Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Στην αντεπίθεση η Κίνα για τα φωτοβολταϊκά

Στην αντεπίθεση περνά η κινεζική κυβέρνηση μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ ότι θα προχωρήσει σε έρευνα των καταγγελιών για αθέμιτες πρακτικές εκ μέρους των κινεζικών βιομηχανικών φωτοβολταϊκών, ανακοινώνοντας κι εκείνη με τη σειρά την έναρξη ερευνών για τις επιδοτήσεις των αντίστοιχων αμερικανικών επιχειρήσεων.


Μάλιστα, η κινεζική έρευνα δε θα καλύπτει μόνο τον τομέα των φωτοβολταϊκών, όπως η αντίστοιχη των ΗΠΑ, αλλά θα περιλαμβάνει έρευνα και για προϊόντα αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για έξι συγκεκριμένα έργα σε Μασαχουσέτη, Οχάιο, Ουάσιγκτον, New Jersey και Καλιφόρνια, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.


Σύμφωνα με το υπουργείο, θα διερευνηθούν καταγγελίες ότι η αμερικανική πολιτική όσον αφορά τις επιδοτήσεις στη βιομηχανία ΑΠΕ παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δημιουργώντας εμπόδια στην ανάπτυξη της εγχώριας κινεζικής βιομηχανίας.


Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαϊου, αλλά μπορεί να λάβει παράταση μέχρι τον Αύγουστο εάν κριθεί απαραίτητο.


Σημειώνεται ότι η κίνηση των ΗΠΑ για έρευνα των κινεζικών επιδοτήσεων έρχεται μετά από καταγγελίες της εταιρίας SolarWorld όσον αφορά τις κινεζικές πρακτικές, σύμφωνα με τις οποίες οι κινέζοι κατασκευαστείς φωτοβολταϊκών πάνελ, εξαιτίας αθέμιτων πολιτικών επιδοτήσεων, διαθέτουν τα πάνελ τους στην αγορά των ΗΠΑ σε τιμές κάτω του κόστους.


Μάλιστα, ο πρόεδρος της εταιρίας, Gordon Brinser, έχει επανειλημμένως κάνει λόγο για «αποδεκατισμό» των αμερικανικών εταιριών φ/β πάνελ, εξαιτίας παράνομων επιδοτήσεων των κινεζικών προϊόντων.


Πηγή:energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου