Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Τον «Κοινωνικό Σύνδεσμο» παρουσίασε ο Φλωρίδηςc




Τη διακήρυξη του Πολιτικού Ομίλου «Κοινωνικός Σύνδεσμος», τον οποίο μετέχουν Πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι, παρουσίασαν στο μουσείο Μπενάκη ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. 
Σύμφωνα με τους ομιλητές, στόχος της κίνησης είναι να απαντηθεί το δίλημμα: «προχωράμε τη χώρα μπροστά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια ή
αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του χτες;».
Παρότι στόχος των ιδρυτών δεν είναι η μετεξέλιξη της κίνησης σε κόμμα, ο Απόστολος Δοξιάδης δεν απέκλεισε τη συνάντηση με ευρύτερες κομματικές δυνάμεις, φορείς και νέα πρόσωπα «τα οποία θα θελήσουν να φτιάξουν κόμμα με βάση αυτό το κοινό όραμα».
Επίσης, ο κ. Δοξιάδης τόνισε ότι η χώρα διέρχεται μια βαθιά «κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση η οποία γίνεται ολοένα και πιο πολιτική εξαιτίας της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να αντιδράσει αποτελεσματικά. Και αυτό γιατί τα πρόσωπα του πολιτικού συστήματος δεν τοποθετούνται με συνέπεια λόγου, πράξης και πολιτικής ιστορίας».
Από την πλευρά του, ο κ. Φλωρίδης άσκησε κριτική στο πολιτικό σύστημα, που θα πρέπει «να αποδεχθεί μια βασική αλήθεια: ότι έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το πώς βρέθηκε η χώρα σ' αυτήν την κατάσταση». Σε αντίθετη περίπτωση, προσέθεσε, θα μετακυλύει τις ευθύνες σε άλλους ή σε συντεχνίες, θεωρώντας ότι είναι το σύνολο της κοινωνίας και άρα φταίνε αυτές, διαχωρίζοντας τη θέση του από την κίνηση των Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου και Ραγκούση.
Επίσης, ο κ. Φλωρίδης υποστήριξε ότι παραιτήθηκε από βουλευτής λόγω της διαφωνίας του με το πολιτικό σύστημα θέλοντας να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογούσε.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας τη Βουλή, ενώ επέκρινε την τακτική που ακολουθεί ο εκάστοτε αρχηγός ενός κόμματος εξουσίας, που με την εκλογή του «κατακτά ολόκληρο το κόμμα, μη δεχόμενος θεσμικά την άλλη άποψη». Όπως τόνισε ο κ. Φλωρίδης, «όταν γίνεται ο αρχηγός Πρωθυπουργός αναλαμβάνει και κατακτά όλη τη χώρα σαν αντικείμενο κυριότητας. Αν είναι φωτισμένη προσωπικότητα, τότε έχει καλώς. Διαφορετικά, δεν υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα για να ανασχέσουν έναν κακό Πρωθυπουργό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου