Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της εποπτείας στην ιδιωτική ασφάλιση

Την συνεργασία εποπτικής αρχής με τους φορείς της ασφαλιστικής αγοράς για κεφαλαιακά ισχυρότερες και οργανωτικά αναβαθμισμένες εταιρίες, με την ένταξη στον νέο καθεστώς Solvency ΙΙ, επισήμανε ο κ. Χαράλαμπος Βογιατζής, Διευθυντής της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), αναφέροντας μια σειρά παρεμβάσεων και ρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα της ασφαλιστικής αγοράς


Ο κ Βογιατζής μιλώντας στο προχθεσινό συνέδριο της Ένωσης των ασφαλιστικών εταιριών ανέφερε , «εκτός από του συνήθεις ελέγχους, που πέρυσι ξεπέρασαν τους 155, έχει ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχο των εσωτερικών μεταβλητών κεφαλαίων όλων των εταιριών, υλοποιεί στοχευμένους και διαρκείς ελέγχους των τεχνικών προβλέψεων και εντατικοποιεί τους ελέγχους για το ξέπλυμα χρήματος».

Επιπλέον σχετικά με τους ελέγχους , το PIS , και την εφαρμογή συστήματος ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τους διαμεσολαβούντες ανέφερε:

«Ενόψει της αλλαγής των όρων εποπτικής μεταχείρισης της αντασφάλισης θα πραγματοποιήσει έναν ολοκληρωμένο κύκλο ελέγχων των σχετικών διαδικασιών, τόσο σε επίπεδο πρωτασφαλιστών όσο και σε επίπεδο αντασφαλιστών, με έμφαση στη ποιότητα της παρεχόμενης αντασφάλισης και στη σχέση κόστους – οφέλους που αυτή συνεπάγεται.

Η ΔΕΙΑ από τα τέλη του 2011 εγκαινίασε τη σταδιακή προσαρμογή των υποβαλλομένων στοιχείων στα δεδομένα του Solvency II και ήδη άρχισε η υποβολή αναβαθμισμένων τριμηνιαίων αναφορών, που θα βελτιωθεί περεταίρω με βάση και τα πρότυπα της EIOPA.

Επίσης σύντομα θα εκδοθούν οι Πράξεις Διοικητή για τα Συστήματα Εσωτερικού Ελέγχου και τον Κώδικα δεοντολογίας των διαμεσολαβητών, με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις από την παρατεταμένη διαβούλευση με την αγορά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη σχετικού αναλυτικού πλαισίου, τόσο οι ασφαλιστικές εταιρίες όσο και οι διαμεσολαβητές έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές βελτιώσεις του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του PSI+ , από εποπτικής πλευράς, θα υπάρξουν ρυθμίσεις για την σταδιακή απορρόφηση τους, χωρίς να αποκλίνουμε από τον στόχο για την αποτίμησή των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιμές αγοράς, κατά την στιγμή της ένταξης στο καθεστώς Φερεγγυότητα ΙΙ.

Έχοντας κωδικοποιήσει τα συμπεράσματα από την άσκηση QIS 5, θα είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τις εταιρίες για τη καλύτερη προετοιμασία τους για το Solvency II ενώ ο πολυσέλιδος οδηγός του έργου διαμόρφωσης των αναγκαίων για την παρακολούθηση των ασφαλιστικών κινδύνων μοντέλων και βάσεων δεδομένων είναι ήδη έτοιμος και θα σας αποσταλεί για σχόλια τις επόμενες μέρες.

Σε ότι αφορά την ασφαλιστική διαμεσολάβηση ολοκληρώθηκε η καταγραφή των δέκα μεγαλυτέρων διαμεσολαβητών κάθε εταιρίας, ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικοί πιλοτικοί έλεγχοι, ολοκληρώνεται η διαδικασία παρακολούθησης μέσω του ΤΕΙΡΕΣΙΑ των διαμεσολαβητών που επί μακρόν και συστηματικά κατακρατούν ασφάλιστρα, ενώ από τα μέσα Μαρτίου θα αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στις εξετάσεις του πρώτου επιπέδου πιστοποίησης. τα θέματα αυτά.

Επιθυμία μας είναι οι εξετάσεις πιστοποίησης να πραγματοποιούνται κατά τρόπο υποδειγματικό και με πλήρη μηχανογραφική υποστήριξη, ώστε να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας. Όπως ήδη έχουμε ενημερώσει όλους τους φορείς της αγοράς σε μικρό χρονικό διάστημα και με διαδοχικές εξετάσεις θα καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες της αγοράς. Τα θέματα αυτά, θα συζητηθούν εκτενώς σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των διαμεσολαβητών που θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου