Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΔΕΚ, ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ



Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, συναντήθηκε σήμερα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος. Μετά τη συνάντηση, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση από τον Πρόεδρο, για την πορεία του Κυπριακού, για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο Κυπριακός λαός.
Συνεχίζουμε από κοινού, Ελλάδα και Κύπρος, την προσπάθεια που κάνουμε εδώ και 37 χρόνια, να υπάρξει μια λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών συνθηκών, παρότι βέβαια υπάρχει μια επιθετικότητα από την Τουρκία, αυτή την περίοδο.
Τα οικονομικά ζητήματα και η εκμετάλλευση φυσικού αερίου από πλευράς της Κύπρου δημιουργούν οικονομικές συμμαχίες που, κατά την εκτίμησή μας, θα δρομολογήσουν θετικές εξελίξεις στο όλο πρόβλημα.
Ίσως είναι μια διαφορετική προσέγγιση, που όμως είναι υπαρκτή και δίνει ελπίδες. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι θα περιοριστούμε μόνον εκεί, χωρίς να ενεργοποιούμε και όλες τις άλλες διαδικασίες, και σε ευρωπαϊκό, και σε διεθνές επίπεδο, για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Ευχαριστώ.
Γ. ΟΜΗΡΟΥ: Εξέφρασα τις ευχαριστίες της Κυπριακής Βουλής και ολόκληρου του Κυπριακού λαού στη μόνιμη, σταθερή συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ, στον αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής, για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας.
                        Ενημέρωσα τον αγαπητό φίλο, Μιχάλη Καρχιμάκη, Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τόσο για την στρεψοδικία και οξυνόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας στις απευθείας διαπραγματεύσεις, όσο και για τις τουρκικές απειλές και τις πολεμικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
                        Από κοινού καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουμε στην ίδια γραμμή υπεράσπισης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Και σε ό,τι αφορά το θέμα της πιθανολογούμενης ανεύρεσης υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κοινή είναι η διαπίστωση ότι χρειάζεται μια διαχείριση σώφρων και αποφασιστική, με διαμόρφωση ενός πλαισίου πολιτικής - και όχι μόνον - προστασίας, ακριβώς μέσω της αξιοποίησης αυτής της νέας δυνατότητας που παρέχεται στον Κυπριακό λαό.
                        Μια δυνατότητα, που αφορά Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, το σύνολο του Κυπριακού λαού, όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τερματιστεί η κατοχή και, συνεπώς, οι Τουρκοκύπριοι, ελεύθεροι πια από τα δεσμά της τουρκικής κατοχικής παρουσίας, θα μπορούν, σε συνθήκες αρμονικής συμβίωσης με τους Ελληνοκύπριους, εντός των πλαισίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, να απολαύσουν όλα τα ωφελήματα.
                        Βέβαια, δεν παρέλειψα να εκφράσω την φυσιολογική συμπαράστασή μας στις δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Αλλά είπα στον φίλο, Μιχάλη Καρχιμάκη, ότι ο Ελληνισμός είναι για τα δύσκολα. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, με εθνική συνεννόηση, εθνική ενότητα και αξιοποίηση των αστείρευτων δυνάμεων ολόκληρου του έθνους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου