Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Το παρασκήνιο από την ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Φωτογραφίες


Το παρασκήνιο από την ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Φωτογραφίες
Μικρό και ευέλικτο σχήμα ήταν ο αρχικός στόχος και για τη συγκυβέρνηση,  αλλά χάρη στις διαφωνίες των δύο μεγάλων κομμάτων και ύστερα από ατελείωτα «γράψε-σβήσε», έφθασε τελικά να έχει (μαζί με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον νέο υπουργό Επικρατείας- κυβερνητικό εκπρόσωπο που θα ανακοινωθεί αργότερα το όνομά του)  τα 50 μέλη! Ο «εσπευσμένος» χαρακτήρας του σχηματισμού της κυβέρνησης επεφύλασσε πολλά απρόοπτα, χάρη ακριβώς στις διαφωνίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μεταξύ τους και στα «βέτο» που είχαν ανταλλαγεί εκατέρωθεν.
Λόγω επίσης της εμπλοκής που υπήρξε στις διαπραγματεύσεις  μεταξύ των δύο κομμάτων,  λίγο έλειψε να  δοθεί και δεύτερη αναβολή στην ώρα ορκωμοσίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοινώθηκε επισήμως ακριβώς στις 4 μ.μ., την ώρα δηλαδή που είχε ορισθεί η ορκωμοσία!  Όπως λέγεται μάλιστα, εξαιτίας των διπαραγματεύσεων που καθυστέρησαν την όλη διαδικασία, μέχρι τις 4 παρά 20 λεπτά ο Λουκάς Παπαδήμος τηλωφωνούσε ακόμη για να ανακοινώσει τη συμμετοχή τους σε πρόσωπα που επελέγησαν. Στο περιβάλλον του νέου πρωθυπουργού μάλιστα υπήρχε ο φόβος να έρθει κάποιο μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης...  απρόσκλητο στη διαδικασία, επειδή  θα είχαν ξεχάσει να του τηλεφωνήσουν!
Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αλλά δεν ήσαν και λίγοι οι νέοι υπουργοί-υφυπουργοί που έφθασαν περίπου ασθμαίνοντες στο προεδρικό μέγαρο. Υπήρξε μάλιστα και ένα «μπέρδεμα» για το εάν τελικά έφυγε από την κυβέρνηση ο κ. Μπόλαρης ή ο κ. Αηδόνης, λόγω λάθους στην ανακοίνωσητων ονομάτων από ένα ΜΜΕ, αλλά ο πρώτος ήταν τελίκά αυτός που παρέμεινε στην κυβέρνηση και ο δεύτερος αυτός που αποχώρησε.
Από τους πρώτους που έφθασαν πάντως στο προεδρικό μέγαρο ήταν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και νέος υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, ο οποίος προσήλθε στην ορκωμοσία, μαζί με την σύζυγό του και το παιδί του. Στα απρόοπτα της διαδικασίας ήταν και η καθυστέρηση στην ορκωμοσία των υπουργών, επειδήδεν είχαν ετοιμασθεί ακόμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους οι πάπυροι που υπογράφουν μετά την ορκωμοσία τα μέλη της νέας κυβέρνησης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η «αριθμητική ακτινογραφία» της κυβέρνησης. 39 μέλη της προέρχονται ή υποδείχθηκαν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, 6 από τη ΝΔ (με πρόσωπο - έκπληξη της τελευταίας στιγμής τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο) και 4 από τον ΛΑΟΣ, ενώ απομένει ακόμη ένα πρόσωπο, που θα αναλάβει υπουργός.

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου