Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Τι προσπαθεί να σου πει το σώμα σου;


Τι κρύβεται πίσω από περίεργα τικ, πόνους και ενοχλητικά συμπτώματα όπως οι κράμπες και το ροχαλητό; Μάθε που οφείλονται συνήθως και τον τρόπο με τον οποίο θα απαλλαγείς οριστικά από αυτά...


1. Τα μάτια σου σε τρώνε; Μήπως έχεις ξηροφθαλμία;

Τι φταίει: Πέρασες όλη την ημέρα πάνω από τον υπολογιστή, κατανάλωσες μεγάλη ποσότητα αλκοόλ ή βρέθηκες σε κρύο και ξηρό περιβάλλον; Οι παραπάνω συνθήκες όπως επίσης και μερικά αντικαταθλιπτικά ή αντισταμινικά φάρμακα μπορούν να κάνουν τα ματάκια σου να "στεγνώσουν".

Λιγότερο πιθανές αιτίες: Χρόνια ξηροφθαλμία ή κάποιο αυτόάνοσο.

Τι να κάνεις;

* Για ήπια ξηροφθαλμία, αγόρασε τεχνητά δάκρυα από το φαρμακείο που θα επαναφέρουν τη φυσιολογική υγρασία στα ματάκια σου

* Αν έχεις ευαισθησία, προσπάθησε να φοράς γυαλιά ηλίου όταν ο άνεμος λυσσομανάει

* Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν καλό θα ήταν να επισκεφτείς το γιατρό σου.


2. Τα χέρια σου ξαφνικά παγώνουν

Τι φταίει; Το άγχος ή φόβος ενεργοποίησε το νευρικό σου σύστημα, προκαλώντας στένωση των αιμοφόρων αγγείων και αναστέλλοντας έτσι την κυκλοφορία στα χέρια. Επίσης, μερικοί άνθρωποι έχουν απλά πιο αργή κυκλοφορία από τους άλλους.

Λιγότερο πιθανές αιτίες: Εάν τα δάχτυλά σου μουδιάζουν και παρουσιάζεται αλλαγή στο χρώμα (γίνονται μπλε ή φωτεινό κόκκινο) τότε ίσως έχεις το φαινόμενο Raynaud, το οποίο μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος προς τα άκρα. Επίσης, τα ψυχρά χέρια μπορεί να είναι αποτέλεσμα πιθανών αντενδείξεων κάποιων φαρμάκων.

Τι να κάνεις;

* Αν υποψιάζεσαι πως το άγχος είναι η αιτία, πάρε βαθιές αναπνοές και ακολούθησε τεχνικές χαλάρωσης για την ενίσχυση της κυκλοφορίας.

* Αν τα χέρια σου γίνονται κρύα χωρίς προφανή λόγο ή αν αυτό συμβαίνει συχνά, μίλα με το γιατρό σου.


3. Αχ αυτές οι κράμπες...


Τι φταίει; Πιθανότατα έκατσες στη ίδια θέση ή στάση για αρκετή ώρα. Αν μάλιστα φορούσες τακούνια, το πιο πιθανό είναι πως τη νύχτα θα υποφέρεις από κράμπες. Η αφυδάτωση ή ηλεκτρολυτική διαταραχή μπορεί επίσης να προκαλέσει σπασμό των μυών

Λιγότερο πιθανές αιτίες: Οι στατίνες, τα αντιεπιληπτικά, τα αντιισταμινικά, τα οιστρογόνα και διάφορα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν μυϊκές κράμπες. Η στένωση των αρτηριών μπορεί επίσης να μειώσει τη ροή του αίματος στα κάτω άκρα, προκαλώντας κράμπες.

Τι να κάνεις;

* Πίνε άφθονα υγρά για να μείνεις ενυδατωμένη και βάλε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε ασβέστιο ηλεκτρολύτες, κάλιο και μαγνήσιο, όπως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, οι μπανάνες, και τα φασόλια.

* Φόρα άνετα παπούτσια με μέτριο τακούνι για να αποφύγεις πόνους ορθοστασίας.

* Μετά από περπάτημα ή άσκηση φρόντισε να κάνεις διατάσεις και να τεντώνεις τα πόδια σου.


4. Ροχαλίζεις σαν τρένο

Τι φταίει; Αν έχεις πάρει αρκετά κιλά το τελευταίο διάστημα, ακόμη κι αν παλαιότερα κοιμόσουν ήσυχα σαν πουλάκι, αυτό ίσως τώρα να έχει αλλάξει. Επίσης, αλλεργίες, στραβό διάφραγμα ή ρινικοί πολύποδες μπορούν να μπλοκάρουν τους αεραγωγούς και να προκαλούν ροχαλητό.

Λιγότερο πιθανή αιτία: Μπορεί να παρουσιάζεις αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια κατάσταση κατά την οποία το ροχαλητό συνοδεύεται από σύντομες διακοπές της αναπνοής.

Τι να κάνεις;

* Καταρχήν αν έχεις πάρει βάρος προσπάθησε να χάσεις μερικά κιλά και κοιμήσου κατά τρόπο ώστε να αναπνέεις ελεύθερα.

* Προμηθεύσου από το φαρμακείο ειδικές ρινικές ταινίες που θα διευκολύνουν την αναπνοή σου.

* Αν το ροχαλητό δε σε αφήνει να κοιμηθείς ξεκούραστα ή ενοχλεί τον σύντροφό σου, συμβουλέψου το γιατρό σου.


5. Τα ούρα σου έχουν γίνει πιο σκούρα

Τι φταίει; Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό, οι χρωστικές ουσίες στα ούρα σου είναι πιο συμπυκνωμένες δίνοντας τους βαθύ κίτρινο χρώμα. Το σκούρο χρώμα των ούρων μπορεί επίσης να σημαίνει ότι έχεις μια ουρολοίμωξη.

Λιγότερο πιθανές αιτίες: Μια κύστη ή λοίμωξη των νεφρών μπορεί επίσης να προκαλέσει πιο σκούρα ούρα, όπως κάποια πέτρα ή άλλα προβλήματα στα νεφρά.

Τι να κάνεις;

*Πίνε περισσότερο νερό. Η ημερήσια συνιστάμενη ποσότητα είναι περίπου 8 ποτήρια νερό.

* Αν παρά ταύτα το χρώμα δεν επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα και αν έχεις πυρετό ή πόνο κατά την ούρηση τότε κλείσε άμεσα ραντεβού στο γιατρό.


6. Τα μάτια σου έγιναν κόκκινα

Τι φταίει; Ένα ξενύχτι ή η πολύωρη εργασία μπροστά από τον υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, στο ασπράδι του ματιού. Επίσης ο καπνός ή η αλλεργία στη σκόνη ή τη γύρη μπορεί επίσης να προκαλέσουν ερυθρότητα στα μάτια.

Λιγότερο πιθανές αιτίες: Ένας τραυματισμός, μια μόλυνση ή μια φλεγμονή μπορούν επίσης να ερεθίσουν τα μάτια σου.

Τι να κάνεις;

* Όταν εργάζεσαι μπροστά στον υπολογιστή, μην ξεχνάς να κάνεις τακτικά διαλείμματα και ασκήσεις χαλάρωσης, όπως έχουμε υποδείξει σε προηγούμενο άρθρο μας.

* Επίσης χρησιμοποίησε τεχνητά δάκρυα για να επαναφέρεις την υγρασία στα ματάκια σου. Προσοχή μόνο στις υπερβολές γιατί η υπερβολική χρήση σταγόνων μπορεί να επιδεινώσει την ερυθρότητα.

* Αν τα συμπτώματα επιμένουν η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο κρίνεται απαραίτητη.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

olagiatingunaika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου