Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ποια είναι η Θεσσαλονικιά επιχειρηματίας Miss Fena που συνελήφθη για χρέη στο Δημόσιο


  
Ποια είναι η Θεσσαλονικιά επιχειρηματίας Miss Fena που συνελήφθη για χρέη στο Δημόσιο
Σοκ αποτέλεσε για την επιχειρηματική και κοσμική Θεσσαλονίκη η σύλληψη της 62χρονης Φάννυς Κάτσου μιας από τις γνωστότερες ιδιοκτήτριες αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης με την επωνυμία FENA.

Η γυναίκα που μόλις πριν δύο χρόνια είχε ανακηρυχθεί επιχειρηματίας της χρονιάς συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας από το ΣΔΟΕ κατηγορούμενη για μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 596.000 ευρώ και οδηγήθηκε χθες με χειροπέδες στον εισαγγελέα.
Είχε την ατυχία να είναι η πρώτη μεγαλοοφειλέτρια του Δημοσίου που συλλαμβάνεται με την αυτόφωρη διαδικασία, μετά την αλλαγή
της νομοθεσίας και την εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να εντοπιστούν προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ.
Ο πατέρας της είχε βιοτεχνία ρούχων στη Θεσσαλονίκη και όταν ακολούθησε στις αρχές του '70 τον γιατρό σύζυγό της στην Καλαμάτα άνοιξε εκεί δύο καταστήματα ρούχων. Το 1977 η Θεοφανία Κάτσου επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και έφτιαξε στο Ωραιόκαστρο την πρώτη βιοτεχνία με την επωνυμία FENA.
Το επόμενα χρόνια η αλυσίδα γιγαντώθηκε. Απέκτησε κατάστημα στον Φοίνικα, δημιουργήθηκε το FENA Stock και το 2002 άνοιξε το δεύτερο κατάστημα, αυτή τη φορά στην οδό Εγνατία, στο παλιό παπουτσάδικο του «Καρύδα» με την τεράστια φωτιζόμενη γόβα πάνω από την είσοδο.
Στον παλιό κινηματογράφο «Ηλύσια» δημιουργήθηκε το FENA Fresh με πρωτοποριακές βιτρίνες, εμπνευσμένες από πολυκαταστήματα της Ευρώπης, ενώ το 2005 η εταιρεία άνοιξε καταστήματα στο εμπορικό κέντρο στην Πυλαία. Ηταν η χρονιά που οι τζίροι της επιχείρησής της απογειώθηκαν φτάνοτνας τα 52 εκατομμύρια ευρώ.
Ακολούθησαν συνεργασίες με κορυφαίες φίρμες της μόδας (Escada, Betty Barkley, Tommy Hilfiger κ.ά.) και τα πρώτα βήματα στην Αθήνα.
Η ίδια εμφανιζόταν στις κοσμικές στήλες για τη φιλανθρωπική δράση της και είχε βραβευτεί για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο. Μόλις πριν από λίγους μήνες η εταιρεία απασχολούσε περίπου 300 εργαζομένους, κυρίως γυναίκες στις περισσότερες θέσεις ευθύνης.
Παρόλα αυτά η κυρία Κάτσου δεν κατάφερε να αποφύγει οικονομικά ανοίγματα και άστοχες επενδύσεις, κυνηγώντας τον ανταγωνισμό στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας. Η κρίση επέτεινε την πτωτική πορεία, με αποτέλεσμα σήμερα καταστήματα της FENA είτε να έχουν κλείσει, είτε να έχουν αγοραστεί από πιστωτές.
Η σύλληψή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί επιχειρηματίες μιλούν για εξιλαστήριο θύμα.
Αυτό φέρεται να δήλωσε και η ίδια στους ράμπο του ΣΔΟΕ: «Εχω μεγάλη ακίνητη περιουσία και είμαι διατεθειμένη να την παραχωρήσω. Το δήλωσα στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν έλαβα απάντηση. Μόνο το 2010 απέδωσα ΦΠΑ ύψους 3 εκατ. ευρώ. Βρείτε μου άλλη εταιρεία στη Βόρεια Ελλάδα με τέτοια ποσά. Δεν χρωστάω μόνο εγώ» φέρεται να είπε. Η ιδιοκτήτρια της FENA κατηγορήθηκε επίσης πρόσφατα για μη καταβολή ΦΠΑ, για περίοδο όμως κατά την οποία δεν ίσχυε η αυτόφωρη διαδικασία. Τότε, είχε απολογηθεί στον ανακριτή και είχε αφεθεί ελεύθερη.
Η νέα δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία αναφέρει ότι από τον περασμένο Απρίλιο, που η μη καταβολή ΦΠΑ διώκεται με την αυτόφωρη διαδικασία, έχει οφειλές ύψους 596.000 ευρώ. Στο κατώφλι του εισαγγελέα εμφανίστηκε χθες ταραγμένη. Εις βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για μη απόδοση ΦΠΑ σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον α' ειδικό ανακριτή την Πέμπτη.
«Τα Νέα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου