Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Το Άγιον Όρος στις περιόδους Ακμής και Αναγέννησης

Με γλαφυρό και κατανοητό τρόπο αναδείχθηκαν οι πτυχές μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδου στο Άγιον Όρος, στη διάρκεια του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου της Αγιορείτικης Εστίας…
Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν δύο από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνοδεύουν  το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας.
Στις 12.00 πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Αγιορειτικής Εστίας, στο Μέγαρο Νεδέλκου τα εγκαίνια της Έκθεσης «Το Άγιον Όρος στο 15ο και 16ο αιώνα», που αναδεικνύει με γλαφυρό και κατανοητό τρόπο, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδου της
Μεταβυζαντινής περιόδου στο Άγιο Όρος, μετά την κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την κυριαρχία των Οθωμανών και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2012.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, στην περίοδο αυτή των δύο σημαντικών αιώνων που χαρακτηρίζονται αφ’ ενός από την ανατροπή και τις περιπέτειες, και αφ’ ετέρου από μια νέα περίοδο ακμής και αναγέννησης αναφέρθηκε ο επιμελητής της Έκθεσης Φαίδων Χατζηαντωνίου αρχιτέκτων του ΚΕΔΑΚ,  μιλώντας στους προσκεκλημένους στην Αίθουσα του Βιβλιοπωλείου της Αγιορειτικής Εστίας.
Αργότερα, στις 13.30, πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου στην Αίθουσα την Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, παρουσία επισήμων, των συνεργαζόμενων φορέων, εκπροσώπων των κομμάτων και του υφυπουργού Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Πέτρου Αλιβιζάτου ο οποίος και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας, Γιάννης Μπουτάρης, υποδεχόμενος τους επισήμους και το κοινό, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και έκανε αναφορά τόσο στη σημασία του ΣΤ’ Συνεδρίου όσο και στην συμβολή των συνεργαζομένων φορέων και την σταθερή υποστήριξη και αναγνώριση του έργου της Αγιορείτικης Εστίας τόσο από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και από την Επιστημονική Κοινότητα και ευρύ κοινό.
Προηγήθηκαν τα μηνύματα της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και οι χαιρετισμοί των συνδιοργανωτών του Συνεδρίου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Η έναρξη των εργασιών περιλάμβανε δυο βασικές εισηγήσεις, με τις οποίες άνοιξαν οι εργασίες του Συνεδρίου.
Τον κ. Κωστή Σμυρλή Επίκουρου Καθηγητή New York University με θέμα «Το Άγιον Όρος μέσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον 15ο αιώνα» και του κ. Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη Δ/ντη Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε με θέμα «Το Άγιον Όρος στον 16ο αιώνα».

Ο Γιάννης Μπουτάρης στον χαιρετισμός του τόνισε: «Οι δύο αυτοί αιώνες της Μεταβυζαντινής ιστορίας, έχουν ένα εξαιρετικό ιστορικό αλλά και ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς αναδεικνύουν την μοναδική πνευματική και πολιτιστική αντοχή της Μοναστικής Πολιτείας, να επιβιώσει μέσα από τις τεράστιες ανατροπές που επέφερε η κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και η επικράτηση των Οθωμανών αλλά και άλλων καταστροφικών γεγονότων, πυρκαϊών, πειρατικών λεηλασιών, κλπ.
Και όχι απλώς να επιβιώσει, αλλά και να διαμορφώσει τους όρους μιας μεγάλης αναγέννησης χάρις στους αγώνες των ιδίων των Αγιορειτών Μοναχών και την προστασία ισχυρών προσωπικοτήτων της Ορθόδοξης εκκλησίας, Ιεραρχών και Πατριαρχών, τον ρόλο των ηγεμόνων της Μολδαβίας και Βλαχίας, αλλά και της Ομόδοξης Ρωσίας.
Και έχει να επιδείξει στους δύο αυτούς αιώνες, λαμπρά δείγματα πνευματικότητας, τέχνης, ανασυγκρότησης, αγιότητας.
Εκφράζω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο της Επιστημονικής  Επιτροπής, κ. Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη και τα μέλη της, που εργάστηκαν επί ένα σχεδόν χρόνο για την άρτια οργάνωση των γεγονότων, τον επιμελητή της Έκθεσης κ. Φαίδωνα Χατζηαντωνίου, αρχιτέκτονα του Κε.Δ.Α.Κ. καθώς και τα στελέχη της Αγιορειτικής Εστίας που επωμίστηκαν όλο το οργανωτικό βάρος της υπόθεσης.
Θα επαναλάβω τέλος την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου και τις ευχαριστίες μου προς τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για τη σταθερή υποστήριξη τους προς το έργο της Αγιορειτικής Εστίας, το οποίο εκφράζεται με πολλούς τρόπους τα τελευταία 11 χρόνια και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις που συναποτελούν αυτό το μεγάλο θεσμικό πολιτιστικό γεγονός, που εφέτος έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τη προσεχή 5ετία».
thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου