Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

«Όχι άλλες καθυστερήσεις στο θέμα των αγνοουμένων»



Κύριος στόχος και απόλυτη επιθυμία των συγγενών αδήλωτων αιχμαλώτων και αγνοουμένων, είναι το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) να παραμείνει στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, τόνισε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου.

Σε ομιλία του στη συνεδρία του 100μελούς Συμβουλευτικού Σώματος της Οργάνωσης, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι «είναι επιθυμία όλων μας να δουλέψει σωστά και αποτελεσματικά η ΔΕΑ με αγαστή συνεργασία όλων των συμβαλλόμενων μερών με στόχο μέχρι το τέλος του 2012 να συμβαδίζουν οι εκταφές με τις ταυτοποιήσεις».


Σημείωσε ότι το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ χρειάζεται άμεσα να στελεχωθεί με έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα συνεργεία εκταφών και κάλεσε όλους «συνετά και υπεύθυνα να κινηθούν με ταχύτητα αξιοποίησης των σημερινών δεδομένων».

Η τουρκική στάση


Ο κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε στην τουρκική στάση στο θέμα των αγνοουμένων και τα προσκόμματα και τις δυσκολίες που παρεμβάλλει ο τουρκικός στρατός στις εκταφές με τη δικαιολογία πως πρόκειται για στρατιωτικές ζώνες, καθώς επίσης και στην άρνηση της επίσημης Τουρκίας «να δώσει στοιχεία που κατέχει για αγνοούμενα πρόσωπα, επιτρέποντας έτσι την έναρξη της ουσιαστικής διερεύνησης κάθε περίπτωσης που για εμάς ήταν, είναι και θα είναι βασικός στόχος και υποχρέωση της ΔΕΑ».

Αναφερόμενος σε συναντήσεις αντιπροσωπείας της Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι και με τη βοήθεια των Κύπριων Ευρωβουλευτών «πετύχαμε το διορισμό νέου εισηγητή για το θέμα μας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο νέος εισηγητής είναι ο Μαλτέζος Ευρωβουλευτής Simon Busutttil».


Τέλος, σημείωσε ότι καθυστερήσεις παρατηρούνται και στη διαδικασία ταυτοποίησης, «που οφείλεται στη διαφωνία των επιστημόνων του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου της ΔΕΑ και του Τμήματος Δικανικής Γενετικής (DNA) του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής για τις διαδικασίες που το τελευταίο χρησιμοποιεί».



zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου