται πάνω μας. Οι σχέσεις μας αντί να αναπτύσσονται συρρικνώνουν.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε συμφωνία που κάνουμε είναι μια συμφωνία με τον ίδιο μας τον εαυτό. Το να κρατάμε τον λόγο μας είναι ζωτικής σημασίας για τον τρόπο που βλέπουμε τον ίδιο μας τον εαυτό ανεξάρτητα από το αν έχει γίνει η συμφωνία με τον διευθυντή μας, τον σύντροφο μας, τους φίλους μας ή τα παιδιά μας.
Με ποιόν τρόπο μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι στο να κρατάμε τον λόγο μας;
Πριν κάνεις μια συμφωνία ή πεις ναι, σκέψου καλά αν θα μπορέσεις να την πραγματοποιήσεις. Ακόμα και το πιο μικρό ναι, δεν είσαι αναγκασμένος/η να το πεις. Αν δεν είσαι σίγουρος πες: 'θα μπορούσα να σου απαντήσω αύριο γιατί δεν είμαι 100% σίγουρος ότι θα κρατήσω τον λόγο μου και θέλω να είμαι συνεπείς μαζί σου;' Αν κάποιος σου έδινε αυτή την απάντηση δεν θα κέρδιζε τον σεβασμό σου και την θετική σου απάντηση;
Κατέγραψε όλες τις υποχρεώσεις σου σε ένα μέρος. Έρευνες λένε ότι μια σκέψη μένει στον εγκέφαλο μας για 37 δευτερόλεπτα. Κατά συνέπεια είναι πολύ λογικό να ξεχαστείς. Πάρε ένα καλό σημειωματάριο με ημερολόγιο, χρησιμοποίησε το outlook ή ένα ημερολόγιο τοίχου και δοκίμασε όλους τους πιθανούς τρόπους που μπορεί να σε εξυπηρετούν στο να μην ξεχνάς τις υποχρεώσεις σου. Τα post it είναι καλό να χρησιμοποιούνται έως την στιγμή που καταγράφεις τις υποχρεώσεις σου στο μέρος που έχεις επιλέξει γιατί χάνονται και δεν σε βοηθούν να έχεις την αίσθηση του χρόνου, όπως κάνει ένα ημερολόγιο.
Είναι προτιμότερο να πούμε όχι αν πιστεύουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε τον λόγο μας. Ακόμα και αν πρόκειται για ένα τηλεφώνημα ή ένα mail. Όταν μου λένε, 'θα μου στείλεις εκείνο το άρθρο που μου έλεγες', επειδή γνωρίζω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το θυμηθώ, απαντάω, 'θα μπορούσες να μου στείλεις ένα mail και να μου το ζητήσεις σε παρακαλώ;' Όταν πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο λέω, 'αυτή την εποχή έχω πάρα πολλές υποχρεώσεις θα ήθελες να το συζητήσουμε σε λίγους μήνες;' Όταν πρόκειται για κάτι που δεν με ενδιαφέρει λέω, 'δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ λυπάμαι, πιστεύω ότι δεν μου ταιριάζει κάτι τέτοιο, δεν έχει να κάνει με εσένα, έχει να κάνει με τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα εγώ'. Ανάλογα προσαρμοσμένες αυτές οι απαντήσεις μπορούν να ταιριάξουν σε μια επαγγελματική, φιλική ή ερωτικής φύσης συζήτηση.
Δημιούργησε μια σχέση με έναν σύντροφο υπευθυνότητας. Ζήτα από έναν φίλο να σε ελέγξει για κάτι στο οποίο έχεις δεσμευτεί να κάνεις. Για παράδειγμα, να πηγαίνεις για περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα. Αν δεν το κάνεις, οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες από τα θετικά αποτελέσματα όπως για παράδειγμα να δώσεις 100 ευρώ. Το μυαλό μας λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Την στιγμή που θα δεσμευτείς σε κάποιον άλλον και θα 'πληρώσεις' αν δεν κρατήσεις την δέσμευσή σου, ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα αλλάζει, συνειδητά και υποσυνείδητα. Δοκίμασέ το και θα δεις, τα αποτελέσματα θα σε εντυπωσιάσουν.
Τι θα έλεγες να κάνεις το τεστ και να διαλέξεις τα επίθετα που σε χαρακτηρίζουν:
- Αναξιόπιστος /η, με μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό
- Αξιόπιστος /η, γεμάτος / η αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό
Ο λόγος σου… 'σπαθί' λοιπόν;
Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας
Ιδρύτρια UniquenessDevelopmentGroup.com
iatronet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου